Tänä kesänä suositaan kotimaan retkeilyä autolla ja veneellä. Viimeaikaisten uutisten perusteella veneliikenteessä on pienemmät ruuhkat. Paitsi vierasvenesatamissa, jonne kannattaa saapua sopivaan aikaan iltapäivällä kun edelliset yöpyjät ovat jo lähteneet, mutta uudet eivät vielä ole ehtineet tulla.
Retkelle täytyy aina varata riittävästi niin oikeaa ruokaa kuin pientä hyvääkin. Minulla sattui olemaan purkillinen granolaa, kun olin tehnyt sitä ”vähän runsaan annoksen”. Siltä varalta että se ei sattuisikaan kulumaan lähimmän parin kuukauden aikana, päätin käyttää suurimman osan siitä veneretkievääksi ja pyöritellä granolapalloja eräänlaisiksi "energiapatukoiksi".
Retkelle täytyy aina varata riittävästi niin oikeaa ruokaa kuin pientä hyvääkin. Minulla sattui olemaan purkillinen granolaa, kun olin tehnyt sitä ”vähän runsaan annoksen”. Siltä varalta että se ei sattuisikaan kulumaan lähimmän parin kuukauden aikana, päätin käyttää suurimman osan siitä veneretkievääksi ja pyöritellä granolapalloja eräänlaisiksi "energiapatukoiksi".
Granola itsessään on aika kuivaa, joten
siihen piti lisätä sidosaineita, tässä tapauksessa (puoli)kuivattua aprikoosia ja
lisäkosteuttajaksi suolakinuskikastiketta jotta massasta saattoi muotoilla
palloja. Näistä tulikin oikein kelpo välipaloja. Lopputulos tosin muistutti väriltään
ja muodoltaan vähän liikaa lihapullia, joten viimeistelin ne kierittelemällä pallerot
tomusokerissa. Silti, kun ajattelee granolan sisältöä, kauraa, pähkinöitä ja
kookosta, näistä taisi tulla jopa suorastaan melkein piiloterveellisiä
retkikarkkeja. Venereissun nuorimmat totesivat näiden koostumuksen muistuttavan heidän herkkuaan, piparitaikinaa, ja pienet kädet kävivät ahkerasti granolapallopurkissa.
(40-50 kpl)
1 l granolaa (resepti täällä)
2 pss (400 g) kuivattuja aprikooseja
maun mukaan ripaus piparkakkumaustetta
maun mukaan ripaus piparkakkumaustetta
suolakinuskikastiketta:
250
g fariinisokeria
200
g kuohukermaa
ripaus
(noin 0,5 tl) suolaa
tomusokeria
Isokarin majakka on remontissa tämän kesän |
Laita yleiskoneen kutterin kannuun
granola ja kuivatut aprikoosti ja käynnistä kone. Pyöritä massaa niin kauan
että kutterin terät ovat leikanneet ainekset tasaiseksi muruksi. Lisää hiukan piparkakkumaustetta ja sekoita kunnolla. Kaada ainekset
isoon kulhoon.
Valmista suolakinuskikastike. Laita paksupohjaiseen kattilaan fariinisokeri sekä kerma ja keitä niitä keskilämmöllä
noin 10 minuuttia kunnes kastike alkaa saostua. Sekoita kastiketta koko ajan
äläkä hetkeksikään käännä sille selkääsi. Kiehuva sokeri kuohahtaa liedelle
nopeammin kuin huomaakaan. Lopuksi lisää suola, sekoita huolella ja anna
kastikkeen jäähtyä hetki.
Kaada kastiketta granolan päälle ja sekoita niin kauan
että massa on tasalaatuista. (Kaikkea kastiketta ei ehkä välttämättä tarvita.) Jos
massasta pystyy pyörittelemään pienen pallon ja se pysyy kasassa, seos on
sopivaa. Laita kulho sisältöineen puoleksi tunniksi jääkaappiin.
Pyörittele massasta pienen lihapullan
kokoisia palloja, laita ne vieri viereen talouspaperilla päällystetylle tarjottimelle
ja tarjotin jääkaappiin. Tunnin tai parin kuluttua
pyörittele kiinteytyneet pallot tomusokerissa ja siivilöi liika sokeri pois siivilässä
ravistamalla. Granolapallot säilyvät ilmatiiviissä rasiassa tarvittaessa ainakin viikon
verran.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti