tiistai 23. huhtikuuta 2013

Kylmä avokado-katkarapukeitto


Viikon hedelmä 17/52:  avokado


Vielä muutamia vuosia sitten avokado, ainakin kypsä ja syötäväksi kelpaava avokado, oli harvinainen näky suomalaisen ruokakaupan hedelmätiskillä. Onneksi tilanteeseen on tullut parannus, koskapa avokadosta on moneksi. Jotkut väittävät, että kuumentamista se ei siedä, sillä silloin muodostuu makua pilaavia yhdisteitä (?) mutta kai se on jonkinlainen makuasia.

”Kotimaiset kasvikset” kertoo avokadosta näin:
Avokado on muodoltaan päärynämäinen kasvis, jonka kuori on nahkamainen. Kuori voi olla kiiltävä taikka rosopintainen, eikä sitä syödä. Kuoren väri vaihtelee lajikkeen mukaan vaalean vihreästä tummaan, lähes mustaan vihreään. Keskiosassa on suuri siemen, joka poistetaan ennen syöntiä. Avokadossa on kasvikseksi paljon energiaa, sata grammaa avokadoa sisältää 219 kilokaloria.
Avokado syödään aina kypsänä, jolloin sen pinta antaa periksi painettaessa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä avokado on herkkä paineluille. Avokadon voi kypsyttää muovipussissa huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen, mutta tummumista voi estää valelemalla sitruuna- tai limettimehua hedelmänlihaan.



Kylmä avokado-katkarapukeitto (kahdelle tai alkuruoka neljälle)

* keittoon
1 iso tai 2 pientä kypsää avokadoa
1 limetin mehu
5 dl jääkylmää äyriäislientä
150 g creme fraichea
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
hiukan suolaa
rouhittua valkopippuria
ripaus piripiriä tai cayennea
hyppysellinen mustapippurirouhetta
16 isoa katkarapua paloina
2 rkl ruohosipulisilppua


* koristeeksi
50 g creme fraichea
4 peperonia ohuina viipaleina
4 isoa katkarapua
hiukan silputtua ruohosipulia
1 limetti lohkoina

Sekoita keskenään kaikki keiton ainekset (aina parempi jos katkaravut sattuisivat olemaan chili-valkosipulimarinoituja) ja soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella. Jaa keitto annoskulhoihin, koristele ja nauti heti.

Kuten kuvista näkyy, keitto on aika paksua. Jos ohuempi keitto tuntuu paremmalta, äyriäisliemen määrää voi lisätä desillä tai parilla. Silloin keiton voi tarjoilla vaikka juomana suolalla (ja chilillä) reunustetusta cocktaillasista ja nostaa katkaravut lasin reunalle limettiviipaleen viereen.



Tai ainahan voi valmistaa aperitiiviksi oikean avokadomargaritan.

Avokadomargarita

* drinkit kahdelle 
1 kypsä avokado
10 cl limettimehua
4 dl jäämurskaa
1 rkl agavesiirappia
8 cl tequilaa
4 cl triple seciä
3 korianterinoksaa
* koristeeksi
3 limettilohkoa
1 rkl hienoa suolaa
ripaus chilijauhetta

Kostuta lasien reuna yhdellä limettilohkolla. Ripottele suola ja chili lautaselle ja kasta lasin reuna suolaseokseen. Anna kuivua hetken aikaa.
Kaada kaikki juoman ainekset blenderin kannuun ja aja seos tasaiseksi. Jaa drinkki laseihin ja koristele limettilohkolla. 


Ei kommentteja: