Lentokoneateria
on, paitsi kevyt apu suurimpaan nälkään, myös laskeutumista loman tai muun mukavan
reissun jälkeiseen arkeen. Paluu ulkomaisten lihapatojen (tai millaista ruokaa kukin
sitten arvostaakin) äärestä takaisin arkiseen ruokailuun, työpaikkaruokaan,
kouluruokaan, eineksiin, itse tehtyyn kotiruokaan, kuka mihinkin. Tämä oli
bisnesluokan tarjoilua, ei huonoa, mutta ei nyt niin erityisen
mieleenpainuvaakaan. Jälkiruoka vasemmalla ylhäällä oli ehkä eniten mainitsemisen arvoinen annos, kastanjavanukasta ja aniksella maustettua kermaista jugurttivaahtoa.
Sitten kun tullessa kotiin Suomeen jääkaapissa ei ole juuri muuta kuin valo, on pakko käydä kaupassa. Kulttuurishokki iskee kassalla miettiessä, mitä kaikkea samalla hinnalla olisi saanut Portugalissa. Oi kallis Suomenmaa…
Sitten kun tullessa kotiin Suomeen jääkaapissa ei ole juuri muuta kuin valo, on pakko käydä kaupassa. Kulttuurishokki iskee kassalla miettiessä, mitä kaikkea samalla hinnalla olisi saanut Portugalissa. Oi kallis Suomenmaa…
Mitä
makuja sitten kaipasi ollessaan poissa Suomesta?
Rukiin
makua? Muutamassa kuukaudessa ei vielä ehtinyt muodostua kovin suurta ruisvajausta.
Toisaalta pääsiäiseksi olisi voinut tehdä mämmiä, mutta ei ehkä kuitenkaan kahta
ruokailijaa varten. Salmiakkia? Olenkohan minä edes oikea suomalainen, kun en
himoitse salmiakkia koskaan eikä missään? Kyllä minä sitä syön jos tarjotaan,
mutta enpä muista koska olisin itse ostanut. Lihapullia ja HooKoon sinistä? No
ei ainakaan niitä. Vaikka kuinka yritän miettiä, en kaivannut siellä mitään
erityisiä suomalaismakuja. *edit* Mies tuossa aamiaista tehdessään ilmoitti ykskantaan, että jonkun pitäisi alkaa markkinoida Portugaliin suomalaista palvikinkkua :) Sitä kuulemma oli ikävä näinä kuukausina.
Ruoka-aineista piti tietysti muistaa että – toisin kuin Suomessa – portugalilaisissa raaoissa kananmunissa on mahdollinen salmonellavaara, joten niiden käsittelyssä piti aina olla vähän tarkempi, mutta ei se ollut ongelma. Paitsi ettei voinut laittaa pasta carbonaraa kun siihen tarvitaan raakaa keltuaista. Muutenhan portugalilaiset kananmunat ovat aivan huippuluokkaa niin maultaan kuin väriltäänkin. Kaikissa ruoka-aineissa oli myös nimenomaan Portugalille tyypillinen, maaperästä lähtöisin oleva ominaismaku, maitotuotteissa, munissa, kasviksissa, marjoissa. Kuten kaikkialla maailmassa on omansa. Joskaan muutaman viikon oleskelun jälkeen paikallismakua ei enää huomaa.
Ruoka-aineista piti tietysti muistaa että – toisin kuin Suomessa – portugalilaisissa raaoissa kananmunissa on mahdollinen salmonellavaara, joten niiden käsittelyssä piti aina olla vähän tarkempi, mutta ei se ollut ongelma. Paitsi ettei voinut laittaa pasta carbonaraa kun siihen tarvitaan raakaa keltuaista. Muutenhan portugalilaiset kananmunat ovat aivan huippuluokkaa niin maultaan kuin väriltäänkin. Kaikissa ruoka-aineissa oli myös nimenomaan Portugalille tyypillinen, maaperästä lähtöisin oleva ominaismaku, maitotuotteissa, munissa, kasviksissa, marjoissa. Kuten kaikkialla maailmassa on omansa. Joskaan muutaman viikon oleskelun jälkeen paikallismakua ei enää huomaa.
Portugalilaisten
ruokakauppojen valikoimaa jäin kaipaamaan paljonkin, erityisesti liha- ja
kalatiskejä. Kaikkein pienimmissäkin kaupoissa oli palveleva liha- ja kalatiski,
mutta ei eineksiä. Pakasteita kyllä, mutta ei mikrossa lämmitettäviä
valmisaterioita. Jos Portugalissa haluat syödä, valmistat itse ruokasi tai menet ravintolaan.
Monissa
ruokablogeissa katsotaan eineksiä halveksivasti nenänvartta pitkin. Nehän ovat
roskaruokaa uusavuttomille keittiöblondeille, ravintoasioista mitään ymmärtämättömille moukille tai
muuten vain saamattomille? Vai ovatko? Täytyy ymmärtää että ruoka ja sen valmistaminen ei
todellakaan kiinnosta kaikkia. Sen kokkaaminen tai lämmittäminen on joissain
perheessä pakkopullaa joka vie aikaa muilta harrastuksilta ja monelle onkin pääasia
vain se, että ruokaa on riittävästi. Epätrendikkäässä keittiössä ei kovin usein
nähdä eineksiä, mutta joskus kuitenkin. Kaksi on ylitse muiden: Apetitin
pakastepinaattikeitto, josta on todettu että omatekoisesta ei saa yhtään sen parempaa
joten miksi nähdä vaivaa. Ja toisena Saarioisten perinteinen maksalaatikko, jota
lämmitetään pienen voinokareen kanssa paistinpannulla aika ajoin kun oikea
ruoanlaitto laiskottaa. Itse asiassa, kun on ollut kolme kuukautta ilman
maksalaatikkoa, sitä oli ihan pakko käydä hakemassa naapurikaupasta ja
lämmittää kotiintuloateriaksi. Nam!
Vapuksi yritetään keksiä taas jotain itse tehtyä ruokaa.
Vapuksi yritetään keksiä taas jotain itse tehtyä ruokaa.
Saarioisten perinteinen maksalaatikko :-) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti