TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

torstai 31. tammikuuta 2013

Perunasalaattia ja possunribsejä grillissä



Edellispäivän pihviaterialta jäi tähteeksi pari uuniperunaa, joille piti keksiä uusiokäyttöä. No niistähän pyöräyttää kätevästi kulhollisen perunasalaattia grillattavien possun kylkiluiden seuraksi. Tällä kertaa perunasalaatti onnistui niin hyvin, että M lähes nuoli kulhonkin puhtaaksi. 
Possun ribsit kannattaa ennen grillausta esikypsentää miedolla lämmöllä uunissa öljyn ja yrttien kanssa, jolloin liha pysyy grillatessa mehevämpänä. Voihan ne tietysti marinoidakin tai vaikka tarinoida aterian ympärille hieno ruokastoori, mutta tämä resepti toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan loistavasti eikä kaipaa mitään ylimääräisiä temppuja. 
Portugalin mökin uuni ei välttämättä lämpiä juuri siihen astelukuun mitä nupista vääntää. Jotenkin ihan näppituntumalla 90 asteen uunilämpötila vaikutti huomattavasti kuumemmalta, joten käännettiin säädin 70 asteen tienoille ja saatiin ribsien esikypsennykseen suurin piirtein toivottu lopputulos. Pitää varmaan hankkia tänne uunilämpömittari?



Perunasalaatti

2 isoa kypsää uuniperunaa (Rosamunda)
10 cm pala purjoa
2 rkl kapriksia
iso kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
iso kourallinen hienonnettua ruohosipulia
1 dl neutraalia majoneesia (esim Hellmanns)
1 rkl Colmansin sinappijauhetta
4 tl hienoa sokeria
0,25 tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus valkopippuria myllystä
2 rkl oliiviöljyä
2 tl valkoviinietikkaa

Kuori kypsät uuniperunat ja leikkaa ne sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Sekoita kulhossa perunat, purjo, kaprikset, lehtipersilja ja ruohosipuli. Sekoita toisessa kulhossa sinappijauhe ja hieno sokeri. Lisää majoneesi ja sekoita niin kauan kunnes sokeri tuntuu pääosin liuenneen. Lisää suola, pippurit, oliiviöljy ja viinietikka ja sekoita tasaiseksi. Kaada majoneesikastike perunakulhoon ja sekoita hyvin. Anna makujen tasaantua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.



Grillatut possunribsit

lihaisia possun kylkiluurivejä
hiukan ruokaöljyä
maun mukaan tuoreita yrttejä (ei välttämätön)

suolaa, valkopippuria myllystä, sinappijauhetta

Asettele possunribsit uunipellille ritilän päälle niin että ribsit eivät kosketa peltiä. Sivele hiukan ruokaöljyä jokaisen kylkiluurivin päälle. Jos laitat yrttejä, levitä ne ohuelti aina ruokaöljyn jälkeen. Yhteen uunilliseen ei kannata laittaa kypsymään päällekkäin enempää kuin noin 3 kg ribsejä kerrallaan. Laita pelti uuniin ja säädä lämpötilaksi 90 astetta. Anna kylkiluiden esikypsyä n 12 tunnin ajan.
Hiero esikypsennettyihin possunkylkiin mausteseosta, jossa on sinappijauhetta, valkopippuria ja varovasti (meri)suolaa. Grillaa lihoihin väri ja pakolliset karsinogeenit hiili- tai kaasugrillillä.






Sametinpehmeää kurpitsakeittoa


Jos joka toisella asiakkaalla on ostoskärryssään isoja paloja kirkkaan oranssia kurpitsaa, niin pitäähän sellaista itsekin ostaa. Kurpitsakeitto on mukavan kevyttä kasvisruokaa pitkästä aikaa. 



Sametinpehmeä kurpitsakeitto

1 iso sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 kg kurpitsaa pieninä kuutioina
1 tähtianis
3 kokonaista neilikkaa
pieni pala tuoretta inkivääriä
pieni pala kanelitankoa
1 rosmariininoksa
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio              
paahtoleipää
créme fraichea
suolaa, pippuria, tuoretta rosmariinia

Kuori ja viipaloi sipuli ja kuullota se isossa kasarissa voissa. Kääri tähtianis, neilikat, inkivääri, kaneli ja rosmariini harsokangaspussiin ja lisää maustepussi kasariin. Lisää kurpitsakuutiot, vesi ja kanaliemikuutio ja anna kiehua kannen alla. Kun kurpitsakuutiot ovat täysin pehmenneet, ota maustepussi pois ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää vielä pari reilua ruokalusikallista créme fraichea ja sekoita hyvin. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Valmista leipäkuutiot sillä välin kun kurpitsat kiehuvat. Leikkaa paahtoleivät tasakokoisiksi kuutioiksi. Kaada paistinpannulle pieni tilkka öljyä ja paahda siinä rosmariinia. Lisää leipäkuutiot ja anna niiden ruskistua tasaisesti joka puolelta. Mausta lopuksi suolalla.

Annostele keitto lautasille, lisää créme fraichea, leipäkuutiot ja tuoretta rosmariinia.






tiistai 29. tammikuuta 2013

Lihapullapastaa Italian mamman tapaan: aglio, olio & prezzemolo eli portugaliksi alho, azeite & salsa.


Noniin, vähitellen aletaan olla kotiutuneita tänne Portugalin mökkiin Algarveen Suomen talvea ja kylmää pakoon. Lähiseudun marketit on koluttu ja niiden tarjonta on nyt suurin piirtein selvitetty. Onhan tässä viikon aikana ehditty laittaa jo kaikenlaisia ruokia, mutta edellisviikon kovan myrskyn aiheuttamien nettiongelmien, talon lämmityksen ja muun hässäkän ohessa niitä ei ole tullut sen enempää kuvatuksi eikä laitetuksi muistiin, miten ne valmistettiin. Joten aloitetaan etelän mökkielämän ruokadokumentointi vaikka tästä, lihapullaspagetista. Italialainen resepti, mutta väliäkös sillä :)


Lihapullaspagetti

300 g naudan jauhelihaa
1 muna
0,5 tl suolaa
hiukan mustapippuria
ripaus chiliä
hiukan oliiviöljyä paistamiseen

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 laakerinlehti
1 lihaliemikuutio
1 tölkki tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta
1 rkl aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
0,5 dl silputtua lehtipersiljaa

spagettia 80 g ruokailijaa kohden


Sekoita jauheliha, muna ja mausteet keskenään ja muotoile seoksesta lihapullia. Ruskista lihapullat kauttaaltaan oliiviöljyssä paistinpannulla.

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipulit ja valkosipulit oliiviöljyssä pannulla. Lisää laakerinlehti. lihaliemikuutio ja tomaatit sekä puolet persiljasta. Keittele tomaattikastiketta kymmenisen minuuttia, lisää lihapullat kastikkeen joukkoon ja jatka keittämistä sen aikaa kun keität spagetit. Kastikkeeseen voi lisätä hiukan kiehuvaa vettä jos se näyttää kovasti kiehuvan kokoon.

Kun pasta on valmista, jaa se lautasille, lisää lihapullat kastikkeineen ja ripottele viimeksi lautasille loput persiljat. Jos kaapissa on parmesaania (meillä ei ollut) niin sitä tietenkin voi niin halutessaan raastia päälle.

maanantai 28. tammikuuta 2013

Tokaijipäärynää ja pähkinäpannukakkua


Viikon hedelmä 5/52: päärynä


Tämä jälkiruoka kannattaa valmistaa kokonaan edellisenä päivänä, keittää päärynät ja paistaa pannukakut. Kummallekin tekee hyvää antaa makujen tasaantua viileässä vuorokauden ajan.



Tokaijipäärynät 

3 päärynää
5 dl vettä
2 dl Tokaijia tai jotain muuta makeaa jälkiruokaviiniä
1 dl sokeria
1 tähtianis

Kuori ja halkaise päärynät ja poista siemenkodat. Kaada kattilaan vesi, viini, sokeri ja tähtianis ja lämmitä kunnes liemi kiehuu. Lisää päärynät liemen joukkoon ja keitä niitä noin 15-20 minuuttia kunnes ne alkavat olla pehmeitä. Jäähdytä päärynät liemessään ja säilytä viileässä tarjoiluun asti.

Tarjoile pähkinäpannukakkujen ja kermavaahdon kanssa.



Pähkinäpannukakut

4 dl maitoa
1 tähtianis
2 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
0,5 dl sokeria
2 munaa
2 rkl voisulaa
40 g rouhittuja hasselpähkinöitä
40 g rouhittuja pistaasipähkinöitä
200 g soseutettua päärynää
             
Laita maito kattilaan ja kiehauta se tähtianiksen kanssa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja ota anis pois.

Kuori päärynät, poista kannat ja siemenkodat ja survo hedelmäliha haarukalla karkeaksi soseeksi. Päärynät eivät anna pannukakkuun juurikaan makua, mutta tekevät sen mehevämmäksi.

Laita jauhot kulhoon, lisää suola ja sokeri ja sekoita. Lisää puolet maidosta ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää munat ja vatkaa voimakkaasti. Lisää loput maidosta, voisula, pähkinärouheet ja päärynäsose ja vatkaa seos tasaiseksi. Anna pannukakkutaikinan levätä huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

Voitele muffinvuoan syvennykset ja lusikoi niihin taikinaa. Paista 220 asteessa n 25-30 minuuttia. Annoksesta tulee noin 12 muffinin kokoista pikkupannukakkua. Nämä ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.