torstai 6. joulukuuta 2012

Blinit


Blinit ja mäti kuuluvat erottamattomasti yhteen. Toki blinejä voi syödä myös sienisalaatin tai savuporomoussen tai jonkin muun lisäkkeen kanssa, mutta mäti on numero yksi. Siianmäti, muikunmäti, mateenmäti, hätätapauksessa ehkä myös jokin muu mäti.

Blinit voi paistaa blinipannulla tai, jos haluaa miniblinejä, pikkulettupannulla. Blinit paistetaan aina kirkastetussa voissa. Miksi kirkastetussa? Siksi että voi sisältää paljon heraa, jolla on ikävä taipumus kärvähtää pannulla. Voi sulatetaan mikrossa, annetaan heran laskeutua astian pohjalle ja kaadetaan kirkastettu voi toiseen astiaan. Heraa ei tarvitse heittää pois, vaan sen voi halutessaan käyttää vaikka leivontaan. Kirkastettu voi kestää paremmin kuumennusta.

kaikki röhnä astian pohjalla on heraa
 
Blinipannussa voi olla vaikea määritellä, missä vaiheessa blini on paistunut riittävästi ja se pitää kääntää. Tähän on sellainen keino, että kun taikina alkaa pannussa kuplia, taikinan pinta kuivahtaa ja kuplat puhkeavat, blini on kääntämistä vailla. 


Mäti tarjoillaan yleensä smetanan tai creme fraichen kera, paitsi mateenmäti, joka sekoitetaan kermavaahtoon. Mateenmäti on niin hennon makuista että smetana peittäisi sitä liikaa. Lisäksi kermavaahdolla voi säädellä mateenmädin koostumusta. Alkukaudesta, vuodenvaihteen molemmin puolin, mateenmäti on vielä hyvin tiivistä ja se sekoitetaan hyvin löysään kermavaahtoon. Myöhemmin keväällä mateenmäti on jo vetisempää, jolloin kermavaahto saa olla jämäkämpää.

Olemme kokeilleet monia erilaisia blinireseptejä ja tämä, joka on oma sekoitus ainakin kolmesta eri ohjeesta, on meidän mielestämme osoittautunut parhaaksi.


Blinit

3,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa tai puoli pakettia tuorehiivaa
1 tl sokeria
120 g tattarijauhoja
60 g vehnäjauhoja
2 dl olutta
1 tl suolaa
3 keltuaista
3 valkuaista kovaksi vaahdoksi vatkattuna
paistamiseen runsaasti kirkastettua voita
                      tilpehöörit:
                      mätiä
                      smetanaa (tai kermavaahtoa)
                      hienoksi silputtua sipulia
                      tilliä
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
                      maustepippuria myllystä

Lämmitä maito (kuivahiiva: 42-asteiseksi, tuorehiiva: kädenlämpöiseksi) ja lisää siihen hiiva ja sokeri. Vatkaa kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot, vatkaa seos tasaiseksi ja jätä huoneenlämpöön hapantumaan vähintään 12 tunniksi. Ei tee pahaa, vaikka blinitaikina saisi käydä yli vuorokauden ajan. Se ei pahene, vaan paranee koko ajan.

Lisää taikinaan olut, suola ja keltuaiset ja vatkaa hyvin. Lisää lopuksi valkuaisvaahto kevyesti vatkaten.

Paista blinit kirkastetussa voissa siten, että laitat pannulle lisää voita myös kääntäessäsi ne. Tällä tavalla niihin saa blineihin kuuluvan rapsakan pinnan molemmin puolin. Älä pihistele voin käytössä!

Jos blinit jostain syystä pääsevät jäähtymään ja/tai pinnaltaan pehmenemään, ne voi lämmittää uunissa ennen tarjoilua. Sivele blinit kirkastetulla voisulalla molemmin puolin, laita ne vierekkäin leivinpaperin päälle uunipannulle ja lämmitä uunissa 200 asteessa kunnes voi alkaa kuplia pinnalla. Lopputulos on melkein kuin vasta paistettu.

Päälle mätiä, creme fraichea, hienoksi leikattua sipulia ja tilliä.
Ei kommentteja: