sunnuntai 9. joulukuuta 2012

(Melkein) aito italialainen pizza


Otsikko haastaa miettimään, onko olemassakaan aitoa italialaista pizzaa? Tai on, ainakin Napolissa, jossa aidon napolilaisen pizzan perinteitä vaalimaan on perustettu Associazione Vera Pizza Napoletana -yhdistys, ja joka on asettanut tiukat säädökset napolilaisen pizzan valmistukselle. Yhdistyksen hyväksymistä pizzerioista saa vain kolmea eri pizzaa (Margherita, Margherita Extra ja Marinara).

Epätrendikkäässä keittiössä pizza on kuitenkin aika lähellä sitä alkuperäistä ajatusta, ”hyllynpyyhkeitä”. Otetaan sitä mitä jääkaapissa sattuu olemaan ja päällystetään sillä taikinalevy. Kerran meillä sattui olemaan purkki suolasilakkaa silakkamarkkinoilta, mutta sitä pizzaa ei ole tarvinnut tehdä toista kertaa. Tulipahan kuitenkin kokeiltua…  Hyvän pizzan salaisuus on taikinassa ja paistamisessa. Rapeaan pohjaan ei välttämättä tarvita puu-uunia tai pizzakiveä, vaan tavallinen sähköuuni riittää.

Nopeaa, halpaa ja valmistuu suurin piirtein samassa ajassa kuin mitä pizzalähetiltä kestäisi saapua tuomaan valmispizzat. Ohjeen annoksesta riittää kahdelle tosinälkäiselle.


(Melkein) ”aito italialainen pizza”

pizzataikina:
0,5 dl ruokaöljyä
1 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 pussi (11 g) kuivahiivaa

tomaattikastike:                 
2 osaa ketsuppia
1 osa tomaattipyreetä
hiukan soijakastiketta

pizzan päälle:
mausteita ja täytteitä
150 g mozzarellaraastetta

Laita uuni lämpiämään (ylä-alalämpö) 270 asteeseen.
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola. Lämmitä vesi n 42-asteiseksi ja sekoita jauhoihin. Lisää öljy ja alusta tiiviiksi taikinaksi. Laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan siksi aikaa kun keräät ja pilkot pizzan täytteet ja sekoitat tomaattikastikkeen.

Kauli pizzapohja leivinpaperin päällä ohueksi ja uunipellin kokoiseksi. Levitä pohjalle tomaattikastike ja mausta kuten haluat. Yrttimausteet lisätään tässä vaiheessa tai vasta kun pizza on paistettu. Jos mausteet ripottelee juuston päälle ennen paistamista, ne palavat. Lisää täytteet ja ripottele viimeksi mozzarellaraaste tasaisesti ympäri pizzaa. 

Kuumenna unnipeltiä uunissa ensin ilman pizzaa muutamia minuutteja. Vedä pizza leivinpapereineen uunipellille (tähän tarvitaan kaveri joka pitelee tulikuumaa peltiä) ja laita uuniin alimmalle tasolle. Paista 270 asteessa n 10-12 min kunnes juusto kuplii ja pinta on kauniisti ruskettunut.
Ei kommentteja: