Kuha
Walewska on köyhän miehen versio alkuperäisestä merianturaa Walewska
reseptistä, jonka pitkään ainesluetteloon kuuluvat mm herkkusienet, konjakilla
liekitys, hummeri, simpukat, osterit ja tryffelilastut. Perunasosetta alkuperäisohjeeseen
ei ole kuulunut ja skandinaaviseen kuhaversioon perunasoseen arvellaan liitetyn pula-aikana.
Mielenkiintoista sinänsä, että kuhawalewskan reseptejä ei löydy juuri muilla
kuin skandinaavisilla kielillä, suomeksi tai englanniksi suomalaisravintoloiden
listoilta.
En
yhtään ihmettele, että vaikka walewskan kuhasta on netissä lukuisia suomenkielisiä
reseptejä, kuvia ei ole juuri lainkaan. Lautasannokset lienevät 99% varmuudella
lavastettuja ja kaasupolttimella stailattuja. Tästä ruokalajista oli nimittäin todella
vaikea rakentaa syötävän hyvän näköistä uunivadillista, lautasannoksesta
puhumattakaan. Edellisestä tekemästämme walewskasta ei kehdannut edes ottaa
kuvaa. Maut olivat kyllä kohdillaan, mutta paistovadin reunaa kiersi löysä ja
lässähtänyt perunasosepursotus ja tasavärinen kastike peitti alleen kaiken
muun. Sopivaa syötävää kynttiläillalliselle?
Kuhaa ”Walewska”
* Duchesseperunasose
6 keskikokoista
Rosamunda perunaa
vettä
suolaa
20 g voita
valkopippuria
3 munankeltuaista
* Mornaykastike
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl kuivaa
valkoviiniä
4 dl maitoa
30 g raastettua
gruyereä
30 g raastettua
parmesaania
suolaa
valkopippuria
ripaus cayennea
* kuha
500 g kuhafileetä
suolaa
valkopippuria
1 dl kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
20 jättikatkaravunpyrstöä
100 g tuoreita
herkkusieniä
tillisilppua
Kuori perunat ja laita
ne kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä perunat hiukan ylikypsiksi,
kaada vesi pois, lisää voi ja soseuta sähkövatkaimella pienimmällä teholla tasaiseksi, sileäksi soseeksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Jäähdytä sosetta hiukan
ennen kuin vatkaat joukkoon keltuaiset.
Sulata voi kasarissa miedolla
lämmöllä ja lisää sitten jauhot. Sekoita koko ajan ja anna jauhojen turvota,
mutta ei ruskistua. Lisää valkoviini ja anna kastikkeen kiehahtaa. Lisää maito
kahdessa erässä ja anna välillä kiehahtaa. Keittele kastiketta viitisen
minuuttia ja sulata viimeksi juustoraasteet kastikkeen joukkoon. Mausta
kastike.
Poista kuhafileistä kyljen paksuimmassa kohdassa olevat ruodot, mausta fileet
suolalla ja pippurilla ja lado uunivuokaan. Valele kalaliemellä ja
valkoviinillä ja kypsennä uunissa 200 asteessa foliolla peitettynä noin 8
minuuttia.
Kaada uunivuoasta pois
ylimääräinen neste. Pursota duchesseperunasose vuoan reunoille ja lado
jättikatkaravunpyrstöt soseen sisäreunalle. Ripottele kuhafileille hiukan
tilliä ja päällystä ne lopuksi ohuiksi siivuiksi leikatuilla herkkusienillä.
Viimeksi peitä kuhafilee kastikkeella.
Gratinoi uunissa 250
asteessa uunin yläosassa kunnes perunasose on saanut hiukan väriä.
3 kommenttia:
Juuri näin valmistaisin Kuhan Kreivitär Walewskan tapaan!
Nimenomaan juustokastikkeella.
Duchess-perunaan laittaisin mausteeksi ripauksen jauhettua muskottipähkinää.Jättikatkarapujen lisäksi simpukoita ja päälle koristeeksi tryffeliä.Voilee!
Juuri näin valmistaisin Kuhan Kreivitär Walewskan tapaan!
Nimenomaan juustokastikkeella.
Duchess-perunaan laittaisin mausteeksi ripauksen jauhettua muskottipähkinää.Jättikatkarapujen lisäksi simpukoita ja päälle koristeeksi tryffeliä.Voilee!
Täytyypä kokeilla näillä mausteilla kun seuraavan kerran laitetaan kuhaa Walewska.
Lähetä kommentti