perjantai 11. heinäkuuta 2014

Lions and tigers and bears, oh my! Piknikillä Korkeasaaressa.



Nuoriso oli päättänyt lähteä pikkugastronomien kanssa Korkeasaareen ihmettelemään monenlaisia eläimiä heti ensimmäisenä kunnollisena, lämpimänä ja aurinkoisena kesäpäivänä. Sellainen päivä koitti viimein heinäkuun alussa. Karhut ovat kestosuosikkeja ja kissalaakson leijonakolmoset varsinaisia söpöliinejä. Vähän ennen juhannusta syntyneet lumileopardin neljä pentua ovat varmaan vielä liian pieniä ulos, mutta amurintiikeristä saattaisi nähdä vilauksen.  Olimme sopineet kolmen sukupolven piknikistä, jonka nauttisimme yhdessä jossain Korkeasaaren levähdyspaikoista. Kaivoimme esiin vanhan kahden hengen piknikreppumme ja mietimme, miten sinne saisi mahtumaan kuuden hengen eväät. Mahtuu kun mahdutetaan. Seitsemäs retkeilijä on vielä niin pieni, että äitinsä toi hänelle mukanaan omat eväät.

Kyllä ne kaikki sinne mahtuvat.

Piknikeväiden suunnittelu on aina oma lukunsa. Lämpimän päivän eväsretkelle pitää olla mukana jotain suolaista ja helposti syötävää, jotain jälkiruoan tapaista sekä tietysti juotavaa ja raikkaita hedelmiä helposti naposteltavassa muodossa. Ei liikaa ruokaa eikä liian vähän. Kaiken pitää maistua myös pienimmille syöjille. Onneksi nämä kaksi ipanaa ovat melkoisen kaikkiruokaisia.


Nettiä selaillessaan M päätyi kevin & amanda –sivustolle, jossa oli mielenkiintoisen oloinen revityn sian resepti. Siinä käytettiin luullista lapapaistia, mutta meillä oli jääkaapissa luuton kasslerpaisti, jonka M päätteli kelpaavan reseptille. Menetelmänä tässä on laittaa possu ensin mausteiseen suolaliuokseen kahdeksaksi tunniksi, sen jälkeen pintamaustaa se maustesekoituksella ja kypsentää uunissa 110 asteen lämmössä ylikypsäksi.


Suolaisiksi rullasimme siis räpsyjä (tämä ruokalaji tunnetaan varmaan paremmin nimellä wraps) joiden sisällä oli pulled porkia sekä coleslaw-salaattia ja vaihtoehtoisesti muutamassa räpsyssä nyhtöpossun kanssa pelkkää vihreää salaattia. 


Toinen suolainen oli 50/50 maissihiutalemuruissa ja pankossa paneroidut ja friteeratut kanafileet parin dipin, sweet chili -kastikkeen ja currymajoneesin kanssa. Lisäksi mukaan tuli purkillinen timjamipestolla maustettua uusi peruna-viiriäisenmuna-sekoitusta sekä minimozzarella-kirsikkatomaatti-kurkku –salaattia. 


Makeana jälkiruokana oli pätkis-lettuleivoksia ja välillä nautittiin meloniviipaleita tai keihästettiin tikunnokkaan suupalan kokoisiksi leikattuja hedelmiä.

Vanha piknikreppumme osoittautui yllättävän tilavaksi. Ruokailuvälinelokeron puolelle mahdutettiin kaiken muun lisäksi myös pino bambunlehdistä prässättyjä kertakäyttölautasia. Kylmälokero jäähdytettiin pitämällä siellä ensin muutaman tunnin ajan muovikassillista kylmäkalleja. Sitten ruoat rasioissaan suoraan jääkaapista kylmäpatruunoiden tilalle. Eipä siinä paljoa ehtinyt kylmäketju katketa ennen kuin olimme jo Korkeasaaressa purkamassa tarjoilua pöydälle. Ainoat mitkä eivät mahtuneet reppuun, olivat juotavat, jotka sitten kulkivat mukana eri kassissa. Aikuisille pikkupullot samppanjaa sekä vettä ja pienille limsapulloissa kotitekoista mansikkamehua, jota oli viime kesän säilöntäurakasta jäljellä vielä yksi pullollinen.

Tämä ensimmäinen lämmin kesäpäivä oli saanut liikkeelle meidän lisäksemme aika paljon väkeä ja Vispilä –lautta olikin tupaten täynnä lastenrattaita. Korkeasaaressa suunnistimme suoraan treffeillemme saaren keskiosaan, jossa sijaitsee piknikalue pöytineen ja penkkeineen. Yksi pöytä oli juuri sopivasti vapaana levittää repun sisältö naposteltavaksi.


Suurin riesa piknikin viettäjille Helsingissä on yleensä lokit, jotka Kauppatorin ympäristössä ovat oppineet nappaamaan ruoan jopa suoraan ihmisen kädestä. Varpuset päivystävät maassa ja nokkivat sieltä tarkkaan jokaisen pudonneen murusen. Mutta Korkeasaaressa kaikkein röyhkein kerjäläinen olikin riikinkukko, joka isännän elkein tallusteli pöydästä toiseen katsomassa, onko sillekin katettu oma lautanen.






Nyhtöpossuräpsyt

Marinoitu pulled pork

1,8 kg            kasslerpaisti
maustesekoitus
1 rkl               jeeraa
1 rkl               valkosipulijauhetta
1 rkl               sipulijauhetta
1 rkl               chilijauhetta
1 rkl               cayennepippurijauhetta
1 rkl               paprikajauhetta
1 rkl               rouhittua mustapippuria
1 rkl               suolaa
1,25 dl           ruokosokeria
Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä sivuun odottamaan.
Mausteinen suolaliemi
1,25 dl           suolaa
1,25 dl           sokeria
3 rkl               edellä tehtyä maustesekoitusta
1,5 – 2 l         vettä
2                    laakerinlehteä

Sekoita suola veteen niin, että se liukenee kokonaan ja lisää sitten sokeri ja maustesekoitus ja sekoita myös ne hyvin. Laita liha sopivan jämptin kokoiseen astiaan tai isoon muovipussiin ja kaada lientä lihalle niin, että se peittyy kokonaan ja lisää laakerinlehdet. Laita liha jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi. Sinä aikana suola ja mausteet imeytyvät lihaan ja näin suolattu liha pysyy mehevänä uunikypsennyksen aikana, sillä lihaan imeytynyt suola sitoo kosteutta lihaan, kun taas pintasuolaus imee kosteutta pois lihasta ja kuivattaa sitä.

Kun liha on maustunut niin taputtele se kuivaksi ja hiero maustesekoitusta lihaan joka puolelle. Laitoin tämän jälkeen lihan pataan ja pidin sitä aluksi ilman kantta 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, jonka jälkeen pudotin lämmön 110 asteeseen ja laitoin kannen päälle. Laitoin herätyskellon soimaan kuuden tunnin kuluttua ja tarkastin lihan sisälämpötilan. Se oli yli 90 astetta ja liha tuntui ihanan pehmeältä. Otin uunista lämmön pois ja jätin possun jälkilämmölle uuniin vielä pariksi tunniksi. Nostin kaksilla grillipihdeillä possun laudalle jäähtymään ja kun se oli sopivasti jäähtynyt, revin sen haarukoilla vaivattomasti rikki. 
Lihassa oli sopivasti suolaa ja mausteita ja kypsyys juuri sopiva. Pataan jäänyttä paistolientä voi lisätä joukkoon, jos haluaa kosteampaa possua.

Jonkinlainen coleslaw

5 dl ohuiksi viipaleiksi leikattua punakaalia
3 ohuiksi viipaleiksi leikattua uutta sipulia
2 porkkanaa karkeana raasteena
2 hapahkoa omenaa karkeana raasteena
puolikkaan sitruunan mehu
2 dl majoneesia
suolaa, mustapippuria myllystä

Sekoita esikäsitellyt kasvikset, laita ne kulhoon painon alle ja anna mehustua yön yli. Sekoita majoneesiin mausteet ja kääntele kaikki keskenään sekaisin.

Nyhtöpossuräpsyt

nyhtöpossua
coleslawia tai pelkkää lehtisalaattia
ohuita rieskoja

Levitä leivälle coleslawta tai salaattia sekä revittyä possua, kierrä rullalle, leikkaa rulla kahtia ja pakkaa puolikkaat voipaperiin.




Ei kommentteja: