maanantai 28. heinäkuuta 2014

Hellepäivän raakaruokaa




Kuka tässä helteessä jaksaa häärätä keittiössä? Näillä keleillä paras paikka on ilmastoitu auto... Sisällä ja ulkona lämpötila on tasaisen 28 astetta, joten nyt täytyy huolehtia suola- ja nestetasapainosta. Vissykone onkin ollut kovassa käytössä, sillä jotenkin jano tuntuu menevän paremmin juomalla hiilihapotettua vettä kun tavallista kraanavettä. Ruoanlaitossa mentiin tänään siitä mistä aita on matalin ja tehtiin ”raakaruokaa”. Ensin lihakaupasta sopivan kokoinen pala vähärasvaista hyvää naudanlihaa ja loput ainekset löytyikin omasta ruokakaapista. Lautaselle valmistui tartarvoileipää ja salaattia mahdollisimman yksinkertaisista aineksista, eli raakaruokaa sanan hiukan väljemmässä merkityksessä.



Tartarvoileivät

100-200 g vähärasvaista naudanpaistia tai sisäfileetä per ruokailija
10-15 cm pala patonkia per ruokailija
1-2 munankeltuaista per ruokailija
silputtua maustekurkkua
silputtua etikkapunajuurta
silputtua sipulia
kapriksia
suolaa ja mustapippuria

Tee naudan paistista ensin jauhelihaa joko yleiskoneen leikkurissa, lihamyllyssä tai ihan veitsellä pilkkoen. Sekoita jauhetun lihan joukkoon maun mukaan sopiva määrä maustekurkkua, punajuurta, sipulia, kapriksia sekä munankeltuainen tai kaksi ja mausta seos suolalla sekä mustapippurilla. Taputtele lihamassasta patonginpuolikkaille päälliset ja nauti salaatin kera. Kuvassa keltuainen on asetettu voileivälle sipulirenkaaseen jauhelihan päälle, mutta se oli huono ajatus. Jos tartarpihvi muotoillaan leivälle, keltuainen kannattaa sekoittaa lihan joukkoon ettei se valu pitkin lautasta.


Yksinkertainen kesäsalaatti

friseesalaattia
1 iso kurkku
rasiallinen kirsikkatomaatteja
salaatinkastike
1 dl kermaa
1 tl sinappijauhetta
2-3 tl valkoviinietikkaa
ripsaus suolaa
ropsaus valkopippuria
humpsaus valkosipulijauhetta
1 tl tomusokeria

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua hetken aikaa ennen kuin kaadat sen salaatin päälle.


Ei kommentteja: