Jossain edellisessä
skonssipäivityksessä taisin mainita, että skonssit voi tiettävästi pakastaa
paistamattomina ja laittaa sitten suoraan pakkasesta jäisinä uuniin. Nyt
lopultakin juhannusviikolla päätin testata tämän.
Kun ollaan kahdestaan mökillä, ei voi laittaa kerralla kovin suuria määriä ruokaa tai leivonnaisia,
varsinkaan skonsseja jotka pitäisi syödä mieluiten samana päivänä kun ne on
paistettu. Mutta koska ihan pientä skonssitaikinaa ei kannata alkaa valmistaa,
tein sitten kokeeksi ihan normimäärän, josta paistoin heti puolet ja laitoin
toisen puolen pakkaseen. Ja tiedättekö mitä, niistä pakastetuista tuli ihan
yhtä hyviä paistettuna sunnuntaibrunssille. Taidan vastakin tehdä niin että
askartelen paistovalmiita skonsseja pakkaseen, niin sitten siellä on aina mistä
ottaa, paistaa ja nauttii heti tuoreeltaan. Kun ei koskaan tiedä kuka tulee
käymään.
Mutta ne tämänkertaiset skonssit,
niissä oli kausimakuna mansikka. Salorannan tilan Polkat antoivat skonsseille upeaa
makua ja mehevyyttä. Polka on mielestäni ihan paras syöntimansikka ja se toimi
hienosti myös skonssitaikinan joukossa. Idea näihin mansikkaskonsseihin löytyi
(pienin muokkauksin) ”katiebird bakes” –blogista. Olisi vaan pitänyt kuvata
valmiit tekeleet vielä silloin kun mansikoitakin oli jäljellä. Tätä toista
satsia paistettaessa kun ei ollut enää ainoatakaan mansikkaa kuvien
koristeeksi…
Mansikkaskonssit
(8 kpl)
100 g pakastettua voita
5 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 dl kuohukermaa
2 rkl creme fraichea
1 muna
3 dl tuoreita mansikanpaloja
pinnalle
1 muna
ruokokidesokeria
viimeistely
60 g valkosuklaata
60 g creme fraichea
1 rkl kuohukermaa
Raasta jäinen voi karkealla
raastinterällä ja laita raastettu voi vielä takaisin pakastimeen. Sekoita
keskenään vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe sekä suola. Sekoita toisessa astiassa
kerma, creme fraiche sekä muna ja leikkele kolmanteen astiaan mansikat
tasakokoisiksi paloiksi.
Kaada kuivat aineet sekoituskulhoon
ja lisää jäinen raastettu voi. Sekoittele kahden haarukan avulla kunnes seos on
muuttunut tasaisen rakeiseksi. Lisää sitten nesteet ja sekoita aineksista
taikina. Kääntele mansikat varovasti taikinan joukkoon.
Kaada taikina vehnäjauhotetulle
työtasolle ja taputtele siitä pyöreä, parin sentin korkuinen kakku. Leikkaa
kakku kahdeksaan osaan. Levitä leivinpaperi uunipellille ja asettele skonssit
muutaman sentin etäisyydelle toisistaan jotta niille jää kohoamisvaraa. Voitele
vatkatulla kananmunalla ja ripottele päälle ruokokidesokeria.
Kypsennä skonssit
200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Jos pakastat skonssit ja
paistat ne jäisinä, paista samoin 200 asteessa 20 minuuttia, mutta sen jälkeen kytke
uunin lämpö pois päältä, avaa luukku pari senttiä raolleen ja kypsennä
skonsseja siellä vielä viitisen minuuttia.
Jäähtyneet skonssit voi myös
kuorruttaa ja minä käytin siihen valkosuklaata.
Paloittele valkosuklaa ja laita palat
mikronkestävään kulhoon. Lisää creme fraiche ja lämmitä seosta mikrouunissa 10
sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen kunnes suklaa on kokonaan sulanut ja
sekoittunut ranskankermaan. Ohenna kuorrutetta kuohukermalla ja valuta siitä
raitoja skonssien päälle. Laita skonssit vähäksi aikaa jääkaappiin jotta
kuorrute jähmettyisi nopeasti.
Viinisuositus: Freixenet Italian Rosé Sparkling Extra Dry.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti