sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Kesäkurpitsakeittoa ja kesäkurpitsankukkia


Näyttää hernekeitolta, maistuu ihanilta yrteiltä, sitruunalta ja kesäkurpitsalta.

Kohta alkaa taas ne ajat, jolloin kesäkurpitsaa kypsyy enemmän kuin mihin niitä ehtii käyttää. Siksi kesäkurpitsareseptejä ei koskaan voi olla liikaa.

Viikon kasvis 27/52: Kesäkurpitsa (tai ulkomaankielellä zucchini)



Ensimmäisenä kesäkurpitsasta tulee mieleen vähän kurkun näköinen, vihreä pitkulainen kasvis, mutta kesäkurpitsa voi olla myös keltainen tai jopa valkoinen ja muotokin voi olla samanlainen pyöreä kuin koristekurpitsoilla. Maku näissä kaikissa on kuitenkin suunnilleen samanlainen. Tämä monikäyttöinen kasvis, jonka voi syödä niin raakana kuin kypsennettynä, on todellista kevytruokaa, vain 18 kcal/100 g.



Myös kesäkurpitsankukat ovat syötäviä. Jos omassa maassa tai kaverin puutarhassa ei satu kasvamaan kesäkurpitsaa, kesäkurpitsankukkia saa tilattua ainakin Helsingissä Merja Valon myymälöiden kautta kaikista kolmesta kauppahallista.

Aiemmin tässä blogissa on tehty kesäkurpitsasta mm

Kesäkurpitsakeittoa kylmänä tai kuumana

2 pientä kesäkurpitsaa
1 pieni sipuli
1-2 rkl oliiviöljyä
5 dl kasvislientä
neljännes keltaista paprikaa
0,5 dl maustamatonta jogurttia
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta basilikaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa maun mukaan

Huuhtele kesäkurpitsat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Kuori sipuli ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja kuullota siinä kesäkurpitsat ja sipulit. Kun kasvikset ovat pehmenneet, lisää kasvisliemi ja keitä muutamia minuutteja kunnes kesäkurpitsan kuoret pehmenevät. Ota keitto pois liedeltä, lisää joukkoon pieniksi paloiksi leikattu paprika, jogurtti, sitruunankuoriraaste, minttu sekä basilika, sekoita ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta tarvittaessa suolalla ja tarjoile lämpimänä tai jäähdytä kylmäksi ennen tarjoilua. Viimeistele annokset jogurtilla, yrteillä, muutamalla tipalla hyvää oliiviöljyä sekä ripauksella sitruunankuorta.  Tämän keiton kanssa sopii myös paistettu pekoni murusteltuna pieniksi paloiksi.




Friteeratut kesäkurpitsankukat

12 kesäkurpitsankukkaa
täyte
50 g pehmeää vuohenjuustoa
150 g ricottaa
20 g hienoksi raastettua parmesaania
friteeraustaikina
1 dl olutta
2 dl hiilihapotettua kivennäisvettä
3 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
1 munanvalkuainen
friteeraukseen
rypsiöljyä

Sekoita keskenään notkeaksi tahnaksi vuohenjuusto, ricotta ja parmesaaniraaste. Pyöräytä leivinpaperista pursotinpussi ja pursota sen avulla juustotahnaa kukkien sisään. Pyöräytä terälehtien kärkiä kevyesti rullalle ettei tahna pääse kukista ulos friteerattaessa. Käsittele kukkia ”kuin kukkaa kämmenellä” etteivät ne hajoa.

Kaada kulhoon olut sekä kivennäisvesi ja sekoita joukkoon jauhot sekä suola. Vatkaa munanvalkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele friteeraustaikinan joukkoon. Kasta kukat friteeraustaikinassa ja uppopaista öljyssä 180 asteessa minuutin tai pari kunnes taikina on hiukan saanut väriä.

Tarjoile alkupalana tällaisena juustotäytteisenä. Salaatin tai keiton koristeena, tai ihan vaan ruoan lisukkeena tämä toimii kuitenkin paremmin ihan ilman täytettä.



Ei kommentteja: