sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Kampasimpukoita


Vaikka tämä juhlava lautasellinen onkin kampasimpukka-annokseksi melko suuri, niin ihan yksinään siitä ei ole kokonaiseksi ateriaksi, vaan se vaatisi vähintään alkuruoan, mieluummin myös jälkiruoan. Alkuperäinen resepti on kirjasta Moderni Tapas (Rekola – Kemppainen – Takala) Vieira II s 66-67. Olen joskus kokannut sen ihan tunnollisesti reseptin mukaan pieneksi sieväksi alkupalaksi. Tämä resepti muistuttaa kaukaisesti esikuvaansa, mutta valmistuksessa on vedetty muutamia mutkia suoraksi ja samalla tehty annosta ruokaisammaksi.


 
Paistetut kampasimpukat, 
curry-kukkakaalipyree, rucolapastaa ja
avokado-mandariinisalaatti

60 g voita
1 iso (n 100 g) salottisipuli
1 tl currya
1 tl sokeria
1 kanaliemiamme
600 g kukkakaalia pieninä paloina
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa

1 avokado
3 dl kylmää vettä + 0,5 dl sitruunamehua
friseesalaattia
1 pieni tölkki säilöttyjä mandariininlohkoja
ihan ohueksi leikattuja kukkakaalisiivuja

rucolapastaa (tai jotain muuta vihreää pastaa)
vettä, suolaa

700 g (25-30 kpl) kampasimpukoita
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria

Sulata kattilassa voi ja kuullota siinä hienoksi leikattua salottisipulia parin minuutin ajan. Lisää curry ja sokeri ja kuullota vielä muutama minuutti. Sulata seokseen yksi kanaliemiamme ja lisää kukkakaalinpalat. Vähennä lämpöä ja sekoittele kukkakaaleja kunnes kaikki ovat saaneet ympärilleen keltaisen currykuorrutuksen. Lisää lämpöä, kaada kukkakaalien päälle kiehuva vesi ja valkoviini ja keitä kunnes kaikki kukkakaalit, myös kannat, ovat täysin kypsiä ja pehmeitä ja neste haihtunut lähes olemattomiin (n 20-30 min). Keittoajan lopulla kukkakaaleja kannattaa sekoitella, etteivät ne pala pohjaan nesteen haihduttua. Ota kattila liedeltä, laita kansi päälle ja jätä hetkeksi odottelemaan.
Vähän ennen tarjoilua aja kukkakaalit soseeksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää kerma, sekoita hyvin ja lämmitä sekoittaen vielä kerran kiehumispisteeseen.

Pilko avokado pieniksi paloiksi ja laita palat hetkeksi veteen, jossa on sitruunamehua. Se estää niitä tummumasta. Levitä huuhdeltu friseesalaatti lautasille, nostele salaatin päälle mandariinilohkoja ja avokadon palasia sekä ripottele viimeksi päälle hiukan sormisuolaa. Koristele kukkakaalisiivuilla.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan hyvin suolatussa vedessä.

Kuivaa kampasimpukat ja paista ne sillä välin kun pasta kiehuu. Kuumenna voi ja oliiviöljy paistinpannulla ja asettele kampasimpukat pannulle siistiin jonoon mahdollisimman nopeasti. Kun olet saanut viimeisen kampasimpukan pannulle, ripottele niille vähän suolaa ja pippuria ja voit alkaa kääntää niitä samassa järjestyksessä. Kun viimeinen on käännetty, mausta toinenkin puoli ja nosta valmiit simpukat pannulta pois taas samassa järjestyksessä. Tällä tavalla kaikki tulee paistetuksi samannäköisiksi eikä niistä tule ylikypsiä ja sitkeitä.

Valuta pasta ja annostele lautasille salaatin viereen kukkakaalipyree, pasta ja kampasimpukat.


 

Ei kommentteja: