torstai 31. heinäkuuta 2014

Cool as a cucumber



Kurkku on yksivuotinen, ruohovartinen vihanneskasvi, joka koostuu lähes 97-prosenttisesti vedestä. Se sisältää runsaasti kivennäisaineita, mutta energiaa vain 10 kcal/100 g. Sopivan kevyttä naposteltavaa näin kesähelteillä.


viikon kasvis   28/52:   kurkku

Tätä raikasta kasvista olemme usein käyttäneet salaatteihin ja lisäksi olemme tehneet siitä mm

hölskykurkkuja
wasabikurkkuja
intialaista kurkkuraitaa
maustekurkkuja








Tällä kertaa kurkusta tehdään kesäisen raikasta kylmää keittoa blenderissä sekä helppoja cocktailpaloja eli kurkkukuppeja, jotka on täytetty hernemoussella ja graavikirjolohella.



Kylmä kurkkukeitto
(ohje neljälle)

5 avomaankurkkua tai 2 isoa kurkkua
1 pieni (ei kovin hapan) omena
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl kylmää vettä
1 dl maustamatonta jogurttia (jotain vähän paksummanpuoleista)
1 tl dijon sinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
1 kevätsipuli ohuina viipaleina
0,5 dl tillisilppua
0,5 dl minttusilppua
0,5 dl lehtipersiljasilppua
hiukkasen valkosipulijauhetta
suolaa, valkopippuria
lautasella keitolle muutama tippa oliiviöljyä

Kuori kurkut, halkaise ne, lusikoi siemenet pois ja leikkaa kurkut pieniksi paloiksi. Kuori omena, poista siemenkota ja pilko omppu pienemmiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset blenderin kannuun ja surauta tasaiseksi keitoksi. Jäähdytä keittoa jääkaapissa pari tuntia. Tarkista mausteet ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai valkopippuria. Annostele keittokulhoihin ja tiputtele päälle vielä muutama pisara oliiviöljyä.

Kylmää kurkkukeittoa ei mitenkään voi mainostaa oikeaksi ateriaksi, mutta jääkaappikylmänä välipalana tämä pitää nälän ja janon poissa yllättävän kauan.






Lohi-hernetäytteiset kurkkukupit

6 avomaankurkkua
100 g /n. 2 dl makeita herneitä
100 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2 rkl tillisilppua
2 rkl minttusilppua (Marokon minttu)
(kermaa jos on tarvis ohentaa moussea)
graavisuolattua kirjolohta

Kiehauta herneitä 3 minuutin ajan miedosti suolatussa vedessä ja jäähdytä herneet heti kiehauttamisen jälkeen.

Leikkaa kurkut keskeltä poikki ja leikkaa samalla myös päät pois. Kuudesta kurkusta tulee näin 12 kurkkukuppia. Kuori kurkunpalat ja kaiverra niihin palloraudalla syvä kuoppa, mutta älä ihan kokonaan läpi ettei täyte valu pois.

Laita sauvasekoittimen kulhoon herneet, tilli, minttu sekä tuorejuusto ja aja seos tasaiseksi. Jos massa on kovin tönkköä, sitä voi varovasti ohentaa tilkalla kermaa. Seos ei tarvitse yhtään suolaa eikä pippuria.

Lusikoi tai pursota hernemousse tasan kurkkukuppeihin ja koristele pienellä palalla graavikirjolohta sekä tillitöyhdöllä.


Ei kommentteja: