Viikon
hedelmä 16/52: Annoona eli cherimoya eli kermaomena
Annoona
on raivostuttava hedelmä. Sen maku on todella hienostunut, mutta ne siemenet!
Niitä on enemmän kuin tarpeeksi! Englanninkielisen wikipediatekstin mukaan sekä siementen että kuoren sanotaan olevan myrkyllisiä eikä niitä saa joutua ruokaan. Siemeniä käytetään murskattuina mm hyönteismyrkyksi. Usko
meinaa loppua ennen kuin on saanut erotetuksi vähän limaiselta tuntuvan hedelmälihan
ja siemenet (noin 80 kpl) toisistaan. Kypsä annoona pilaantuu herkästi eikä
kestä kovinkaan pitkää säilytystä.
Annoonasta
tulee hyvää jäätelöä ja sorbettia joko yksinään tai jonkin sitrushedelmän
kanssa. Jälkiruokakastikkeeksi kokeilin amerikkalaisen ohjeen mukaan ”uunissa
karamellisoitua cherimoyaa”, mutta ei siitä mielestäni sellaista herkkua tullut
kuin mitä reseptin kirjoittaja hehkutti. Itse asiassa hedelmän maku
kypsennettynä muuttui hiukan liikaa inkiväärimäiseksi minun makuuni, joten
jouduin parantelemaan lopputulosta lisäämällä joukkoon pari mansikkaa.
Annoonan
eli cherimoyan eli kermaomenan mausta voi erottaa banaanin, ananaksen ja
persikan ja hyvällä mielikuvituksella ehkä vähän mansikankin aromia. Jos sitten
taas ajatellaan lopputulosta ja sen valmistamiseen käytettyä vaivannäköä,
niin tämä taisi ainakin tältä erää jäädä viimeiseksi kerraksi kun annoonaa käytetään
meidän keittiössä. Ei siitä NIIN ihmeellisen ihanaa tullut että olisi maksanut vaivan, vaan tulipahan kokeiltua. Ihan kivan ja eksoottisen makuista, mutta pelkkä eksoottisuus ei ole itseisarvo.
Annoona-limettisorbetti
300 g perattua annoonaa
1 dl limettimehua
1 dl vettä
2 rkl juoksevaa hunajaa
Halkaise hedelmät ja
poista kaikki siemenet. Raavi hedelmäliha korkeaan kulhoon. Lisää limettimehu.
vesi ja hunaja ja soseuta sauvasekoittimella. Kaada massa laakeaan
pakastevuokaan ja laita pakastimeen.
Raavi sorbettimassaa
haarukalla sohjoksi noin tunnin välein kunnes se on kokonaan pakastunut ja
jäätelömäistä. Tarjoile annoona-mansikkakastikkeen kanssa.
Annoona-mansikkakastike
1 annoona
2 isoa mansikkaa
1 tl hunajaa
Halkaise annoona ja
laita puolikkaat leikkauspuoli alaspäin kevyesti voidellulle leivinpaperille
uunivuokaan. Kypsennä 180 asteessa noin tunnin ajan. Anna hedelmien jäähtyä
hetki ja perkaa sitten siemenet pois ja hedelmäliha kulhoon. Lisää mansikat
sekä hunaja ja soseuta sauvasekoittimella kastikkeeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti