tiistai 20. elokuuta 2013

Rapurallaan parempi järjestys



Useimmiten rapupäivällinen menee niin, että ensin syödään ravut ja otetaan tyhjään vatsaan rapuviiniä sekä snapsia joko ravulle tai sakselle, jotkut jopa saksen ylä- ja alaosalle kummallekin erikseen. Rapujen kokonaismäärästä riippuen olo on jo aika hilpeä ja makuaisti melkoisen turtunut siinä vaiheessa kun pitäisi siirtyä nauttimaan pääruokaa… Siksipä rapupäivällinen kannattaakin aloittaa jollain muulla kuin ravuilla.


Ravut ovat rapuja eikä niistä sen enempää. Netti on täynnä näin-askartelet-ravut-auki-ja-syöt-ne-sivistyneesti -ohjeita, joten sitä on turha täällä kerrata. Pysytään itse resepteissä.

Tämän vuoden ehdottomasti paras jälkiruoka ravuille on jäädytetty luumu-portviini-juustokakku, joka valmistetaan etukäteen pakastimeen odottamaan tarjoilua.


Mikäli ei halua tarjota rapupäivällisten toiseksi ruoaksi sitä iänikuista pihviä, kannattaa siirtää rapujuhlat elokuulle. Jos metsästää itse tai on muuten ”hyvää pataa” jonkun metsästäjän kanssa, alkuun voi tarjota kyyhkyä, jolla jahtikausi alkaa (10.8.). Hiukan myöhemmin on sorsanmetsästyksen (20.8.) vuoro, joskin tarhasorsaa saanee nykyään lähes ympärivuotisesti. Sorsan kanssa samana päivänä alkaa myös karhunmetsästys. Jo ennen metsästyskautta sienet ja kasviksetkin ovat useimmiten melko varma valinta alkuruoaksi ja ne sentään kuuluvat päivittäistavarakaupan normaalivalikoimaan.

Juuresgratiinia ei voi luonnehtia mitenkään erityisen ”hienostuneeksi” ruoaksi samalle päivälliselle rapujen kanssa, mutta se on käytännöllinen ja maukas. Gratiini valmistetaan jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii rauhassa kiinteytyä eikä isäntäväen tarvitse stressata keittiössä enää juhlien aikaan. Lisäksi juuresgratiini alkuruokana ei kilpaile huomioarvosta rapujen kanssa.

Juuresgratiinin voi valmistaa kinkun kanssa tai ilman ja tarjoilla kantarellien kanssa tai ilman, riippuen ihan ruokailijoiden mieltymyksistä. Tässä kuitenkin resepti gratiinille, johon annokseen kuuluu sekä savukinkku että kantarellit ja viimeistelynä puolikuivatut tomaatit..



Savukinkku-juuresgratiinia (ja sipuli-kantarellipaistosta)
(neljälle)

puolikas bataatti
3 isoa kiinteää perunaa
2 isoa porkkanaa
isohko pala juuriselleriä
pienempi pala palsternakkaa
2 uutta sipulia varsineen tai 1 punasipuli ja 2 kevätsipulia
1 dl silputtua lehtipersiljaa
mustapippuria
suolaa
150 g juustoraastetta
3 dl kermaa

200 g hyvää savukinkkua
voideltu uunivuoka tai irtopohjavuoka

tarjoiluun kantarellipaistosta ja puolikuivattuja tomaatteja

Juureksia ja sipulia tulisi olla yhteensä noin kilo sen jälkeen, kun ne on kaikki kuorittu.
Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi ja varret ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kaikki juurekset julienne –suikaleiksi tai muuten mahdollisimman karkeaksi raasteeksi. Sekoita keskenään kerma, mausteet ja juustoraaste. Sekoita isossa kulhossa sipulit, juuressuikaleet(/raaste), persilja sekä juustoseos hyvin sekaisin. Leikkaa savukinkku pieniksi paloiksi.

Lusikoi vuoan pohjalle ensin juuresmassaa ja tasoita se hyvin. Ripottele sen päälle savukinkkua ja taas uusi kerros juuresmassaa. Vielä kerros savukinkkua, päällimmäiseksi loput juurekset ja taputtele pinta tasaiseksi.

Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 50-60 minuuttia.

Valmista gratiini tarjoilua edeltävänä päivänä, jäähdytä ja anna olla yön yli jääkaapissa painon alla. Juuri ennen tarjoilua leikkaa gratiini terävällä veitsellä annospaloiksi ja lämmitä nopeasti uunissa 220 asteessa.

Tarjoile salaatinlehtipediltä sipuli-kantarellipaistoksen ja puolikuivattujen tomaattien kanssa.


Hauskoja rapujuhlia!

Ei kommentteja: