AIka
moni limettipiirakka nimetään nykyisin ”Key Lime Pie”ksi, vaikka niillä
todellisuudessa ei ole mitään tekemistä Key Limen kanssa. Jos floridalaiselta
kysytään, tämä heidän ”kansallisruokansa” voidaan valmistaa vain aidoista Key
limeteistä, kun kaupoissa ympäri maailmaa, myös Suomessa, myydään ihan eri
lajiketta olevia Persian limettejä. Aidossa reseptissä on muutamia muitakin
ainesosia, jotka ovat edellytyksenä nimeen Key Lime Pie. Tuorejuusto ei kuulu niihin. Key Lime Pie ei ole mikään juustokakku.
Tämä piirakka on marengilla päällystetty limetti-kookospiirakka, joka on suussa sulavaa ja maultaan vähintään yhtä hyvää kuin esikuvansa ison rapakon takana. Ja jotta se ei ulkoisestikaan liikaa muistuttaisi aitoa, tein limettitäytteestä vihreää, kun aidon Key Lime Pien täyte on kellertävää.
Väärennetty Key Lime Pie / Another
fake Key Lime Pie
(halk.
17 cm rengasvuokaan)
pohja
9
digestivekeksiä
50
g sulatettua voita
2
rkl sokeria
1/8 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
täyte
1,5
dl sokeria
1,65
dl tölkki kookosmaitoa
0,75
dl vastapuristettua limettimehua
1
tl raastettua limetinkuorta
2
rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3
keltuaista
muutama
tippa vihreää elintarvikeväriä
2
rkl huoneenlämpöistä voita
italialainen marenki
3
valkuaista
1
rkl sokeria
150
g sokeria
0,4
dl vettä
Laita
digestivekeksit muovipussiin ja rullaa ne murskaksi kaulimella. Kaada
keksimurska kulhoon, lisää voi, sokeri sekä kardemumma ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa
halk. 17 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksimurskasta
limettipiirakalle pohja sekä hiukan reunoja. Laita vuoka jääkaappiin noin
tunniksi jotta keksipohja kovettuisi hiukan.
Kaada
kattilaan sokeri, kookosmaito, limettimehu, limetinkuori, maissitärkkelys sekä
keltuaiset. Vatkaa kaikki sekaisin ja lisää muutama tippa vihreää
elintarvikeväriä jotta täytteestä tulee kirkkaan limetinvihreä. Väri ei ole
mitenkään tarpeellinen maun kannalta, mutta se tekee haalean kellertävän
täytteen kauniimman väriseksi. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes se
saostuu paksuksi kiisseliksi. Ota kattila pois lämmöltä ja vatkaa kiisselin
joukkoon huoneenlämpöinen voi. Kaada limetti-kookoskiisseli vuokaan keksipohjan
päälle, siisti reunat ja laita vuoka takaisin jääkaappiin jäähtymään.
Marengin voi valmistaa ihan perinteisesti valkuaisista ja sokerista vatkaamalla, mutta italialaisesta marengista tulee minun mielestäni parempaa: Vatkaa
valkuaiset ja 1 rkl sokeria vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Laita
kattilaan sokeri sekä vesi ja anna veden ensin imeytyä sokeriin kokonaan.
Kuumenna seosta hämmentämättä kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Keitä sokeria
kunnes sen lämpötila on 124 astetta ja ota kattila pois liedeltä. Kaada
sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka
vatkaamista 10-15 minuuttia kunnes italialainen marenki on valmista, jäähtynyt,
kovaa ja kiiltävää. Irrota irtopohjavuoasta reunat ja pursota tai levitä
lastalla marenki tasaisesti piirakan päälle. Paahda pinta lopuksi kaasupolttimella
tai uunissa grillivastuksen alla.
3 kommenttia:
Onpas nätti Key Lime pie:)Jenkeissä asuessa rakastuin noihin amerikkalaisiin piirakoihin,kuten tuohon,ja pekaanipiirakkaan ja banaanikreemipiirakkaan (lista on piktä;D) Totta,oikeasti pitäisi olla sitä Key limettiä,mutta eihän sitä oikein taida muualla löytyä kuin Floridassa....
Oijoi, todella kaunis! Kookos täytteessä kuullostaa herkulliselta. .)
Kaikki marengilla päällystetyt piiraat ovat ihania! Sitruuna, limetti, kvitteni... ja kookos pehmensi kivasti limetin hapokkuutta. Käytän tosi harvoin elintarvikeväriä (ja tämä vihreä on ainoa minkä omistan) mutta tähän se jotenkin tuntui sopivan.
Lähetä kommentti