Se on sitten taas kesäaika. Tällaiselle kroonisesti aamu-uniselle persoonalle menee monta viikkoa tottua siihen, että herätys on tuntia aiemmin kuin normaalisti ja syksyllä sopeutuminen toiseen suuntaan on vielä vaikeampaa. Kun syksyllä muutenkin valoisa aika lyhenee, niin yhtäkkiä takaisin normaaliaikaan siirtymisen jälkeen pimeä tuleekin tuntia nopeammin kuin edellisenä päivänä. Apua! Olen kuullut monenlaisia selityksiä kesäajan puolesta, mutta Suomen pituuspiireillä yksikään niistä perusteista ei kuulosta minun korviini järkevältä.
Ja eikös kaiken sen, mitä lasketaan ”normaaliksi” pitäisi
olla enemmistönä ja kaiken normaalista poikkeavan vähemmistönä? Olen kysynyt monelta
viisaalta ihmiseltä tätä asiaa jo vuosikaudet, mutta kukaan ei vielä ole osannut
vastata:
Miksi normista poikkeavaa ”kesäaikaa” on noin 7 kuukautta, mutta normaaliaikaa vain 5 kuukautta?... Parasta kun otettaisiin tämä ”kesäaika” Suomen
ympärivuotiseksi viralliseksi ajaksi ja lakattaisiin hölmöläisten tavoin rukkaamasta
kelloja kaksi kertaa vuodessa. Murh!
Kylmäsavuporo, Abban anjovisfileet ja ”mustaleima”
Koskenlaskija ovat tämän voimakasmakuisen surf&turf –piirakan salaisuus. Suunnittelin reseptin 2000-luvun alkupuolella Abban reseptikilpailuun ja tällä heltisi hopeasija.
Vain paria pikkujuttua olen vuosien varrella parannellut, mutta pääosin tämä on
ihan se alkuperäinen resepti. Piirakan täytteen ainekset ovat itsessään niin
suolaisia, että mitään lisäsuolaa ei tarvita ja piiraan kyytipojaksi
tarjottavan salaatinkin tulee olla mahdollisimman kevyttä ja raikasta. Tätä
piirakkaa voisi parhaiten luonnehtia ”äijäruoaksi”.
Anjovis-poropiiras
pohja
100
g voita tai leivontamargariinia
2
dl vehnäjauhoja
2
rkl kylmää vettä
täyte
1
tölkki Abban anjovisfileitä (ei janssonfileitä!!!)
100
g kylmäsavuporoa paperiohuina viipaleina
100
g Koskenlaskija voimakas –sulatejuustoa
1
rkl sitruunamehua
1
dl ruohosipulisilppua
4
munaa
2
dl maitoa
100 g mozzarellaraastetta
0,5
tl rouhittua mustapippuria
salaatti
erilaisia
vihreitä
kurkkua
cantaloupemelonia
Nypi
huoneenlämpöiseen rasvaan jauhot ja vesi tasaiseksi seokseksi. Painele taikina
piirakkavuokaan ja esikypsennä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia( tai
mikrouunissa 800W teholla noin 7 minuuttia). Anna pohjan jäähtyä sillä välin kun
valmistat täytteen.
Valuta
anjovikset ja murskaa ne hienoksi. Pilko kylmäsavuporoviipaleet noin 5x5 mm
paloiksi. Murskaa sulatejuusto haarukalla murusiksi. Sekoita keskenään anjovis,
kylmäsavuporo, juusto, sitruunamehu sekä puolet ruohosipulisilpusta ja levitä
täyte piiraspohjalle,
Vatkaa
munat ja maito, lisää niihin loput ruohosipulista, juustoraaste ja
mustapippuri. Kaada seos piirakan täytteen päälle. Kypsennä uunissa 200
asteessa noin 30 minuuttia (tai mikrouunissa 800W teholla 10 minuuttia, minkä
jälkeen keskiteholla vielä 5 minuuttia). Anna piiraan vetäytyä puolisen tuntia
ennen tarjoilua.
Valmista
piirakan seuraksi salaatti kurkusta, cantaloupemelonista ja erilaisista
salaatinlehdistä. Salaatti ei kaipaa mitään mausteita.
3 kommenttia:
Raaka-aineet on kyllä kohdallaan. Varmasti hyvä piirakka. Menee kokeiluun!
Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Voimakkaat ainekset, mutta varmasti toimii.:)
On se aika tymäkkä piirakka, mutta riittoisa kun ei tarvitse kovin isoa palaa. Niin, ja hyvää olutta tai punaviiniä tietysti palan painikkeeksi.
Lähetä kommentti