tiistai 24. elokuuta 2021

Herkkutattipiirakka


Herkkutatti on yksi maailman arvostetuimpia sieniä, vaikka Suomessa sen todellista arvoa ei ilmeisesti ihan täysin ymmärretäkään. Hassua ajatella, että täällä myydään kalliiseen hintaan Italiassa tai Ranskassa pakattuja, kuivattuja herkkutatteja, vaikka suomalaiset metsät ovat hyvänä sienivuotena herkkutatteja pullollaan eikä niitä tarvitsisi kierrättää liian pitkää matkaa takaisin suomalaisen kaupan hyllylle.

Herkkutatti on helppo erottaa pullean jalan vaaleasta verkkokuviosta. Herkkutatti (kuten useimmat muutkin tatit) on käyttövalmis lähes sellaisenaan ja kohtalaisen nuoresta sekä madottomasta sienestä käytetään koko sieni; jalka, lakki sekä pillistö. Kun tateista keittää pannulla pois ylimääräisen kosteuden, ne voi käyttää heti tai pakastaa. Tatti soveltuu myös viipaleina kuivattavaksi. Kuivatun tatin maku on voimakkaampi ja intensiivisempi kuin tuoreen, ja kuivattua herkkutattia kannattaa kokeilla käyttää lisämausteena sieniruokiin.

Tässä uusintana herkullisen herkkutattipiirakan resepti.


 

Herkkutattipiirakka

400 g  piirakkataikinaa

400 g  tuoreita tai 250 g esikäsiteltyjä herkkutatteja
2  kesäsipulia varsineen
1 pieni  (300 g) munakoiso
puolikas omena
1 rkl  voita
1 rkl  rypsiöljyä
1 rkl  tuoretta sitruunamehua
2 tl  kuivattua timjamia  tai 4 tl tuoretta
100 g  ylikypsää possunkylkeä
2 dl  kermaa
2  munaa
100 g  mozzarellaraastetta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Jos käytät tuoreita herkkutatteja, leikkaa ne ensin peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja kuumenna paistinpannulla kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Hämmentele sienenpaloja lämpimällä pannulla kunnes ne ovat kuivahtaneet. Jos käytät säilöttyjä/pakastettuja herkkutatteja, puristele niistä ensin nyrkissä ylimääräiset nesteet ja sen jälkeen kuivattele niitä hetken aikaa kuumalla pannulla. Siirrä sienet odottamaan.

Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi ja sipulinvarret ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa munakoiso ja omena sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannulla voi sekä ruokaöljy ja lisää pilkotut sipulit varsineen. Kuumenna sekoitellen kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää sienet sekä munakoison- ja omenanpalat ja paista kunnes munakoisot ovat kypsät. Mausta piirakan täyte suolalla, mustapippurilla, sitruunamehulla sekä timjamilla ja jätä täyte vähäksi aikaa jäähtymään. Vatkaa kulhossa munat kevyesti rikki, lisää kerma sekä juustoraaste ja sekoita. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa possunkylki ihan pieniksi kuutioiksi.

Kauli piirakkataikinasta pyöreä levy ja painele se piirakkavuoan pohjalle. Ripottele taikinapohjalle possukuutiot ja levitä niiden päälle sieni-munakoisotäyte. Kaada vuokaan lopuksi tasaisesti muna-juustoseos ja kypsennä piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna piirakan vetäytyä noin 15 minuuttia paistamisen jälkeen.

Ei kommentteja: