Kun
se kerran oli siellä lihaosaston kylmäaltaassa. Se kani. Halpa sellainen. Tai
siis, Portugalissa ihan normaalin hintainen. Kani € 3,95/kg. No pakkohan se oli
ostaa ja laittaa...
Jos
Portugalissa riittää reseptejä turskalle, niin kyllä niitä on kanillekin niin
paljon kuin vain jaksaa lukea. Enimmäkseen kanireseptit kuitenkin ovat hyvin
samantapaisia, pilko, ruskista, mausta ja kypsennä uunissa tai padassa. Söpö ja Höpö tunnistivat raaka-aineen välittömästi ja parkkeerasivat keittiöön jo siinä vaiheessa kun kanipaketti kannettiin sisään kaupan kassissa. Jos joku heidän
mielestään on vielä parempaa kuin kana, niin se on kani. Kyllä sitten lopulta
sinnikkyys palkittiin ja hekin saivat maistaa päivän liharuokaa.
Varsinainen
ruoanlaitto meni tänään periaatteella ”katso mitä kaapissa on ja käytä niitä”.
Kaapissa oli mausteita, riisiä, yrttejä ja kasviksia. Ja tietysti valkoviiniä,
tai oikeammin vinho verdeä. Siispä otin lihakirveen laatikosta ja ryhdyin
paloittelemaan kania. Vaikka kanin munuaiset ovatkin kaikkien kulinaristien
herkkua, ne samoin kuin sydän ja maksakin paistettiin tänään uskollisesti
päivystäneiden karvaisten kulinaristien herkuksi.
Coelho do dia com ervas aromáticas, yrttimaustettua kania
1 kokonainen kani
oliiviöljyä
suolaa
2 dl valkoviiniä
12 mustapippuria
2 laakerinlehteä
1 iso porkkana
2 valkosipulinkynttä
10 cm pala purjoa
2 oksaa rosmariinia
8 oksaa timjamia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kiehuvaa vettä
suolaa, valkopippuria
kourallinen silputtua
lehtipersiljaa
Pilko kani kuuteen
osaan ja laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Laita uunivuoan pohjalle 2
laakerinlehteä ja 12 mustapippuria. Pilko kasvikset ja freesaa niitä
paistinpannulla kuumassa öljyssä. Lisää lopuksi rosmariini ja timjami ja
kääntele yrttejä kasvisten seassa hetken aikaa. Tyhjennä paistinpannun sisältö
uunivuokaan mausteiden päälle. (Ruskista paistinpannulla kanin munuaiset ja
maksa ja laita nekin uunivuokaan.) Ruskista kaninpalat paistinpannussa. Lisää
valkoviini ja anna sen kiehua kanien kanssa niin että lopulta siitä on jäljellä enää
vajaa puolet. Nosta kaninpalat paistinpannulta uunivuokaan ja kaada kuuma
valkoviini niiden päälle. Peitä uunivuoka
foliolla ja laita vuoka uuniin. Kypsennä lihoja folion alla noin puoli tuntia
ja ilman foliota toisen puoli tuntia.
Kuumenna paistinpannulla
öljyä ja ripottele siihen jauhot. Hämmentele jauhoja kunnes ne ovat hiukan
ruskistuneet. Lisää kiehuva vesi ja sekoita tasaiseksi. Keittele kastiketta
hetken aikaa kunnes ylimääräinen neste on haihtunut ja kastike hiukan
saostunut. Ota kypsät kanin lihat pois uunivuoasta ja peitä foliolla etteivät
ne jäähdy. Kaada kastike uunivuokaan kasvisten ja mausteiden päälle, sekoita ja siivilöi uunivuoan sisältö
kattilaan. Lisää persilja, sekoita hyvin, kiehauta ja tarkista mausteet
Kaikki kanireseptimme löytyvät täältä tunisteella kani.
Kaikki kanireseptimme löytyvät täältä tunisteella kani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti