Yhtä veneretken päivää varten valmistin
evääksi kokonaisen aterian muffinvuoassa: pastaa ja kanamureketta helposti
tarjottavassa muodossa annospaloiksi paistettuna, lisäksi curry-kermaviilikastiketta.
Mitä vähemmän astioita, sitä vähemmän sähellystä ja sotkua varsinkin, kun
retkiruokapöydän äärellä aterioi kolme sukupolvea.
Kanapastamureke muistuttaa
ulkonäöltään kanamureketta, mutta on siellä sitä pastaakin: keitettyä risonia,
riisinjyvän muotoista pastaa, jonka hippusen kookkaampi muoto tunnetaan myös
nimellä orzo. Lisäksi muffinvuoan kolot on vuorattu pienillä wonton –pastalevyillä.
Vesihauteessa paistamalla näistä kanapastamurekkeista tuli oikein meheviä ja
curry-kermaviilikastikkeen kanssa suorastaan superherkkua.
Kanapastamurekkeet muffinvuoassa
(24 kpl)
1 pakkaus wontonkuoria (8x8 cm, n 40
kpl/pakk.)
200 g risoni –pastaa
1 sipuli
2 rkl voita
200 g creme fraichea
1 muna
1 dl korppujauhoa
2 dl hienonnettua ruohosipulia
0,5 tl mustapippuria
1 tl curryjauhetta
2 tl suolaa
120 g cheddar –juustoraastetta
800 g broilerin jauhelihaa
panko –korppujauhoa
muutama nokare voita
Sulata wontonkuoret (pakaste)
jääkaapissa hitaasti vuorokauden verran ennen käyttöä. Älä avaa pakkausta ennen
kuin alat vuorata niillä muffinvuoan koloja.
Keitä risoni –pastaa suolalla
maustetussa vedessä puolet siitä ajasta mitä pastapaketin ohjeessa annetaan
keittoajaksi. Valuta pasta, huuhtele se juoksevalla kylmällä vedellä ja anna
jäähtyä.
Kuori sipuli, leikkaa se ihan
pieniksi kuutioiksi ja kuullota voissa. Vatkaa keskenään kananmuna ja creme
fraiche ja sekoita joukkoon korppujauho.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
ja vettä kuumenemaan kattilaan tai vedenkeittimeen.
Sekoita keskenään broilerin
jauheliha, hienonnettu ruohosipuli, mustapippuri, curryjauhe, suola sekä
juustoraaste. Lisää joukkoon puolikypsä, kylmä risonipasta, kuullotettu sipuli
sekä turvotetut korppujauhot ja sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi.
Voitele kevyesti muffinvuoan (2
vuokaa) kolot ja painele kolojen pohjalle 1-2 wonton –pastalevyä. Koska
pakkauksessa on vain noin 40 levyä, osaan jää vain yksi kerros mutta se ei
haittaa lopputulosta. Jaa pasta-murekemassa tasan wontonkuoriin ja tasoita
pinta kostutetulla lusikalla. Ripottele jokaisen annospalan päälle pankoa ja
lopuksi ohut viipale voita.
Laita uunin keskitasolle uunipelti ja
siihen muffinvuoka. Kaada uunipellille kiehuvan kuumaa vettä noin sentin
paksuudelta niin että veden pinta ulottuu suunnilleen muffinvuoan puoliväliin
tai vähän alle (=vesihaude). Kypsennä murekkeita 30 minuuttia ja nosta ne
sitten jäähtymään. Paista toinen muffinpellillinen heti perään. Viimeistele
murekkeet paistamisen jälkeen ruohosipulilla. Nämä voi tarjota yhtä hyvin
lämpiminä heti uunista tai parin päivän jääkaappisäilytyksestä ihan kylminäkin.
Curry-kermaviilikastike
2 tölkkiä kermaviiliä
hienoa merisuolaa, curryjauhetta,
sipulijauhetta ja ripaus mustapippuria myllystä
Sekoita ainekset keskenään.
Mausteiden määrää voi soveltaa oman maun mukaan.
Kun nyt kaiken pitäisi tapahtua
mahdollisimman ekologisesti, niin sama pätee myös retkiruokailuun. Hesarin artikkelissa (maksumuurin takana) muutama päivä sitten vertailtiin muovikassien
ja kangaskassien ekologiaa. Tässä pieni epätieteellinen vertailu
retkiaterimista:
Bambusta (vasemmanpuoleisin) prässätyt
aterimet ovat nätit, kevyet ja kompostoituvat. Voi käyttää äärimmäisessä
hätätilassa, mutta lusikan pesä on lähes tasainen eikä se sovellu nestemäisten
ruokien syömiseen. Haarukan ”piikit” ovat täysin tylsät joten niihin ei kannata
yrittää keihästää yhtään mitään. Veitsi toimii kelvollisesti.
Tummemman ruskeat aterimet ovat
niinikään kevyet ja mainoksen mukaan kompostoituvat sekä kestävät jopa pari
konepesua. Materiaalina biopohjainen puukuitukomposiitti puukuitua ja
sokeriruoko-polyeteeniä. Ulkoisesti nämä näyttävät ihan käyttökelpoisilta,
mutta kun pakkauksen avasi, sieltä lehahti niin hirvittävä ummehtuneen
lastulevyn (formaldehydin?) haju, joka ei hävinnyt edes viikkojen kuluessa. Hajun vuoksi näitä
ei voinut käyttää lainkaan.
Hopeanväriset muoviaterimet hämäävät
siihen saakka kunnes ruokailija tarttuu niihin ja huomaa, että eihän niitä
olekaan tehty metallista. Erinomainen muotoilu ja toimivuus, mutta kun muovin
käyttö pitäisi vähentää minimiin, niin eihän tällaisia enää voi käyttää. Ei minkäänlaisia
muoviaterimia.
Joten jäljelle jää oikeat
metalliaterimet. Nämä ovat piknikrepun vakiovarusteet, mutta ilman reppuakin aterimet
voi ottaa mukaan oman kotikeittiön laatikosta ja aterioinnin jälkeen pestä ne. Ei
paina niin paljoa etteikö tällaisia jaksaisi ottaa mukaansa retkelle, eikä
tarvitse kantaa huolta maapallon kestokyvystä.
2 kommenttia:
Kivat murekkeet.
Täällä on japanilais-kiinalaisen Miniso-ketjun liikkeitä, ja niissä on ollut kivoja metallirasioita joissa erilaisia metallisia aterimia. Yhdessä oli lusikka ja metalliset syömäpuikot, ja toisessa veitsi, haarukka ja lusikka. Kn ne ovat rasiassa, ne on helppo pitää käsilaukussakin, jos tulee tarve sen tapaiselle.
Jokaiselle jotakin, yhdelle haarukka, toiselle syömäpuikot ;)Ja pakkauskin vielä?! Hih.
En ehkä ihan koko aikaa kuljettelisi käsilaukussa aterimia ylimääräisenä painolastina, mutta jos täytyy ottaa mukaan oma haarukka, lusikka ja veitsi, niin mieluummin teräksiset kuin muoviset.
Lähetä kommentti