keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Crema LapponiaKun joulupöydän alkupaloista ja pääruoasta on selvitty, tuskin kukaan jaksaa edes ajatella mitään jälkiruokaa. Tai jos jaksaa, niin jotain todella kevyttä. Olen usein valmistanut joulujäätelön; piparkakkumausteilla maustettua kermajäätelöä jonka koristeeksi tulee pari minipiparia. Nyt sovelsin crema catalanan ohjetta ja maustoin sen sitruunan/appelsiinin sijaan lakoilla. Viime syksynä pakastimeen sukelsi muutama kilo lakkaa, josta osan soseutin kivettömäksi pyreeksi ja pakastin jääpalamuotissa. Näillä lakkajääpaloilla ja muutamalla kokonaisella lakalla crema catalanasta tuli crema lapponia.


Maito- tai kermapohjaisia jälkiruokavanukkaita on monenlaisia, osa paistetaan uunissa vesihauteessa (creme caramel, creme brulee), osa hyydytetään liivatteella (pannacotta). Crema catalanalle ei tehdä kumpaakaan, vaan se hyydytetään munankeltuaisen ja maissijauhon avulla kattilassa kiehauttamalla. Joissain suomenkielisissä, ihan ammattikokkienkin laatimissa resepteissä sotketaan käsitteitä oikein lahjakkaasti ja yritetään laittaa crema catalana paistumaan uuniin, mutta paistaminen ei todellakaan kuulu tähän jälkiruokaan. Uunissa kypsennettynä se ei enää ole crema catalana, vaan jotain ihan muuta. Oikein perinteisen crema catalanan sokeri kuuluisi polttaa pitämällä hehkuvan kuumaa rautaa sokerin yläpuolella. Saman asian ajaa kaasupoltin. Jos keittiön varustukseen ei kuulu kaasupoltinta, sokerin voi sulattaa uunissa grillivastuksen alla. Siinä vaan usein käy niin, että sokeri pääsee kärvähtämään liikaa.

Crema Lapponia (3-4 annosta)

2 dl maitoa
1 dl kermaa
0,5 dl sokeria
1 pieni pala kanelitankoa
3 keltuaista
15 g Maizenaa
0,5 dl lakkapyreetä
päälle rapea kerros hienoa sokeria kaasupolttimella
koristeeksi muutama pakastelakka

Laita maito, kerma, sokeri ja kanelitangon pala kattilaan. Kiehauta kunnes sokeri on liuennut ja anna jäähtyä 15-20 minuuttia kunnes kanelitangosta on irronnut seokseen makua, minkä jälkeen kanelitangon voi poistaa.

Tasaa lakkapyree laakeiden annosvuokien pohjalle, noin yksi ruokalusikallinen annosta kohden. Vatkaa keltuaiset kulhossa maissijauhon kanssa vaahdoksi. Lisää maitoseos hyvin vatkaten. Kaada seos siivilän läpi takaisin kattilaan ja lämmitä koko ajan vatkaten kunnes vanukas alkaa saostua. Älä missään tapauksessa päästä seosta kiehumaan ettei keltuainen hyydy, jolloin vanukkaasta tulee munakokkelia! Kaada vanukas annosvuokiin lakkasoseen päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään. Vanukas saa hyytyä kylmässä vähintään 6 tuntia.

Ripottele sokeri vanukkaalle ja polta se vasta juuri ennen tarjoilua. (Jos sokerin lisää ja polttaa liian aikaisin, se kostuu ja pehmenee.) Viimeistele annokset muutamalla melkein jäisellä lakalla.


Ei kommentteja: