maanantai 14. heinäkuuta 2014

Patacones / tostones eli uppopaistetut jauhobanaanilastutPatacones, tostones, fritos verdes tai banan peze, friteeratut keittobanaanit (tai jauhobanaanit) tunnetaan näillä kaikilla nimillä. Nämä ovat suosittuja snackseja eri puolilla Karibiaa. Erittäin hiilihydraattipitoinen eikä niin kovin makea keittobanaani viipaloidaan, friteerataan ensin kerran, viipaleet litistetään ja friteerataan toiseen kertaan. Paljon parempaa kuin perunalastut!

viikon kasvis  25/52:  Keittobanaani / jauhobanaani / ruokabanaani / (plantain)

Keittobanaani on tavallista banaania suurempi ja poikkileikkaukseltaan hiukan kolmikulmainen. Syötävä osa yleensä kypsennetään ja se sisältää paljon tärkkelystä, joka kehittyy edelleen sokereiksi keittobanaanin muuttuessa vihreästä keltaiseksi ja edelleen mustapilkulliseksi. Koskaan niistä ei kuitenkaan tule yhtä makeita kuin tavallisista jälkiruokabanaaneista. Vihreänä keittobanaani korvaa ruoanlaitossa perunan. Lisää hyödyllistä tietoa keittobanaanista ruoanlaitossa Wikipedian englanninkielisellä sivulla.


Meillä keittobanaanit siis friteerattiin banaanisipseiksi. Suomessa ei ole paljoa varaa valita keittobanaanin kypsyysastetta. Oli ostettava sitä mitä kaupassa sattui olemaan, kun sattui edes olemaan. Olisin halunnut ihan vihreitä, mutta nämä olivat jo kellastuneet ja alkaneet mustua. Yksi oli silti vielä hiukan raaempi ja kiinteämpi kuin kaksi muuta eikä maussa ollut juurikaan makeutta.  Minä pidin enemmän näistä raaemmista, joista tehtyjen sipsien maku muistutti lähinnä perunalastua, kun taas M piti enemmän kypsempänä friteerattujen keittobanaanien mausta. Molempi parempi.

Tässä myös maailmalta muutama ihan oikea ruokaresepti, joissa on käytetty keittobanaaneja:
Sopa de patacon
Chicken stew with sweet plantains
Guiso de carne con platano
Sango de verdeFried plantains / patacones / tostones 
kuten se tehtiin meillä

3 keittobanaania
rypsiöljyä uppopaistamiseen
hiukan suolaa ja mustapippuria

Keittobanaania ei voi kuoria kuten tavallista banaania. Leikkaa ensin keittobanaanista päät pois ja sen jälkeen viillä veitsellä koko kuoren mittainen viilto hedelmälihaan asti ja lopuksi poista kuori. Leikkaa banaani noin parin sentin viipaleiksi.

Kuumenna rypsiöljy 160 –asteiseksi ja friteeraa banaaninpaloja ensin 3-4 minuutin ajan. Nosta palat talouspaperille kuivumaan hetkeksi.


Litistä sen jälkeen palat kahden paksun muovin välissä. Minä käytin litistämiseen tasapohjaista lihanuijaa, mutta yhtä hyvin banaaninpalat voi litistää vaikka pienellä kattilalla nuijimalla. Vihreät banaanit vaativat vähän enemmän voimaa.

Ensin kertaalleen friteerattu banaaninpala kahden muovin väliin.

Sitten pam! ja banaaninpalasta tulee litteä.
Nostetaan päällimmäinen muovi pois ja yksi banaanikukkanen on valmis.
Karibialla on käytössä myös omat työkalut tähän hommaan.

Nämä vielä toisen kerran friteerauskattilaan.

Sitten friteeraa banaanilastut toiseen kertaan, tällä kertaa 190 asteessa noin 2,5-3 minuuttia. Nosta banaanisipsit kuivumaan talouspaperille ja mausta. Vihreämpi banaani tarvitsee hiukan pidemmän uppopaistoajan kuin keltainen tai jo mustapilkullinen keittobanaani.


Mitä vihreämpi banaani, sitä enemmän sen maku muistuttaa perunalastua. Banaanisipsien kanssa voi tarjoilla vaikka jotain dippikastiketta.Ei kommentteja: