torstai 17. heinäkuuta 2014

Lammaskaalipiirakka filotaikinaan



Kaali on kaali on kaali, mutta eri vuodenaikoihin kypsyvillä kaaleilla on jonkin verran eroja. Kevät- ja kesäkaali ovat hiukan löysemmin pakkautuneet kerälle, kun taas syyskaali sekä erityisesti talvikaali alkavat olla jo aika tiivistä tavaraa. Kevätkaali on myös jonkin verran miedompi ja rapeampi kuin myöhemmin syksymmällä kypsyvät kaalit.

Valkokaali on todellista kevytruokaa. Siinä on energiaa vain 28 kCal/100 g ja se sisältää paljon hyödyllisiä vitamiineja ja kivennäisaineita.  Valkokaalia voi käyttää niin raakana kuin kypsennettynä.

viikon kasvis 26/52: keräkaali eli valkokaali



Kaali ja lammas ovat klassinen yhdistelmä ja kun alkaa tehdä mieli lammaskaalia, sitä täytyy kokata. Lammaskaalin ei kuitenkaan tarvitse aina olla kattilassa, vaan sen voi kätkeä myös piirakan sisään. Olimme joskus törmänneet netissä tällaiseen kreikkalaiseen ruokakuvaan, jossa hauskan näköisessä kierteisessä piirakassa on filotaikinaan käärittyä kaalia. Mutta se lammas puuttui, joten reseptiä täytyi hiukan muokata vaikka pyrimmekin paistamaan muuten suunnilleen samantapaisen tai ainakin samannäköisen piirakan. Perinteistä lammaskaalimaustetta, meiramia, ei tällä kertaa käytetty, vaan enemmänkin lähi-idän mausteita. Lisäksi oman erityisen hienon makunsa lammaskaalipiirakalle antoi Stockan herkusta löytämäni ruukku Järvikylän ”Aasian Minttua”, jonka maussa oli mintun lisäksi hiukan aniksen aromia ja paljon makeutta. Jos ”Aasian Minttua” ei ole saatavilla, tavallinen minttu käy tähän reseptiin oikein hyvin. Filotaikina tarvitsee sen verran voita, että tämä piirakka vähäkalorisesta kaalista huolimatta ei ole mitään kevytruokaa.



Lammaskaalipiirakka filotaikinaan

Täyte
400 g             karitsan jauhelihaa (tai kypsää lampaanpotkaa)
400 g             hienoksi leikattua kesäkaalia
3                    uuden sadon sipulia
2                    tuoretta kotimaista valkosipulinkynttä
1 tl                 jeeransiemeniä
1 tl                 fenkolinsiemeniä
1 tl                 korianterinsiemeniä
12                  kokonaista mustapippuria
1,5 tl              karkeaa merisuolaa
1 rkl               vehnäjauhoja
2,5 dl             vettä
150  g            pehmeää vuohenjuustoa
                      öljyä
3 rkl               hienonnettua tuoretta (Aasian) minttua
piirakkaan
1 pkt              filotaikinaa (n 12 levyä)
150 g             sulatettua voita
50 g               fetajuustoa
0,5 tl              jeeransiemeniä
                      hienonnettua (Aasian) minttua

Mittaa mortteliin jeera, fenkoli, korianteri, mustapippuri sekä merisuola ja hierrä ne tasaiseksi maustesekoitukseksi. Kuumenna pannu keskilämpöiseksi. Laita pannulle öljyä ja kuullota siinä mausteita hetken aikaa. Lisää hienoksi leikatut sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita hetki, nosta pannun lämpö ja lisää pannulle karitsan jauheliha. Ruskista jauheliha (tai ihan hienoksi leikelty kypsä karitsanpotka). Ripottele pannulle jauhot, sekoita hyvin ja anna kypsyä jonkin aikaa. Lisää vesi, sekoita hyvin ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen millinohuiksi leikatut kaalisuikaleet, anna kypsyä hiljaisella lämmöllä vielä 10 minuuttia ja siirrä jäähtymään.   
Hetkisen kuluttua lisää pieneksi pilkottu vuohenjuusto ja sekoita hyvin. Jaa täyte paistinpannulla kuuteen osaan.

Ota filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen käyttöä. Älä avaa pakkausta ennen kuin alat täyttää taikinaa. Voitele matala, noin 24 cm vuoka voisulalla ja ala rakentaa piirakkaa vuoan keskeltä ulospäin.

Levitä filotaikinapino tasaiseksi työtasolle. Ota päällimmäinen taikinalevy, voitele se ohuelti voisulalla ja nosta heti toinen taikinalevy edellisen päälle. Peitä loput filotaikinalevyt kostealla keittiöpyyhkeellä etteivät ne kuivu. Nosta lusikalla tasainen, ohut  vana täytettä taikinalevyn pidemmälle reunalle ja rullaa taikina pötköksi. Kierrä pötkö kiepiksi vuoan keskelle. Jatka kierrosta seuraavalla täytetyllä taikinapötkylällä heti edellisen perään jne kunnes koko taikina ja täyte on käytetty ja vuoka on täynnä. Voitele piirakka voisulalla, ripottele pinnalle murennettua fetajuustoa sekä rouhittuja jeeransiemeniä ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Ripottele vielä lopuksi piirakan pinnalle hiukan hienonnettua (aasian) minttua. Piirakan kanssa maistuu raikas salaatti.


5 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Lammaskaali on herkkua ja tämä on hieno kekseliäs twisti tuohon perineteiseen ruokaan. Nam!

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Hieno! Täytyy pistää mieleen.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tästä tuli ihan hauskan näköinen makkara. Oli vaan vähän outo leikata kun siitä ei saanutkaan sellaisia nättejä kolmionmallisia viipaleita :)

Sanja Alisic kirjoitti...

Tosi ihanasti kehitetty täyte. Pitäisi itsekin kokeilla, kun en ole tehnyt kuin perinteisiä (siis Bosnian perinteisiä). Pitsaleikkurilla pitäisi tulla hyvät viipaleet ;)

Tuplaespresso kirjoitti...

Pizzaleikkuri?! Tottakai! Ei vaan tullut mieleen... Kiitos vinkistä :)