Lanttulaatikko taitaa nykyään olla jo vähän vanhanaikaista? Kyllä meillä sitäkin tehdään jouluksi, mutta voisiko lanttua olla joulupöydässä jossain muussa muodossa kuin perinteisenä laatikkona? Tuli mieleen että uunijuurekset, erityisesti lantun, voisi tuoda tähän päivään tai ainakin näihin juhlapyhiin sellaisessa muodossa, joka maistuisi niille nuoremmillekin jotka eivät ole tottuneet lanttulaatikon makuun. Sirkulaattorissa oli kypsynyt meheviä possunposkia, jotka suorastaan huusivat lanttua kaverikseen.
Viikon
kasvis 51 / 52 Lanttu
Suomalainen
perinnejuures, lanttu, on kaalin ja nauriin risteymä. Se maistuu niin raakana
kuin kypsenettynä, raasteena, soseena, laatikkona, lanttukukkona tai osana
uunijuureksia. Tämä vähäkalorinen juures sisältää paljon hyviä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Koska meillä on joulu, otetaan tähän alkuun ensin se perinteisen lanttulaatikon (tai kuten jotkut sitä kutsuvat, räätikkälooran) resepti:
Lanttulaatikko (räätikkäloora)
1
kg lanttua
vettä,
suolaa
2
dl kermaa
4
rkl korppujauhoa
2
munaa
1
dl tummaa siirappia
raastettua
muskottipähkinää
Keitä
kuorittu, paloiteltu lanttu kypsäksi miedossa suolavedessä ja soseuta se (tai
käytä kaupan valmista lanttusosetta). Turvota korppujauhot kermassa, vatkaa
munat kevyesti ja sekoita kaikki lanttusoseen joukkoon. Mausta siirapilla ja
muskottipähkinällä. Kaada voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle hiukan
korppujauhoja (ja pari nokaretta voita) ja paista uunissa 175 asteessa noin 1
tunti. Jos haluat pakastaa lanttulaatikon, se pakastetaan aina tällaisena
valmiiksi paistettuna.
* * * * * * *
Possunposkien kanssa lautasella on punakaali-granaattiomenasalaattia, lanttu- ja raitajuuritähtiä, perunasosetta sekä minttuherneitä.
Possunposket
Kypsennä
possunposket joko perinteisellä tavalla uunissa (ohje täällä) tai sous vide
(ohje täällä).
Lanttutähdet uunissa
0,5
dl ruokaöljyä
1
dl lämmintä vettä
1
rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
Kuori
lanttu ja leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi. Ota tähdenmuotoisella
piparimuotilla viipaleista kuvioita. (Mitä lanttuviipaleista jää, sen voi
keittää ja soseuttaa lanttulaatikkoon.) Sekoita keskenään öljy, vesi, hunaja,
suola sekä mustapippuri ja kasta lanttutähdet siinä. Asettele lantut
leivinpaperille uuniritilän päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa 15-20
minuuttia. Kokeile terävällä haarukalla koska lantut alkavat olla kypsät.
Raitajuuritähdet
^ ei näin, liian kauan höyryssä - vaan näin ^ |
Punakaali-granaattiomenasalaatti
300
g punakaalia
1
omena
1
granaattiomena
kourallinen
lehtipersiljaa
1
tl sitruunamehua
ripaus
suolaa
hiukan
mustapippuria
Raasta
punakaali sekä omenat karkeaksi raasteeksi ja sekoita keskenään. Mausta
sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla ja anna makuuntua jääkaapissa
muutaman tunnin ajan. Halkaise granaattiomena terävällä veitsellä, ota puolikas
kerrallaan käteesi leikkauspinta kämmentä vasten ja koputtele puukauhalla tms
granaattiomenan kuorta, jolloin siemenet irtoavat kuin itsestään. Tarkemmat työkuvat täällä. Sekoita granaattiomenan siemenet salaatin joukkoon. Lisää
lopuksi hienoksi leikattu lehtipersilja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti