Välillä
pitää yrittää tehdä jotain vähän kevyempää, melkein kasvisruokaa. Kukkakaali on
sellaiseen ihan omiaan. Tämä kukkakaali”risotto” on maustettu kuivatulla
herkkutatilla sekä timjamilla, mutta maun mukaan timjamin voi korvata currylla
tai vaikka eksoottisemmalla yhdistelmällä jeeraa, kanelia ja korianteria. Sopivasti
maustamalla kukkakaali”risotto” toimii lisäkkeenä lihalle tai vedeneläville.
Kukkakaali”risotto”
ja paahdettua kinkkua
1 kukkakaali (800-900 g)
tilkka oliiviöljyä
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl voita
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kuivattuja herkkutatteja
1 dl vettä
1,5 dl kasvislientä tai kanalientä
1/4 tl balsamiviinietikkaa
suolaa & mustapippuria myllystä
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
70 g ilmakuivattua kinkkua
2 – 3 rkl paahdettua sipulia (valmiina pussista)
4 kevätsipulia ohuina viipaleina
Laita ensimmäiseksi sienet likoamaan. Murenna kuivatut
herkkutatit pieneen kulhoon ja kaada niille 1 dl haaleaa vettä. Anna sienten
liota pari tuntia ennen käyttöä. Valuta sienet ja säästä liotusvesi.
Leikkaa kukkakaali pienemmiksi paloiksi. Laita noin
puolet kukkakaalista (kukinnot) yleiskoneen leikkuriin ja pyöräytä teriä
muutaman kerran vain sen verran, että kukinnot pilkkoutuvat riisinjyvän
kokoisiksi. Leikkaa loput kukkakaalista (myös kovempi kantaosa) peukalonpään
kokoisiksi paloiksi toiseen astiaan.
Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla ja sen
jälkeen paista samalla pannulla rapeiksi pieniksi paloiksi leikatut
ilmakuivatut kinkut. Levitä paistetut kinkunpalat kuivahtamaan talouspaperin
päälle.
Kuori ja leikkaa sipuli sekä valkosipulinkynnet
pieniksi paloiksi. Kuumenna kasarissa oliiviöljy, lisää timjami ja sekoittele
hetken aikaa. Lisää voi sekä sipulit ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää
herkkutatit ja sekoittele vielä pari minuuttia. Lisää kasariin sitten isommat
kukkakaalinpalat, sienten liotusliemi sekä kasvis-/kanaliemi ja keitä kunnes
kukkakaali on pehmeää. Soseuta seos sauvasekoittimella ja mausta
balsamiviinietikalla.
Lisää kukkakaalisoseen joukkoon riisinjyvän kokoisiksi rouhitut
kukkakaalinkukinnot, sekoita hyvin ja kypsennä kannen alla vielä 4-5 minuuttia.
Mausta lopuksi suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla ja sekoita ”risoton”
joukkoon puolet kevätsipuliviipaleista.
Jaa kukkakaalirisotto kahdelle lautaselle ja ripottele
päälle paistetut kinkunpalat, pinjansiemenet, kevätsipuli sekä paahdettu
sipuli.
3 kommenttia:
Hieno annos! Pitää laittaa muistiin.
Loistava idea. Itse en lainkaan riisistä tehdystä risotosta välitä, mutta tällainen maistuisi. Pitää ehdottomasti kokeilla.
@ Antti
Kukkakaalimössöstä saa kummasti ihan siedettävän kuvan, kun ripottelee päälle kaikenlaista värikästä. Oli se ihan hyvän makuistakin, vaikka M olisi voinut ottaa sen myös ilman kukkakaalia ;-)
@ Kaura
Tässä taitaa olla myös aika paljon vähemmän hiilareita kuin riisissä.
Lähetä kommentti