lauantai 5. heinäkuuta 2014

Ohukaiskääryleet (vege)




Ja meillähän ei kasvisruokaa syödä! Paitsi joskus, eikä edes ihan vahingossa. Kantarelli-sipulimuhennoksen joukkoon oli nimittäin alkujaan tarkoitus paistaa myös hiukan pekonia, mutta tarkemmin ajatellen ensimmäiset kantarellit ja uuden sadon sipulit eivät sellaista kaivanneet. Yksinkertaisista aineksista tulee hyvää ja mitä useampi kokki, sitä parempi ruoka. Kantarelli-sipulimuhennoksella täytettyjä ohukaisia syödessä ei edes huomaa syövänsä kasvisruokaa ja ohukaiskääryleet voi tarvittaessa tehdä vaikka valmiiksi jääkaappiin odottamaan (lasten välipala, saunaporukan iltapala tms). Ohukaiset ovat kypsät, täyte on kypsää, ei tarvita muuta kuin juusto päälle, hetkeksi uuniin ja sitten vaan syödään.
 
Kun ohukaistaikinaan ei lisätä sokeria, valmiit ohukaiset voi täyttää yhtä hyvin makealla kuin suolaisellakin täytteellä.



Ohukaiset

3 dl vehnäjauhoa
3 munaa
6 dl maitoa
3/4  tl suolaa
paistamiseen voita

Kaada vehnäjauhot isoon kulhoon ja tee keskelle kuoppa. Riko munat jauhojen keskelle ja sekoita. Lisää maito vähän kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Sekoita lopuksi suola taikinan joukkoon ja anna jauhojen turvota huoneenlämmössä parin tunnin ajan.

Paista taikinasta voin kanssa isoja ohukaisia. Annoksesta tulee 8 ohukaista.


Kantarelli-sipulimuhennos

1 l kantarelleja
loraus ruokaöljyä
3 uuden sadon sipulia pieninä kuutioina
1 rkl vehnäjauhoa
n. 1 dl kermaa
1/3 lihaliemikuutio
valkopippuria ja tilkkanen soijakastiketta



Puhdista kantarellit ja kaada ne kuivalle paistinpannulle. Kuumenna välillä sekoitellen kunnes sienet alkavat hikoilla vettä ja paista kunnes sienet kuivuvat. Lisää hiukan ruokaöljyä sekä sipulit ja kuullota sipulit pehmeiksi miedolla lämmöllä. Lisää vehnäjauho ja sekoittele seosta noin minuutin ajan. 
Lisää kerma sekä lihaliemikuutio murusina ja keitä sen verran että sienet ja sipulit pannulla maustuvat ja muuttuvat muhennokseksi. Viimeistele valkopippurilla ja soijakastikkeella.


Ohukaiskääryleet

isoja ohukaisia
kantarelli-sipulimuhennosta
mozzarellaraastetta

Nosta lusikallinen täytettä muutaman sentin päähän ohukaisen reunalta ja kääri rullalle kuin tekisit kaalikääryleitä. Asettele ohukaiskääryleet vieri viereen uuninkestävään vuokaan, ripottele päälle hiukan mozzarellaraastetta ja gratinoi uunissa 200 asteessa 5-10 minuuttia.


3 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Mä tein joskus tosiusein letturullia. Nykyään olen liian laiska paistamaan lettuja. Lettuihin voi upottaa melkein mitä tahansa, mikä meinaa mennä tärviöksi. Taikinaan voi pistää kaikki mahdolliset nesteet ja maitotuotteet ja loput täytteeksi.

Näitä tulee naposteltua. Aina tunnin välein voi käydä jääkaapilla. Jos mä vielä yhden...

ulla kirjoitti...

Just mies kysyi että milloin syötäis ohukaiskäärylöitä ja ne on jäänyt mieleeni... ehkä odottelen että pääsen sieneen. Maukkaan näköisiä ovat!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ansku Gen
Tosi on, taikinaan voi upottaa lähes mitä tahansa ja täytteisiin loput :)

@ ulla
Sen verran on alkukesän mittaan satanut, että kyllä niitä kantarelleja alkaa varmaan kohta pukata maasta, ettei tarvitse turvautua tuontitavaraan.