Viikon
hedelmä 11/52: Mango
Mango
on yksi monipuolisimpia hedelmiä. Sitä käytetään niin makeisiin kuin suolaisiin
ruokiin, pääruokiin, jälkiruokiin, juomiin, säilykkeisiin, kokonaisena,
paloina, soseena, kuivattuna ja jauhettuna jne.
Mangossa
on suuri kivi, johon hedelmäliha on tiukasti kiinnittynyt. Hedelmä on kätevin
pilkkoa leikkaamalla siitä ensin mahdollisimman suuria ja paksuja viipaleita.
Kuoren sisäpuolella oleva hedelmäliha leikataan ruudukoksi tavallisella
ruokaveitsellä kuoreen asti. Lopuksi kuori painetaan sisään jolloin
hedelmälihasta muodostuu ”siili”, josta mango on helppo joko syödä sellaisenaan
tai irrottaa palat ruoanvalmistukseen.
Hedelmäsalaatti
oli 1960-luvun suuri jälkiruokasuosikki ja sitä seuraavien vuosikymmenten
klisee. Annoksen kruunasi punainen cocktailkirsikka, joka maistui aavistuksen karvasmantelilta.
Aika ajoin hedelmäsalaatti tulee uudelleen muotiin eikä toisaalta mikään ihme,
onhan se (suoraan säilyketölkistä) helppoa ja nopeaa tarjottavaa.
Terveellistäkin, joskin äärimmäisen mielikuvituksetonta. Meillä päivitettiin
tätä jälkiruokaa hiukan uuden makuiseksi ja lopputalven lumituiskujen
lämmittäjäksi.
Lämmin
hedelmäsalaatti
1 pieni mango
1 pieni tölkki
ananaspaloja
1 banaani
2 kiiviä
2 rkl sokeria
1 tl voita
0,5 tl tuoretta
inkivääriä raastettuna
1 oksa rosmariinia
1 tähtianis
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl limettimehua
ripaus muskottipähkinää
ripaus
pomeranssinkuorta
vaniljajäätelöä
Valuta ananaspalat ja
kaada ne kulhoon. Säästä ananasten liemi ja lisää liemen joukkoon inkivääri,
kokonainen rosmariininoksa, tähtianis, hunaja, limettimehu, raastettua
muskottipähkinää ja jauhettua pomeranssinkuorta. Sekoita hyvin ja anna
kastikkeen maustua huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan. Kuori ja pilko mango
sekä banaani ja lisää ne samaan kulhoon ananaksen kanssa. Lämmitä
paistinpannulla sokeria kunnes se muuttuu vaaleanruskeaksi. Lisää voi ja
sekoita. Kaada hedelmänpalat kuumalle pannulle sokeri-voiseokseen ja sekoittele
kunnes hedelmät ovat karamellisoituneet. Ota rosmariininoksa ja tähtianis pois
kastikkeen joukosta ja kaada kastike pannuun hedelmien päälle. Sekoittele varovasti
kunnes kastike lämpiää. Lisää kuoritut ja pilkotut kiivit hedelmäsalaatin joukkoon
vasta juuri ennen tarjoilua, sillä kiivi menettää kauniin vihreän värinsä kuumennettaessa.
Tarjoile lämpimänä jäätelön kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti