Viikon hedelmä 1/52: appelsiini
Kohokasta,
tai hienommin sanottuna souffleta, väitetään vaikeaksi tehdä. En tiedä
vaikeudesta, mutta tiskiä siitä kyllä tulee - näinkin vähistä aineista :) Vanhoissa resepteissä varoitetaan
avaamasta uuninluukkua kesken paistamisen ettei kohokas lässähdä. Miksi se
edes pitäisi avata, kun jo monen vuosikymmenen ajan uuninluukuissa on ollut
lasi, jonka läpi näkee mitä uunissa tapahtuu? Eihän kukaan muutenkaan availe uuninluukkua huvin vuoksi? Ehkä varoitus on vain jokin
muinaisjäänne?
Appelsiinikohokas
on raikas, ja omassa kuoressaan tarjoiltuna tosi juhlavan näköinen. Tämä
jälkiruoka ei kaipaa seurakseen mitään muita lisäkkeitä.
Appelsiinikohokas
4 isoa paksukuorista
appelsiinia
0,5 tl kuoriraastetta
2,5 dl appelsiinin mehua
2 munaa
3/4 dl sokeria
2 rkl maissijauhoa
pikku ripaus suolaa
(1-2 tl Grand Marnier
likööriä)
hienoa sokeria ja
tomusokeria
hillottua
appelsiininkuorta
Kohokkaat valmistetaan
appelsiinien omassa kuoressa, jolloin annoksesta tulee kaunis ja mikä parasta,
siinä säästyy ainakin hiukan tiskejä. Pese appelsiinit huolella ja leikkaa appelsiinien
toisesta päästä kuorta sen verran tasaiseksi, että hedelmä pysyy itsekseen
pystyssä keikahtamatta kyljelleen. Varo leikkaamasta hedelmälihaan asti.
Leikkaa toisesta päästä reilummin, noin kolmannes, ja siinä on tarjoiluastiat
valmiina.
Raasta leikatuista osista kuoren keltainen osa mikroraastimella. Kohokasmassaan tarvitaan 0,5 tl kuoriraastetta. Purista sitruspusertimella appelsiinien mehu. Tyhjennä kuorista niitä vaurioittamatta varovasti greippiveitsellä loppu hedelmäliha ja painele se lusikan avulla siivilän läpi jotta saat kaiken mehun talteen. Massaan tarvitaan 2,5 dl mehua ja lopun voi vaikka juoda. Kuivaa kuoria sisäpuolelta talouspaperilla ja ripottele jokaisen kuoren sisään noin 0,5 rkl hienoa sokeria. Kääntele ja pyörittele kuoria niin, että koko sisäpuoli on tasaisesti peittynyt sokerilla ja laita kuoret odottamaan.
Erottele munista
keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Valkuaisen joukkoon ei saa mennä
vahingossakaan yhtään tippaa keltuaista. Vatkaa kattilassa keltuaiset, sokeri
ja maissijauho kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen appelsiinimehu
ja laita kattila liedelle lämpiämään. Vatkaa seosta koko ajan. Kun vaahto alkaa
saostua, ota se pois liedeltä, ettei siitä ehdi tulla munakokkelia. Lisää
appelsiininkuori (ja Grand Marnier), vatkaa tasaiseksi ja anna seoksen jäähtyä.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Vatkaa lasi- tai
metallikulhossa valkuaiset ja suolaripaus pehmeäksi vaahdoksi, lisää 1 rkl
sokeria ja jatka vatkaamista kunnes vaahto vielä hiukan kiinteytyy ja muuttuu
kiiltäväksi, mutta ei sentään ihan leikattavan kovaksi. Vatkaa kolmannes
valkuaisvaahdosta jäähtyneen keltuaisseoksen joukkoon. Lisää sitten toinen
kolmannes valkuaisvaahtoa, mutta tällä kertaa varovasti kääntelemällä etteivät
ilmakuplat pääse karkuun. Kääntele vielä varovasti loput valkuaisvaahdosta
kohokastaikinan joukkoon ja täytä appelsiininkuoret hiukan kukkuralleen.
Lopuksi tasoita pinta tasaiseksi veitsellä.
Paista kohokkaat
uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on hyvin kohonnut ja
kauniin ruskea. Eri uuneissa paistamistulos vaihtelee jonkin verran, joten 15
minuutin kohdalla kannattaa alkaa tarkkailla lopputulosta.
Ota kohokkaat uunista,
siivilöi pinnalle ohut kerros tomusokeria ja laita koristeeksi muutama suikale
hillottua appelsiininkuorta. Tarjoile heti. Kohokas ei odota ruokailijoita,
vaan ruokailijat kohokasta.
Kohokkaat voi valmistaa
paistokuntoon jo noin vuorokautta ennen. Silloin ne laitetaan uuniin suoraan jääkaappisäilytyksestä,
jolloin paistoaika on hiukan pidempi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti