Tämä
jauhelihakastike ei ole mistään kotoisin. Se ei siis liene perinteinen
suomalainen, ei italialainen, ei itämainen eikä varmaan trendikäskään. Se nyt
vaan on jauhelihakastike. Sen kanssa oli tarjolla uuniperunaa. Kaikki, mitä
ostin tätä ruokaa varten kaupasta, oli se jauheliha. Hyvää siitä kyllä tuli,
todella maukasta. Edelleen meidän yksikätisellemme on kivaa laittaa helposti yhdellä
kädellä syötävää ruokaa, vaikka eihän se mikään pakko ole. Kuten sanoin, se
vaan on kivaa ja kai huomaavaistakin. Tein sen verran kastiketta, että siitä
riittää vaikka sattuisin olemaan päivän poissa.
Jauhelihakastike
750 g naudan
paistijauhelihaa
½ pkt pekonia
hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1 iso
sipuli hienonnettuna pieniksi kuutioiksi
1 porkkana
pieninä kuutioina
1 sellerinvarsi
pieninä kuutioina
3 valkosipulin
kynttä hienonnettuna
3 rosmariinin
oksaa
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
1 Knorrin
yrttiliemiamme
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl kuivaa
valkoviiniä
mustapippuria
myllystä
merisuolaa
myllystä
vettä
rypsiöljyä
Näiden perusainesten lisäksi maustoin kastiketta
lorauksella soijaa ja lirauksella Worchestershire-kastiketta, mutta ei se kai
ole välttämätöntä. Lisäsin ripauksen hienoa sokeriakin tasapainottamaan
tomaatin makua.
Ota jauheliha ajoissa ulos jääkaapista, jotta se ei
ole enää kylmää paistettaessa. Hienonna pekoni. Kuutioi sipuli, porkkana ja
selleri pieniksi samankokoisiksi kuutioiksi. Murskaa valkosipulin kynnet
veitsen lappeella, kuori ne ja hienonna. Laita pekonit riittävän suurelle
paistinpannulle ja kuumenna pannu. Kun pekonin rasva on sulanut, niin lisää
öljyä ja tomaattipyree ja freesaa sipulit, porkkana ja selleri. Lisää jauheliha
ja ruskista se. Lisää hienonnettu valkosipuli, valkoviini, liemiamme,
tomaattimurska, laakerinlehdet, kanelitanko ja rosmariinin oksat sekä hiukan
vettä. Rouhi mustapippuria pannulle. Sekoita ja anna porista hiljaa aina
välillä sekoitellen sen aikaa, kun perunat ovat uunissa. Lisää tarvittaessa
nestettä. Tarkista lopuksi maku ja lisää suolaa ja/tai pippuria tarvittaessa.
Uuniperunat
kookkaita
Rosamunda –perunoita
öljyä
hienoa
merisuolaa
Pese perunat hyvin. Kuivaa ne, pistele niihin
haarukalla reikiä, sivele ne öljyllä, ripottele niille suolaa ja laita lopuksi
200˚C uuniin 2 tunniksi.
Lisäksi raikasta salaattia sekä smetanaa tai creme fraichea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti