torstai 3. heinäkuuta 2014

RuususämpylätLeivontakärpänen iski ja halusin vaihteeksi kokeilla jotain uutta reseptiä, mielellään sellaista jossa on kaurahiutaleita. Päädyin Jauhopeukaloisen blogiin ja muokkasin hiukan hänen kaurasämpyläreseptiään. Ulkonäöltään minun sämpyläni ovat kuitenkin jotain ihan muuta kuin sämpylöitä.  Erinäköisiä, kesäisiä ruusuja, ”Maistuis varmaan sullekin!” -blogin mangolassiruusujen inspiroimana. 


Ja se maku! Varmaan melkein parhaita leipomiani sämpylöitä pitkiin aikoihin. Kannattaa kokeilla taikinareseptiä, vaikka ruususämpylöitä ei viitsisikään askarrella. Nämä sämpylät viedään käsistä!Ruususämpylät
(24 kpl)

100 g kaurahiutaleita
2,5 dl vettä
2,5 dl maitoa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
12 g suolaa
20 g kidesokeria
2 rkl rypsiöljyä
200 g hiivaleipäjauhoja
noin 500 g vehnäjauhoja
voiteluun kananmunaa
seesaminsiemeniä

Turvota kaurahiutaleita haaleassa vedessä 5-10 minuutin ajan. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (n. 42 astetta) ja sekoita joukkoon jauho-hiivaseos, suola, sokeri, öljy sekä turvonneet kaurahiutaleet. Alusta jauhoja taikinaan vähitellen kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Jätä taikina kulhoon vedottomaan lämpimään paikkaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

Paloittele taikina 30 tasakokoiseen palaan, joista 6 palaa edelleen neljään osaan (=24 isoa ja 24 pientä taikinapalaa). 

Muotoile paloista palloja pyöritellen niitä kämmenten välissä. 

Ota yksi iso pallo ja kauli se litteäksi. Ota pieni pallo, litistä se ja rypistele ruusun keskiosaksi. 

Laita tämä pystyyn isomman taikinalevyn keskelle. 
Leikkaa taikinalevyyn neljä reunalta melkein keskelle asti ulottuvaa viiltoa ja ala muotoilla ruusuja pienen taikinapallon ympärille. 

Käännä kiinni ensin yksi ”terälehti” pienen taikinapallon ympärille, sitten toinen vastakkaiselta puolelta, sitten kolmas ja neljäs. 

Laita taikinaruusu odottamaan kevyesti öljyllä voidellun muffinvuoan koloon. 

Kun vuoka on täynnä, voitele sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, ripottele päälle hiukan seesaminsiemeniä ja paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.


Ei kommentteja: