Niissä
kahdessa sorsassa oli vielä paljon lihaa, vaikka rintapalat käytettiinkin
sorsaruukkuun taikinakuoren alle. Kaikki pitää ottaa talteen sorsasta ja hyödyntää
uudeksi ateriaksi. Irrotettaessa kypsiä lihoja rangasta osa sorsanlihasta
muhjaantui kovin pieneksi silpuksi, joten tuntui luonnolliselta jauhaa kaikki
ja kirjoittaa resepti sorsaterriinille. Sorsan kanssa lautaselle appelsiini-fenkolisalaattia
ja annoksen ainoana lämpimänä elementtinä palsternakka-herkkutattipaistosta.
Terriinistä riittää 4-6 ruokailijalle, muut reseptit on mitoitettu kahdelle. Sorsaterriini
maistuu hyvältä myös leikkeleenä voileivän päällä.
Sorsaterriini
1
rkl voita
3
timjaminoksaa
puolikas
sipuli pieninä kuutioina
1
valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
150
g broilerinmaksaa
4
cl konjakkia
80
g rasvaista siansivua
100
g silavaa
n.
200 g kypsää sorsanlihaa (kahdesta sorsasta riivitty liha ilman rintalihoja)
250
g possujauhelihaa
2
tl karkeaa suolaa
2
timjaminoksaa
2
rosmariininoksaa
12
mustapippuria
6
katajanmarjaa
aurinkokuivattuja
tomaatteja
Sulata
paistinpannulla voi, lisää timjaminoksat, sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä
hetken aikaa. Lisää broilerinmaksat ja paista ne täysin kypsiksi. Lisää
konjakki, liekitä maksat ja laita jäähtymään.
Leikkaa
siansivu ja silava pieniksi paloiksi ja hienonna ne monitoimikoneessa. Lisää
sorsanlihat sekä possujauheliha ja jatka hienontamista. Lisää
huoneenlämpöiseksi jäähtynyt broilerinmaksaseos ja hienonna kunnes massa on
tasaista. Laita mortteliin suola, timjami, rosmariini, mustapippurit ja
katajanmarjat ja hierrä kunnes mausteseos on täysin tasaista. Lisää mausteseos
terriinimassan joukkoon hyvin sekoittaen.
Voitele
terriinivuoka tai pitkä leipävuoka voilla. Lusikoi puolet terriinimassasta vuoan
pohjalle, lisää keskelle ohut kerros aurinkokuivattuja tomaatteja, sitten loppu
terriinimassa ja lopuksi tasoita pinta. Kypsennä uunissa 175 asteessa
vesihauteessa 50-60 minuuttia.
Anna
terriiniin jäähtyä 15-20 minuuttia ja laita sitten päälle paino (toinen
terriinivuoka joka on täytetty jollain painavalla). Kun terriini on jäähtynyt,
siirrä se jääkaappiin seuraavaan päivään. Painon alla viileässä terriini kiinteytyy ja maut tasaantuvat.
Jos
terriini ei tahdo tulla vuoasta ulos, laita vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja
yritä uudelleen. Leikkaa terriini viipaleiksi terävällä veitsellä ja tarjoile
kylmänä.
1
appelsiini
1
pieni fenkoli
100
g herneitä
kourallinen
lehtipersiljaa
tilkka
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Leikkaa
fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa lehtipersilja silpuksi.
Raasta appelsiinin kuoresta vajaa teelusikallinen kuoriraastetta ja leikkaa
sisus kalvottomiksi lohkoiksi. Pilko lohkot edelleen 2-3 osaan. Sekoita
kulhossa fenkoliviipaleet, herneet, appelsiini ja lehtipersilja. Lisää hiukan oliiviöljyä ja mausta suolalla
sekä mustapippurilla. Anna salaatin maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua.
200
g palsternakka
200
g esikäsiteltyjä herkkutatteja paloina
0,5
dl kermaa
2
murskattua katajanmarjaa
1
pieni rosmariininoksa
suolaa
mustapippuria
Kuori
palsternakka ja leikkaa se kuutioiksi. Kypsennä keittämällä ne miedosti
suolatussa vedessä, minkä jälkeen valuta palsternakkakuutiot siivilässä. Laita
herkkutattipalat kattilaan ja kääntele niitä hetken aikaa kunnes ne hiukan
lämpiävät. Lisää kypsät palsternakkakuutiot, katajanmarjat sekä rosmariini ja
hämmentele seosta miedolla lämmöllä minuutin tai pari. Lisää kerma, sekoita ja kun
kerma on hiukan saostunut, mausta paistos suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile
lämpimänä.
2 kommenttia:
Loistava idea yhdistää palsternakka ja tatti. Pitääkin kokeilla joku kerta.
Palsternakan maku sopii melkein minkä tahansa kanssa - toisin kuin vaikkapa trendikkään maa-artisokan,jolle ei tunnu löytyvän täydellistä makuparia oikein mistään :)
Lähetä kommentti