Viikon
hedelmä 17/52: avokado
Vielä
muutamia vuosia sitten avokado, ainakin kypsä ja syötäväksi kelpaava avokado, oli
harvinainen näky suomalaisen ruokakaupan hedelmätiskillä. Onneksi tilanteeseen on tullut
parannus, koskapa avokadosta on moneksi. Jotkut väittävät, että kuumentamista se ei siedä, sillä silloin muodostuu makua pilaavia yhdisteitä (?) mutta kai se on jonkinlainen makuasia.
”Kotimaiset
kasvikset” kertoo avokadosta näin:
Avokado on muodoltaan päärynämäinen
kasvis, jonka kuori on nahkamainen. Kuori voi olla kiiltävä taikka
rosopintainen, eikä sitä syödä. Kuoren väri vaihtelee lajikkeen mukaan vaalean
vihreästä tummaan, lähes mustaan vihreään. Keskiosassa on suuri siemen, joka poistetaan ennen syöntiä. Avokadossa on kasvikseksi paljon energiaa, sata
grammaa avokadoa sisältää 219 kilokaloria.
Avokado syödään aina kypsänä, jolloin
sen pinta antaa periksi painettaessa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen,
sillä avokado on herkkä paineluille. Avokadon voi kypsyttää muovipussissa
huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti
kuorimisen jälkeen, mutta tummumista voi estää valelemalla sitruuna- tai
limettimehua hedelmänlihaan.
Kylmä
avokado-katkarapukeitto (kahdelle tai alkuruoka neljälle)
* keittoon
1 iso tai 2 pientä kypsää
avokadoa
1 limetin mehu
5 dl jääkylmää
äyriäislientä
150 g creme fraichea
1 valkosipulinkynsi
ohuina viipaleina
hiukan suolaa
rouhittua valkopippuria
ripaus piripiriä tai
cayennea
hyppysellinen mustapippurirouhetta
16
isoa katkarapua paloina
2
rkl ruohosipulisilppua
* koristeeksi
50
g creme fraichea
4
peperonia ohuina viipaleina
4 isoa katkarapua
hiukan
silputtua ruohosipulia
1
limetti lohkoina
Sekoita
keskenään kaikki keiton ainekset (aina parempi jos katkaravut sattuisivat
olemaan chili-valkosipulimarinoituja) ja soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella.
Jaa keitto annoskulhoihin, koristele ja nauti heti.
Kuten kuvista näkyy, keitto on aika paksua. Jos ohuempi keitto tuntuu paremmalta, äyriäisliemen määrää voi lisätä desillä tai parilla. Silloin keiton voi tarjoilla vaikka juomana suolalla (ja chilillä) reunustetusta cocktaillasista ja nostaa katkaravut lasin reunalle limettiviipaleen viereen.
Tai ainahan voi valmistaa aperitiiviksi oikean avokadomargaritan.
Avokadomargarita
* drinkit kahdelle
1 kypsä avokado
10 cl limettimehua
4 dl jäämurskaa
1 rkl agavesiirappia
8 cl tequilaa
4 cl triple seciä
3 korianterinoksaa
* koristeeksi
3 limettilohkoa
1 rkl hienoa suolaa
ripaus chilijauhetta
Kostuta lasien reuna yhdellä limettilohkolla. Ripottele suola ja chili lautaselle ja kasta lasin reuna suolaseokseen. Anna kuivua hetken aikaa.
Kaada kaikki juoman ainekset blenderin kannuun ja aja seos tasaiseksi. Jaa drinkki laseihin ja koristele limettilohkolla.
Kuten kuvista näkyy, keitto on aika paksua. Jos ohuempi keitto tuntuu paremmalta, äyriäisliemen määrää voi lisätä desillä tai parilla. Silloin keiton voi tarjoilla vaikka juomana suolalla (ja chilillä) reunustetusta cocktaillasista ja nostaa katkaravut lasin reunalle limettiviipaleen viereen.
Tai ainahan voi valmistaa aperitiiviksi oikean avokadomargaritan.
Avokadomargarita
* drinkit kahdelle
1 kypsä avokado
10 cl limettimehua
4 dl jäämurskaa
1 rkl agavesiirappia
8 cl tequilaa
4 cl triple seciä
3 korianterinoksaa
* koristeeksi
3 limettilohkoa
1 rkl hienoa suolaa
ripaus chilijauhetta
Kostuta lasien reuna yhdellä limettilohkolla. Ripottele suola ja chili lautaselle ja kasta lasin reuna suolaseokseen. Anna kuivua hetken aikaa.
Kaada kaikki juoman ainekset blenderin kannuun ja aja seos tasaiseksi. Jaa drinkki laseihin ja koristele limettilohkolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti