Hyvä
jälkiruoka kruunaa päivällisen. Jos haluaa valmistaa crème caramelin, se pitää
aloittaa jo edellisenä päivänä jotta vanukas ehtii kiinteytyä jääkaapissa tarjoilukuntoon.
Tämä karamellivanukas sai ihan uudet mausteet. Uutin kuumaan kermamaitoon earl
grey –teetä ja maustoin sulatetun sokerin suolakiteillä. Samaan makumaailmaan
vanukasta täydentämään sopi hyvin myös sherryssä marinoidut luumut (voi marinoida myös earl grey teessä jos sherry tuntuu ongelmalliselta) sekä rahkakermavaahto ja
tummasuklaarouhe. Kaikki aineksia, jotka sherryä lukuun ottamatta löytyvät mistä tahansa lähikaupasta. Päältäpäin tämä jälkiruoka näyttää paljon makeammalta kuin mitä se
lopulta on, eli ei kovinkaan makea. Reseptin annoksesta riitti yhteen isoon vanukasvuokaan sekä muutamaan
pienempään annosvuokaan.
Earl grey tee on mustaa teetä, joka on maustettu Citrus bergamia -sitruslajikkeesta saatavalla bergamottiöljyllä. Bergamotti –nimellä tunnetaan myös eräs mausteyrtti (Monarda didyma), joka kasvaa noin 60-90 cm korkeaksi ja josta voidaan käyttää mausteeksi niin lehdet kuin kukatkin. Saman suvun sitruunabergamotti (Monarda citriodora) on myös hienon makuinen mausteyrtti, josta voi vaikka kuivata omatekoista yrttiteetä.
Earl grey tee on mustaa teetä, joka on maustettu Citrus bergamia -sitruslajikkeesta saatavalla bergamottiöljyllä. Bergamotti –nimellä tunnetaan myös eräs mausteyrtti (Monarda didyma), joka kasvaa noin 60-90 cm korkeaksi ja josta voidaan käyttää mausteeksi niin lehdet kuin kukatkin. Saman suvun sitruunabergamotti (Monarda citriodora) on myös hienon makuinen mausteyrtti, josta voi vaikka kuivata omatekoista yrttiteetä.
Earl grey salted crème
caramel
(8-10 annosta)
2
dl kidesokeria
0,5
dl kylmää vettä
Maldon
suolahiutaleita
3,5
dl kuohukermaa
3,5
dl maitoa
3 pussia Twinings Earl grey teetä
5
munaa (koko M)
1
dl sokeria
sherryssä (tai earl grey teessä)
marinoituja kivettömiä kuivattuja luumuja
rahkakermavaahtoa
raastettua
tummaa (min 70%) suklaata
Ruskista
ensin sokeri (ohje täällä) ja kaada vuokien pohjalle kuumaa sokeria 3-5 mm
paksuinen kerros. Ripottele vielä sulan sokerin päälle merisuolakiteitä (esim
Maldon), jätä vuoat hetkeksi odottamaan ja laita uuni lämpiämään 160 asteeseen.
Kaada
kattilaan maito ja kerma. Laita teepussit kattilaan kermamaidon joukkoon.
Kuumenna kermamaito kiehumispisteeseen ja ota sitten teepussit pois. Maista
vielä onko seokseen uuttunut tarpeeksi makua. Earl grey saa maistua mieluummin
hiukan liikaa kuin hiukan liian vähän, sillä maku muuttuu paljon miedommaksi
kun vanukas on kypsennetty ja jäähdytetty.
Vatkaa
isossa kulhossa kananmunat ja sokeri keskenään. Lisää earl greylla maustettu
kermamaito koko ajan vatkaten. Kaada tämä vanukasmassa siivilän läpi kannuun.
Nosta vanukasvuoat isompaan uunivuokaan ja täytä ne vanukasmassalla. Kaada
uunivuokaan kiehuvaa vettä sen verran että veden korkeus ulottuu noin
vanukasvuokien puoliväliin. Kypsennä annosvuokiin kaadettuja vanukkaita noin 45
minuuttia. Isompi vuoka tarvitsee pidemmän kypsymisajan, noin 80 minuuttia.
Kun
vanukkaat ovat kypsät, ota ne ulos uunista vesihauteesta ja jäähdytä vuoassaan ensin
huoneenlämmössä sekä seuraavaan päivään asti jääkaapissa.
Laita
kulhoon kuivattuja luumuja, noin 3 kpl annosta kohden ja kaada luumujen päälle
sherryä (tai lämmintä earl grey teetä) sen verran että luumut peittyvät. Anna luumujen marinoitua vähintään 6
tuntia. Vatkaa kermasta, rahkasta ja sokerista pehmeä vaahto. Leikkaa tummasta
suklaasta lastuja annosten mausteeksi. Kumoa jäähtynyt ja kiinteytynyt vanukas
lautaselle ja lisää annoksen muut elementit.
3 kommenttia:
Täällähän ollaan trendien huipulla jälkiruoan suhteen ja muidenkin herkullisten keittiökokkausten perusteella.
Creme caramelliä pitää kokeilla puolikkaalla eli reseptipuolikkaalla.
Kuulostaa ihan mahtavalta makumaailmalta!:) Tällaisista jälkiruoista tykkään. Tosi harvoin vain näitä eri vanukkaita tulee tehtyä.
Enpä tiedä trendikkyydestä tai epä, mutta esim avokadopastaa en ole vielä koskaan kokeillut kokata...
Hyvää oli vanukas, mutta olisi voinut vielä vähän enemmän maistua earl greyltä.
Lähetä kommentti