perjantai 18. heinäkuuta 2014

Spagetti vongole



Enoni kertoi kauan sitten Italian matkansa jälkeen kaikesta hienosta, jota he olivat siellä tätini kanssa kokeneet. Oli siellä koettu outojakin. He menivät syömään pieneen ravintolaan jossain rannikkokaupungissa ja heidän teki mieli keittoa. Italian kieli ei ollut hallussa, mutta kun listalta löytyi zuppa niin keittoahan se varmasti. Tätini kysyi mitä keittoa eno tilasi, mutta hän ei ollut ihan varma siitä mitä se oli. Oli jokin Zuppa vongole. Kun keitto tuotiin, niin he hämmästyivät suuresti nähdessään edessään ison lautasellisen simpukoita ja lautasen pohjalla vähän lientä. Ei se sitten ollutkaan keittoa, mutta oli ollut syötävää kuitenkin enoni mielestä. Luulen, että tätini jätti ne syömättä. Oli ollut siis keitettyjä simpukoita. 

Spaghetti vongole on yksinkertainen ja hyvä italialainen pastaruoka, jossa pastan kanssa tarjotaan valkoviinissä kypsennettyjä hietasimpukoita. E basta – siinä se. Silloin joskus ensimmäisellä Italian matkallani muistin enoni tarinan ja päätin silloin etsiä jostakin niitä tarinan vongoleita. Spagetti vongole tuli sitten jossakin vastaan – en muista missä, mutta tilasin, maistoin ja tykästyin. Vaikka öljyistä lientä tippuikin kravatilleni...  Sen jälkeen aina matkustaessani siellä päin, varsinkin jossain Ligurian rannikon tienoilla, olen pyrkinyt nauttimaan tätä herkkua - ja oppinut myös italialaisten tavoin kääräisemään lautasliinan siten, että pienet spagetin roiskeet eivät johda pesulareissuun.


Spagetti vongole

500 g             hietasimpukoita
200 g             spagettia
1                    valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
1                    kuivattu chili, peperoncino, kokonaisena
                      oliiviöljyä
loraus            kuivaa valkoviiniä (n. 1 dl?)
                      lehtipersiljaa silputtuna
(1                   sitruuna)

Sulata pakastetut simpukat ja siivilöi niistä sulanut vesi pois. Käyttämäni pakastesimpukat olivat esikeitettyjä ja niistä oli poistettu toinen kuoren puolikas, joten aukeamista ei tarvinnut vahtia.  Keitä spagettia pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsäksi. Sillä aikaa lorauta pari ruokalusikallista öljyä pannulle ja lisää valkosipuli ja chili. Kuullottele valkosipulia hetki polttamatta sitä, lisää joukkoon valkoviini sekä simpukat ja laita pannu isommalle lämmölle. Peitä kannella ja anna kiehua muutama minuutti. Poimi chilipalko pois. Lisää pannulle valutettu pasta ja sekoita joukkoon. Laita lautaselle ja ripottele päälle silputtu lehtipersilja. Halutessasi voit raastaa vähäsen sitruunan kuorta ja puristaa sitruunan lohkosta mehua pastalle.


3 kommenttia:

Peppi kirjoitti...

Simpukkaspagetti on kyllä tosi hyvää. Viime italianreissulla en tainnut muuta pastaa syödäkään =) Mistä muuten löysitte pakastettuja hietasimpukoita missä vain toinen puoli kuoresta? Olen etsinyt, mutta en ole löytänyt...

Anonyymi kirjoitti...

Maistuisi minullekin. Hauska tuo enotarina.

Tuplaespresso kirjoitti...

Matkailu avartaa ;)
Nämä hietasimpukat olivat kotoisin Arvo Kokkosen tehtaanmyymälän pakastimesta.