Made,
made, made, se on ihan must tähän aikaan vuodesta. Olemme kokanneet madetta
monin eri tavoin ja vuoden ensimmäisenä maderuokana laitamme yleensä
madekeittoa. Mutta madekeiton resepti on jo blogattu ja juuri keitimme
laskiaiseksi padallisen hernesoppaa, joten nyt ei tehdä keittoa. Lopulta
madefileet päätyivät pannulle kevyesti jauhotettuina ja taas tuli todistetuksi,
että hyvä ruoka ei vaadi monimutkaisia reseptejä, ainoastaan ensiluokkaiset
raaka-aineet.
Pannulla
paistettua madetta ja uunikasviksia
(mittaa ainekset syöjien määrän ja ruokahalun mukaan)
porkkanaa
bataattia
palsternakkaa
punasipulia
kesäkurpitsaa
miniluumutomaatteja
ruokaöljyä
suolaa & mustapippuria & valkopippuria
myllystä
juoksevaa hunajaa
made
vehnäjauhoa
suolaa & valkopippuria myllystä
voita & ruokaöljyä
Valitse kalakauppiaalta pullea mätimade ja pyydä
kauppiasta nylkemään kala, fileoimaan se sekä irrottamaan maksa ja mätipussit.
Jos et aio tehdä kalalientä, tuo kotiin pelkät fileet, maksa ja mäti. Fileet
paistetaan päivälliseksi, maksa ja mäti käsitellään seuraavan aamun
brunssiherkuksi. Jos mätimateita ei ole, ei voi mitään – sitten syödään aamulla
jotain muuta…
Kuori ja paloittele sen verran kasviksia kuin arvelet
kerralla kuluvan. Levitä kasvispalat voideltuun uunivuokaan ja roiski päälle vielä
hiukan ruokaöljyä. Mausta suolalla, pippureilla sekä hunajalla ja laita vuoka
uuniin 200 asteeseen noin tunniksi.
Leikkaa madefileet suunnilleen sormenkokoisiksi
suikaleiksi. Jos pidät mateenmaksasta, huuhtele ja leikkaa sekin pienemmiksi
paloiksi tähän annokseen. Laita muovipussiin noin desilitra vehnäjauhoa sekä hiukan
suolaa ja valkopippuria. Juuri vähän ennen kuin kasvikset ovat kypsät, pudota
pussiin jauhojen joukkoon madesuikaleet (ja maksasuikaleet), ravista ja nosta jauhotetut
kalanpalat paistinpannulle voin ja ruokaöljyn seokseen paistumaan
kullankeltaisiksi. Lisää paistettuun kalaan suolaa, jos on tarpeen. Mateen lihan rakenne on sellainen, että se ei hajoa tällä
tavalla paistamisesta toisin kuin moni muu kala. Annos ei tarvitse kastiketta eikä mitään
muutakaan, joten jaa kasvikset sekä kalanpalat lautasille ja nauti.
Jos tämän kanssa haluaa tarjota jotain leipää, paahdettu saaristolaisleipä on ihan parasta.
Jos tämän kanssa haluaa tarjota jotain leipää, paahdettu saaristolaisleipä on ihan parasta.
4 kommenttia:
Kiva resepti vaihteluksi madekeitolle! t.Myrskyluodon Maija
Voissa paistettu made on kyllä hyvää! Jos sitä tänä viikonloppuna vihdoin saisi aikaiseksi sen perinteisen kaudenavauskeiton, jotta pääsisi sitten irrottelemaan uusilla madeherkuilla :)
Kaudenavauskeittoa täälläkin odotetaan, kun ei madetta tunnu kaupoista löytyvän.
Made tuntuu menevän aika nopeasti sitä mukaa kun kauppias saa sitä kalatiskiin.
Lähetä kommentti