Punajuuri sekä sen serkut raita- ja keltajuuri ovat niin maukkaita kasviksia, että niitä pitää käyttää muutoinkin kuin vain pikkelöitynä. Ruokavirasto muistuttaa kuitenkin, että punajuurta ei pidä syödä raakana, vaan aina hyvin kypsennettynä.
Torikauppiaalla oli niin kauniita pieniä juurikkaita, että ne suorastaan vaativat päästä viipaloiduiksi eräänlaiseksi ”carpaccioksi”. Ensin ne piti kuitenkin kypsentää ja tämä tapahtui paahtamalla ne uunissa. Annos sopii erityisen hyvin alkuruoaksi. Viimeistelin punajuuriviipaleet seljankukkavinaigrettella, kuivatuilla muistaherukoilla ja vuohenjuustokreemillä.
Punajuuria carpaccion tapaan
juurikkaiden kypsentäminen
Pese juurikkaat ja kääri jokainen erikseen alumiinifolion sisään. Älä katkaise juurta äläkä poista kantaa ennen kuin juurekset on paahdettu. Kypsennä uunissa 200 asteessa 60 minuuttia, minkä jälkeen anna paahtuneiden juuresten jäähtyä sen verran että niitä pystyy käsittelemään. Kuori juurekset kuumina, jätä kantaa sen verran että siitä voi pitää kiinni juureksia viipaloitaessa. Laita jokainen kuorittu juurikaslaji omaan muovipussiinsa ja jääkaappiin jäähtymään.
Punajuuret voi kypsentää myös airfryerissa, mutta se ei lyhennä kypsymisaikaa, eli 200 astetta ja 60 minuuttia sielläkin.
seljankukkavinaigrette
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi.
140 g pehmeää vuohenjuustoa
Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa kunnes seoksesta tulee kermavaahdon kaltaista, pursotettavaa kreemiä. Siirrä seos pursotuspussiin.
lisäksi
mustaherukoita, tuoreita ja/tai kuivattuja
Carpaccio, annokset
Viipaloi paahdetut ja kuoritut juurikkaat mandoliinilla 2-3 mm ohuksi viipaleiksi ja asettele lautasille. Valele pinnalle seljankukkavinaigrettea, pursota annoksiin vuohenjuustokreemiä ja viimeistele tuoreilla ja/tai (rouhituilla) kuivatuilla mustaherukoilla sekä yrttiversoilla.
Äläkä unohda näitä punajuurireseptejä:
Vaaleanpunainen juuressalaatti
Punajuuri-vuohenjuustolaatikko
2 kommenttia:
Seljankukkaa ja punajuurta, vau! On niin erikoinen yhdistelmä, että täytyy testata.
Meinasin jo heittää pois vajaan seljankukkamehupullon, mutta sitten kokeilin käyttää sitä vinaigrettessa ja siihen se yllättäen sopi kuin nenä päähän. Toimii jopa lohisalaatissa. Taas väheni ruokahävikki.
Lähetä kommentti