keskiviikko 5. joulukuuta 2012

MustaherukkatryffelitVanhassa Keittotaito kirjassa (Koskimies-Somersalo, 1932) olevalla suklaatryffelireseptillä olen valmistanut elämäni parhaat tryffelit. Tämän päivän resepteissä tryffeleihin käytetään kaupan suklaata, mikä on tietysti huomattavasti helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin etsiä jostain kookosrasvaa ja kaakaovoita. Pieni vaivannäkö kuitenkin kannattaa ja näistä tulee aivan ihania. Perusmassaa voi maustaa haluamallaan tavalla lisäämällä erilaisia maustesiirappeja ja tryffelit voi lopuksi kierittää kaakaon sijasta vaikka tomusokerissa. Mustaherukka sopii erinomaisesti suklaan makupariksi.

  

 
Suklaatryffelit
(suluissa lisäykset mustaherukkatryffeleihin)

(täyte)
(60 g tummaa min 70% suklaata)
(0,5 dl kuohukermaa)
(0,5 dl mustaherukkasiirappia eli 1,5 dl pullomehua redusoitu
keittämällä siirapiksi > 0,5 dl)
(20 g suolatonta voita)
(0,75 dl mustaherukkahyytelöä)

tryffelit
400 g kookosrasvaa
100 g kaakaovoita
200 g tomusokeria
80 g tummaa kaakaojauhetta
2 munaa
(1 dl mustaherukkasiirappia eli 3 dl mehua redusoitu > 1 dl)

pinta
3 osaa tomusokeria
(1 osa mustaherukkajauhetta)

(Valmista ensin täyte, sillä sen täytyy maustua jääkaapissa noin vuorokauden ajan ennen käyttöä. Kaada kerma kattilaan ja lämmitä se kiehumispisteeseen. Ota kattila pois liedeltä, lisää kerman joukkoon suklaa pieninä paloina ja anna sulaa. Lisää mustaherukkasiirappi ja sekoita kunnes seos on tasaista. Lisää voi pieninä paloina ja sekoita kunnes se on sulanut ja sekoittunut hyvin. Leikkaa mustaherukkahyytelö pieniksi murusiksi ja sekoita täytteeseen varovasti niin että ne jäävät ”sattumiksi”. Laita täyte jääkaappiin.)

Sulata kookosrasva ja kaakaovoi vesihauteessa ja anna jäähtyä hetken. Sekoita isossa kulhossa keskenään tomusokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa munia pienessä kulhossa parin minuutin ajan ja lisää ne sokeri-kaakaoseokseen. Vatkaa kunnes seos on tasaista. Lisää lämmin rasva koko ajan voimakkaasti vatkaten. Huom! Jos rasva on päässyt jäähtymään liikaa, se ei sekoitu kunnolla vaan jää raidoiksi. (Lisää viimeiseksi mustaherukkasiirappi ja vatkaa kunnes seos on jäähtynyt.) Laita tryffelimassa jääkaappiin jäähtymään parin tunnin ajaksi.

Tee kylmästä massasta (25-30 g) palloja (puolipallon muotoisen rkl-mitan avulla ja muotoile keskelle syvä kolo. Lusikoi koloon noin 0,5 tl täytettä, viimeistele kääntämällä kolon reunat takaisin yhteen ja pyörittele takaisin palloiksi). Laita tryffelit jääkaappiin odottamaan. (Kun kaikki tryffelit ovat valmiit, sekoita keskenään tomusokeri ja mustaherukkajauhe ja kierittele pallot siinä.) Maustamattomat tavistryffelit kieritetään lopuksi joko tomusokerissa tai kaakaojauheessa.
Ei kommentteja: