Meillä
kokataan aika harvoin mitään intialaista, tai yleensäkään aasialaista ruokaa.
Ei siksi ettei pidettäisi siitä, mutta se vaatii melkoista perehtymistä
sikäläiseen makumaailmaan. Ruoanlaittoharrastus on muutenkin elämän mittainen
makuseikkailu. Jo pelkkään eurooppalaiseen ruokakulttuuriin tutustuminen vaatii
aikaa, puhumattakaan kauempana olevista maailmankolkista. Onko tämä curry
osattu maustaa intialaisittain vai sanooko joku asiantuntija sen olevan
enemmänkin pakistanilaista? Miltä pitäisi maistua korealaisen ruoan, entä vietnamilaisen?
Mitä eroa on malesialaisella ja indonesialaisella ruoalla? Samalla pitäisi
osata sujuvasti surffailla Välimeren afrikkalaisruokien seassa ja tietää miten
maustaa marokkolaisittain, vai olisiko algerialainen tai tunisialainen
parempaa. Meksikolainen ruoka ei ehkä ole nyt kovinkaan pinnalla, mutta entä Ecuador,
Peru, Bolivia tai Chile. Niissäkin olisi opeteltavaa. Asiasta ei pidä
kuitenkaan ottaa stressiä, vaan kokeilla kaikenlaista ateria kerrallaan.
Intialainen lammascurry
700
g karitsan paahtopaistia
2
rkl ruokaöljyä
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
1
vihreä chili
1
rkl tuoretta inkivääriä
1
tl kurkumaa
2
tl jeeraa
1
tl garam masalaa
1/8 tl kardemummansiemeniä
1/2 tl kanelia
1/8 tl neilikkaa
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1
tl korianterinsiemeniä
1
rkl vehnäjauhoa
10
maustepippuria
2 laakerinlehteä
2 laakerinlehteä
200
g kirsikkatomaatteja
1
sitruunaruoho
4
dl kookosmaitoa
1
dl maustamatonta jogurttia
tuoretta
korianteria
(suolaa)
mustapippuria
myllystä
hiukan
cayennepippuria
Valmistele ensin kaikki ainekset käden ulottuville. Leikkaa lihoista pois ylimääräinen rasva ja pilko lihat pienemmiksi, tasakokoisiksi paloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne pieniksi. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi ja tuore inkivääri ihan pieniksi paloiksi. Kaada mortteliin mausteista kurkuma, jeera, garam masala, kardemumma, kaneli, neilikka, fenkoli sekä korianterinsiemenet, hienonna ne ja sekoita vehnäjauhon kanssa. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan.
Kuumenna
kasarissa 1 rkl öljyä ja ruskista siinä lihat 2-3 erässä. Siirrä lihat toiseen
astiaan odottamaan. Lisää toinen ruokalusikallinen öljyä ja kuullota siinä
sipulit, valkosipulit, chili ja inkivääri. Lisää morttelista mauste-jauhoseos
sekä maustepippurit ja hämmentele sitä hetki sipuleiden kanssa. Kaada lihat takaisin
kasariin, lisää laakerinlehdet sekä tomaatit ja sekoita hyvin. Lisää kookosmaito ja kevyesti
murskattu sitruunaruoho ja keittele currya puolisen tuntia. Lisää jogurtti sekä
hienonnetut korianterinlehdet, kiehauta ja mausta curry lopuksi vielä (suolalla
jos tarvitaan,) mustapippurilla sekä cayennepippurilla. Tarjoile basmatiriisin,
raidan ja naanleipien kanssa.
2 kommenttia:
En osaa sanoa autenttisuudesta tuon taivaallista, mutta annos näyttää todella hyvältä! Mausteet haistaa ruudun läpi. :-)
Toivottavasti sinne tuli perille myös basmatiriisin tuoksu ;)
Näitä etnoruokia on kiva kokeilla. Pitäisi vaan aina päästä paikan päälle testaamaan, miltä niiden oikeasti tulisi maistua. Vielä on monta maata testaamatta.
Lähetä kommentti