Punajuuri
on ruoanlaitossa paljon monipuolisempi kasvis kuin pelkästään etikkapunajuurena tai osana
rosollia. Punajuuri on läheistä sukua sokerijuurikkaalle,
mikä selittää sen makeuden kypsennettynä. Keitettynä tai uunissa paahdettuna
punajuuri tuoksuu voimakkaan maanläheiseltä, suorastaan mullalta ja pienen makeuden
lisäksi siinä on aavistus kitkeryyttä. Keltajuuri on lähes saman makuinen kuin
punajuuri, mutta hitusen miedompi. Raitajuuri puolestaan on vielä näitäkin makeampi
ja maultaan edelleen hiukan miedompi. Kaikissa näissä on kuitenkin hyvin
samanlainen aromi. Keittämällä kypsennettäessä punajuurikkaan kuorta, kantaa ja
juuren päätä ei pidä poistaa ennen keittämistä, ettei punainen väriaine liukene
keitinveteen. Juurimukulan lisäksi myös kasvin lehdet ja nuoret versot ovat
syötäviä.
Viikon
kasvis 11/52 : Punajuuri
Kuvissa
on kelta-, raita- ja punajuuri raakana sekä uunissa kypsennettynä.
Tässä
reseptissä lasagnen jauhelihakastike korvattiin punajuurihakkeluksella ja
bechamel maustettiin vuohenjuustolla. ylimääräistä makeutta lasagneen antaa
makea päärynä ja pinjansiemenistä tulee lisää rakennetta
Punainen kasvislasagne
7
punajuurta
1
punasipuli
1
rkl voita
1
rkl juoksevaa hunajaa
50
g voita
1
dl vehnäjauhoa
8-10
dl maitoa
2
tuoretta rosmariininoksaa
250
g pehmeää vuohenjuustoa palana
50
g parmesaaniraastetta
mustapippuria
myllystä
1
iso makea kypsä päärynä
50
g pinjansiemeniä
lasagnelevyjä
(persiljasilppua)
Kypsennä
ensiksi juurikkaat, Kääri jokainen erikseen folion sisään, laita folionyytit
uuniin ritilälle ja kypsennä 180 asteessa noin 1,5 tuntia. Irrota foliot ja
kuori juurikkaat. Leikkaa punajuuret pienemmiksi paloiksi. Kuori punasipuli ja
leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sulata kasarissa 1 rkl voita ja kuullota
sipulikuutiot siinä. Lisää punajuurenpalat, sekoita hyvin ja anna juurikaskuutioiden
kuumentua. Kaada seos monitoimikoneeseen, käynnistä leikkuri ja aja tasaiseksi
massaksi. Mausta suolalla, pippurilla sekä juoksevalla hunajalla, sekoita hyvin
ja jätä seos odottamaan lasagnen kokoamista.
Sulata
kattilassa voi, sekoita siihen vehnäjauho ja anna jauhojen kiehua vähän aikaa kuumassa
voissa koko ajan sekoitellen. Älä päästä jauhoja ruskistumaan. Lisää maito
vähän kerrallaan. Sekoita hyvin jotta kastikkeeseen ei jää paakkuja. Lisää
rosmariininoksat ja keitä kastiketta noin 10 minuuttia kunnes rosmariinista on
tullut sopivasti makua. Leikkaa vuohenjuustosta pois sitä ympäröivä
valkohomekuori. Poista rosmariinit ja lisää kastikkeen joukkoon vuohenjuusto
pieninä paloina sekä parmesaaniraaste. Keitä koko ajan sekoittaen kunnes
juustot ovat sulaneet. Mausta mustapippurilla (ja suolalla jos on tarpeen).
Kuori
päärynä, leikkaa se noin puolen sentin kuutioiksi. Voitele uunivuoka voilla ja
ala kasata kasvislasagnea. Levitä vuoan pohjalle ensin juustokastiketta, sen
päälle lasagnelevyjä, sitten punajuurimassaa, jonka päälle päärynäkuutioita
sekä pinjansiemeniä ja lopuksi juustokastiketta. Jatka kerroksella
lasagnelevyjä, punajuurimassaa jne. Päällimmäinen lasagnelevykerros peitetään
vielä juustokastikkeella ja punainen kasvislasagne kypsennetään uunissa 180
asteessa noin 40-45 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Anna
lasagnen vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Maustekurkku toimii hyvin
tämän lasagnen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti