Yllytyshullu
saa inspiraatiota vaikka mistä. Huomasin isossa kaupassa käydessämme Kivikylän
palvaamon hyllyssä ainakin meille uuden tuotteen, nimittäin bratwurstin. No
tietäähän sen, että toista kertaa hyllyn ohi kulkiessani nappasin paketin,
jotta saamme maistaa. Ajattelin nauttia ne vaikka hapankaalin kera tai jollain
muulla tutulla tavalla, mutta lopulta päätimmekin tehdä niistä jotain
erilaista. Ajatuksia toisillemme heittelemällä ja nettiä sieltä ja tuolta sekä vähän täältäkin selaillessa
syntyikin jonkinlainen resepti ja ostoslista, jota lähdin toteuttamaan. Tarvittiin
saksalaistyylistä olutta, saksalaistahan bratwurstikin on. Alkosta löytyi
ahvenanmaalaisen Stallhagenin uutuus, käsityöläisolut Beebock, jonka uskoin maultaan
sopivan tähän ruokaan. Perunaksi
nappasin kaupan pakastealtaasta valmiit röstiperunat . Juustoksi valitsin
kotimaisen mustaleimaisen emmentalin ja näin pääasialliset raaka-aineet
bratwurstivuokaan olivatkin kasassa.
Oluessa
haudutettua bratwurstia vuoassa
röstiperunan ja olut-juustokastikkeen kera
röstiperunan ja olut-juustokastikkeen kera
1 pkt bratwurstia ( 350 g )
oliiviöljyä
2 tuoretta rosmariinin oksaa
1 plo saksalaistyylistä bock-olutta ( 0,33
l ), minulla Stallhagen Beebock
1 isohko sipuli karkeasti
hienonnettuna
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 rkl karkeaa etikkaista kokojyväsinappia
(miel. Maille)
275 g raastettua mustaleimaemmentaalia
350 g valmiita röstiperunoita pakasteesta
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
Pistele haarukalla muutama reikä makkaroihin, etteivät
ne repeä paistettaessa.Lirauta hieman oliiviöljyä pannulle, laita sinne myös
rosmariininoksat ja ruskista bratwurstit kokonaisina. Riittää, että ne saavat
kauniin värin molemmin puolin. Lisää pannulle pullollinen olutta ja hauduta
hiljaa 10 minuuttia. Käännä puolivälissä makkarat, jotta ne kypsyvät
tasaisesti. Nosta makkarat pois pannulta vetäytymään ja siivilöi olut talteen.
Laita pannulle 1 rkl voita, kuullota siinä hienonnettu sipuli ja siirrä sivuun
makkaroiden kanssa. Lisää pannulle loput voista ja vehnäjauhot ja anna niiden
kypsyä pannulla pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Varo ruskistamasta
liikaa. Lisää maito sekä talteen otettu olut (minulla 2 dl ) ja sinappi. Odota
sekoitellen, kunnes kastike alkaa saeta. Lisää myös juustoraaste ja sekoita
edelleen koko ajan. Kun juusto on sulanut, mausta suolalla ja pippurilla.
Viipaloi makkarat. Asettele voidellun uunivuoan pohjalle perunaröstejä suoraan
pakkasesta, niiden päälle makkara-sipulisekoitus ja sen päälle juustokastike.
Laita 175˚C uuniin 30 minuutiksi ja bratwurstivuoka on valmis nautittavaksi
sopivasti viilennetyn oluen kanssa – mielellään samaa olutta, jota käytit vuoan
valmistuksessakin. Etikkaiset maustekurkut (cornichons) sopivat annoksen
kylkeen paremmin kuin makeat.
Tuplaespresso sanoi ”sielunsa silmin” näkevänsä sohvalla
miesporukan katsomassa Bundesliigan jalkapallo-ottelua ja syövän juuri tällaista bratwurstivuokaa
bock-oluen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti