keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Caponataa ja lihapullia



En ole pitkiin aikoihin paistanut lihapullia, joten nyt oli taas aika. Kotitekoiset lihapullat, niitä ei voita mikään! Lihapullien resepti on se sama vanha, perinteinen mummon lihapullaresepti, mutta perinteisten perunoiden sijaan kokkasin  lihapullien kanssa kasvislisäkkeen, caponatan. Caponata on sisilialainen munakoisoruoka, eräänlainen kypsennetty kasvissalaatti, jonka muut kasvikset vaihtelevat, mutta aina siinä kuulemma munakoison lisäksi tulisi olla vihreitä oliiveja sekä kapriksia. Ruokalajille on siis yhtä monta reseptiä kuin on kokkejakin ja tämä on epätrendikkään keittiön caponata:



Caponata

1 munakoiso
1 keltainen kesäkurpitsa
1 vihreä kesäkurpitsa
puolikas keltainen paprika
1 sipuli
2 sellerinvartta
3 isoa tomaattia
10 vihreää oliivia
2 rkl kapriksia
voita
oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa tai valkoista balsamicoa
2 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
basilikaa
lehtipersiljaa

Viipaloi munakoiso ja kesäkurpitsat reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä viipaleet vierekkäin ja ripottele pinnalle hiukan suolaa. Huuhtaise nopeasti ja kuivaa viipaleet noin 10 minuutin kuluttua. Leikkaa sipuli kapeiksi lohkoiksi ja sellerinvarret noin puolen sentin viipaleiksi. Poista paprikan sisus ja leikkaa paprika pieniksi paloiksi. Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista sisukset ja leikkaa neljännekset vielä kerran kahtia. Leikkaa oliivit hiukan pienemmiksi paloiksi.

Leikkaa munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet suupalan kokoisiksi, kuumenna paistinpannulla hiukan voita ja oliiviöljyä ja kypsennä kasvikset siinä. Kun ne ovat sisältä pehmeitä ja pinnalta ruskistuneet, siirrä palat eri kulhoon ja pyyhi paistinpannu talouspaperilla.

Lisää paistinpannulle hiukan voita sekä oliiviöljyä ja kuullota sipulinlohkot siinä. Lisää paprika sekä selleriviipaleet ja kypsennä sekoitellen kunnes paprikanpalat ovat pehmeitä. Lisää tomaatinpalat, valkoviinietikka/-balsamico, oliivit, kaprikset sekä sokeri ja paistele välillä sekoittaen kunnes enin neste on haihtunut. Kaada pannulle kypsät munakoiso- ja kesäkurpitsapalat, anna niiden vielä lämmetä ja mausta caponata lopuksi suolalla ja pippurilla sekä basilika- ja lehtipersiljasilpulla.


3 kommenttia:

Suklaasieppo kirjoitti...

Tosi herkullisen näkönen caponata.
Teillä ollaankin keittiössä tosi ahkeria, monta päivitystä päivässä. Miten niitä reseptejä riittääkin, multa ainakin loppuisi reseptit jo alkumetreillä:)

Jenni kirjoitti...

Oooo, juuri tänään mietin, että olikos maailmassa sisilialaista ruokaa ilman simpukoita ja äyriäisiä... Tätä pitääkin kokeilla joku kerta vaikkapa juuri lihapullien kaveriksi!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Suklaasieppo
Itse asiassa caponatan piti päivittyä vasta huomisaamuna, mutta sattui pieni fiba... Semmoista sattuu :)

@ Jenni

Lihapullat sopivat caponatan kanssa tosi hyvin. Kannattaa kurkata sitä meidän mummon lihapullareseptiä :)
Ja onhan Sisiliassa myös arancinit
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2014/01/arancini-di-montalbano.html