Parsa
on kevään ihanin kasvis. Aina parempi, jos jostain saa kotimaista parsaa, mutta
näin maaliskuussa on vielä tyytyminen perulaiseen vihreään kimppuun.
Viikon
kasvis 12/52 : Parsa
Parsa
on yksi ravinnepitoisimmista kasviksista. Kaiken lisäksi siinä on energiaa vain
vaivaiset 65 kCal/100g. Kuluttajan
keittiöön ehdittyään parsa on yleensä juurestaan hiukan kuivunut. Sitä ei
kannata leikata, vaan taittaa mahdollisimman juuresta. Kun parsan taittaa käsin, se napsahtaa poikki oikeasta paikasta ihan itsekseen, jolloin siitä ei tule leikatuksi liikaa
eikä liian vähän. Tässä blogissa on aiemmin valmistettu parsasta mm kohokasta, parsa-pekonipiirakkaa,
parsa carbonaraa sekä rapeita parsatikkuja jogurttidipin kanssa. Tällä kertaa
on vuorossa todellinen klassikko, vihreä parsakeitto. Ja mikä parasta, vihreä parsakeitto on yksi helpoimpia keittoja valmistaa.
Tämä keitto sopisi vaikka jonkin pääsiäispyhän alkuruoaksi, kevään vihreää parsaa, pääsiäiseen oleellisesti liittyvät kananmunat, hiukan crème fraichea ja koska virallinen paastonaika päättyy, koristeeksi pieni ruusuke ilmakuivattua kinkkua. Ihan lähiaikoina jossain ravintolassa, en yhtään muista missä tai kuka asiasta kertoi, parsa-annoksessa oli lisänä pistaasipähkinöitä. Varastin hyvältä kuulostavan idean tähän viimeistelemällä soppalautaset pistaasirouheella ja sepä toimikin aivan upeasti. Oli kerrassaan piste i:n päällä. Kiitos idean keksineelle keittiömestarille, kuka hän sitten onkaan.
Tämä keitto sopisi vaikka jonkin pääsiäispyhän alkuruoaksi, kevään vihreää parsaa, pääsiäiseen oleellisesti liittyvät kananmunat, hiukan crème fraichea ja koska virallinen paastonaika päättyy, koristeeksi pieni ruusuke ilmakuivattua kinkkua. Ihan lähiaikoina jossain ravintolassa, en yhtään muista missä tai kuka asiasta kertoi, parsa-annoksessa oli lisänä pistaasipähkinöitä. Varastin hyvältä kuulostavan idean tähän viimeistelemällä soppalautaset pistaasirouheella ja sepä toimikin aivan upeasti. Oli kerrassaan piste i:n päällä. Kiitos idean keksineelle keittiömestarille, kuka hän sitten onkaan.
Vihreä parsakeitto
(kahdelle)
1
nippu vihreää parsaa (12-15 parsatankoa)
1
keltasipuli
2
rkl oliiviöljyä
5
dl kanalientä (tai kasvis-/parsalientä)
2
rkl kermaa
suolaa
ja mustapippuria myllystä
2
rkl crème fraichea
ilmakuivattua
kinkkua paperinohuina viipaleina
1
rkl kevyesti rouhittuja pistaasipähkinöitä
Huuhtele
parsat. Taita parsojen juuresta kuivunut osa pois ja leikkaa parsat noin sentin
viipaleiksi, mutta jätä parsojen nuput erikseen kokonaisiksi. Kuori sipuli
ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota
siinä sipulikuutiot. Lisää pilkotut parsanvarret ja kääntele niitä öljyssä
parin minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja keitä kunnes parsapalat tuntuvat
pehmeiltä eli 5-7 minuuttia. (Höyrytä samanaikaisesti kattilassa
parsannuput pehmeiksi siivilässä, mutta varo ylikypsentämästä niitä. Parsannuput tarvitaan
koristeeksi lautasille.) Lisää parsakeittoon kerma ja soseuta keitto
sauvasekoittimella. Jos haluat oikein hienon parsakeiton, paseeraa se siivilän
läpi.
Laita
lautaselle uppomuna, kaada parsakeitto sen ympärille niin että muna jää vielä
näkyviin ja tiputtele parsakeittoon muutamia raitoja crème fraichea. Koristele annos parsannupuilla,
ilmakuivatulla kinkulla sekä pistaasirouheella.
Uppomunat paketissa
2
kananmunaa, koko L
tuorekelmua
ruokaöljyä
narua
Leikkaa
tuorekelmusta kaksi isoa neliön muotoista kappaletta ja vuoraa niillä kaksi
pientä vuokaa. Sivele tuorekelmu kevyesti ruokaöljyllä. << Tämä on se kohta
reseptissä, joka yleensä (tarkoituksella?) jätetään mainitsematta, mutta joka
on ehdottoman tarpeellista jos aikoo saada uppomunan ehjänä irti tuorekelmusta.
Ripottele öljyn päälle hitunen suolaa ja valkopippuria. Riko tuorekelmun päälle
kumpaankin vuokaan yksi muna (koko L), nosta tuorekelmun helmat ylös, kierrä
ne tiukalle rullalle ja kiinnitä vielä
varmuuden vuoksi narulla ettei paketti vahingossa aukea keitettäessä.
Kypsennä
uppomunia hiljalleen poreilevassa vedessä noin 4 minuuttia, jolloin valkuainen
on sopivasti kovettunut, mutta keltuainen valuva. Nosta munapaketit
keitinvedestä jäähtymään kylmään veteen, jotta kypsyminen lakkaa ja keltuainen
pysyy valuvana. Pura kelmupaketti varovasti ettei valkuainen rikkoudu.
2 kommenttia:
Tuo munien kypsentäminen kelmussa onkin ovela juttu. ;) Pitää pistää mielen!
Pari kertaa piti kokeilla ennen kuin sain sen onnistumaan, mutta öljyäminen on ihan must. Muuten valkuainen takertuu kiinni muovikelmuun.
Lähetä kommentti