Mikä
olisikaan ihanampi sunnuntaibrunssi kuin mateenmätileipä? No tietysti
mateenmätileipä ja lasi samppanjaa! Jos jossain sattuisi olemaan pari kuumaa
bliniä niin aina parempi, mutta paahtoleipäkin kelpaa eikä se samppanjakaan ihan välttämätöntä ole :).
Bliniresepti on TÄSSÄ ja paahtoleipää saa kaupasta.
Bliniresepti on TÄSSÄ ja paahtoleipää saa kaupasta.
Puolitoistakiloisesta
tyttömateesta saa reilut parisataa grammaa mätiä, hiukan ruskehtavankeltaista,
hyvin pienirakeista ja mietoa. Kun laskee mädin vähittäismyyntihinnan mukaan,
niin mateen saa ”kaupan päälle”. Kaikki mädit pitää aina pakastaa vähintään vuorokaudeksi yli 18 pakkasasteeseen jotta mahdolliset lapamadon munat ja toukat kuolevat.
Pelkkä normaali suolaus tai kylmäsavustus ei riitä tappamaan niitä.
Nyt
ei muistettu ottaa kuvia mateenmädin poistamisesta mätipussista (lisätään kuvat
kun seuraavan kerran askarrellaan mädin kanssa), mutta näin se suurin piirtein käy:
Irrota mätipussit
toisistaan. Laita mätipussi työlaudalle ja viillä pussi auki terävällä
veitsellä pituussuuntaan. Vedä tavallisen ruokaveitsen hamarapuolella mädit
tarkkaan pois aivan kuin kaapisit taikinakulhoa (ei liian voimalla!). Laita
mäti kulhoon ja vatkaa pallovispilällä. Vispilään tarttuu kaikki mädin joukossa
olevat suonet.
Alkutalven mateenmäti on
kohtalaisen tiivistä, mutta lopputalvesta pyydetyn mateen mäti jo melko löysää
ja silloin se kannattaa valuttaa tiheässä siivilässä ennen pakastusta. Joissain
ohjeissa kehotetaan pesemään mäti… Miksi? Miksi ihmeessä makuaineet pitäisi
huuhdella viemäriin? Noniin, mutta
vispaamisen ja mahdollisen valutuksen jälkeen mäti suolataan kevyesti ennen
pakastusta. Sopiva määrä on 1,6% mädin painosta (laskuohje: 0,016 x mädin paino = suolamäärä grammoina). Mittaa aina suolan määrä
tarkkuusvaa’alla ettei lopputulos ole vahingossa tönkkösuolattua. Sekoita suola
mädin joukkoon ja pakasta. Suolaa voi tarvittaessa lisätä maun mukaan sulatuksen
jälkeen.
Mateenmätileipä
Esikäsiteltyä
mateenmätiä
kuohukermaa
paahtoleipää
voita
sipulisilppua
rouhittua maustepippuria
tilliä
Mateen mäti on niin mietoa
ettei sen makua pidä peittää smetanalla, vaan käytetään kermaa. Vatkaa kerma löysäksi
vaahdoksi ja sekoita sitä mateenmädin joukkoon sopivan lusikoitavaksi
seokseksi. (Tiiviiseen mätiin löysähköä kermavaahtoa, loppukauden löysempään mätiin kovemmaksi vatkattua.) Voitele paahtoleipä kevyesti voilla, lusikoi sille iso kasa
mateenmätiä ja mausta silputulla sipulilla, maustepippurirouheella ja tillillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti