Kaikkien purkkikalojen äiti ja
ainakin ennen vanhaan perinteinen opiskelijaruoan proteiini on tonnikala. Sitä
lienee nytkin useimmissa kodeissa ainakin "pappilan hätävaraksi" hankittuna.
Löytyi ennen hamstrausryntäystä kaikkien ruokakauppojen hyllyiltä joko palana
tai hiutaleina vaihtoehtoisesti öljyyn tai veteen säilöttynä. Meillä on
jatkuvasti kaapissa tonnikalaa vähään öljyyn säilöttynä eli no drain -versiona.
Useimmiten itse syön sitä näkkileivän päällä. Purkkia ei tarvitse valuttaa ja
minusta öljyyn säilötyssä tonnikalassa on enemmän makua. Kaapissamme oli myös Portugalista
tuomaamme tonnikalasäilykettä, Ventresca de Atun Claro. Kyseinen purkki
sisältää keltaevätonnikalan vatsalievettä. Vatsaliepeessä on enemmän rasvaa
kuin selkäpalassa ja näin ollen toiset arvostavat sitä enemmän. Lisäksi kala on
säilötty oliiviöljyyn, jota myös arvostetaan enemmän kuin muita kasviöljyjä.
Mieleni teki pastaa, joten päädyin
kokkaamaan meille pastaa tonnikaloista. Käytin kastikkeeseen purkin kumpaakin.
Tässä versiossa se arvostetumpi maku ei kuitenkaan tullut mitenkään erityisesti
esille, joten kannattaa säästää leivän päällysteeksi.
Sitruunapersilja
on maustesekoitus, jolla hyödynnettiin keittiössä oleilleiden sitruunoiden kuoret ennen hedelmien nahistumista. Kolmen sitruunan kuoret raastettiin ja joukkoon sekoitettiin yhden kähäräpersiljaruukun hienonnetut lehdet. Ainekset levitettiin uunipellille ja kuivattiin parin tunnin ajan 60 asteessa. Niistä tuli sirotetta, jolla tämäkin pasta maustettiin.
on maustesekoitus, jolla hyödynnettiin keittiössä oleilleiden sitruunoiden kuoret ennen hedelmien nahistumista. Kolmen sitruunan kuoret raastettiin ja joukkoon sekoitettiin yhden kähäräpersiljaruukun hienonnetut lehdet. Ainekset levitettiin uunipellille ja kuivattiin parin tunnin ajan 60 asteessa. Niistä tuli sirotetta, jolla tämäkin pasta maustettiin.
Pastaksi käy juuri se pasta, jota
kaapissa sattuu olemaan. Pennepasta ei ehkä olisi parasta, mutta kaikki pitkät
pastat ja farfallet, fusillit tai conchiglionit toimivat. Meillä oli pussin
pohjalla kahdelle hengelle sopiva määrä viimeksi mainittuja, joten keitin ne
suolatussa vedessä ohjeen mukaan 12 minuuttia.
Tonnikalakastike
2 prk tonnikalaa
2 rkl oliiviöljyä
1 solo
valkosipuli raastettuna
½ tl chilihiutaleita
(maun mukaan)
1 rkl sitruunamehua
n. 1 dl rucolaa pieneksi revittynä
1 – 2 dl pastan keitinvettä
n. 2 tl sitruunapersiljaa
tai
raastettua
sitruunankuorta ja hienonnettua persiljaa
pastaa oman maun mukaan
pastaa oman maun mukaan
Keitä pasta suolatussa vedessä ohjeen
mukaan ja siivilöi. Ota ennen siivilöintiä pari desilitraa keitinvettä talteen
kastiketta varten. Kuumenna paistinpannu ja kaada sinne (oliivi)öljy
tonnikalapurkista. Laita raastettu valkosipuli ja chilihiutaleet pannulle ja
kuullottele niitä hetki. Lisää sitten tonnikala ja sitruunamehu. Lisää myös
oliiviöljyä tarvittava määrä. Anna kalojen kuumentua pannussa niitä
sekoitellen. Lorauta 1 dl pastan keitinvettä pannulle, sekoita ja lisää pasta
sekä rucola. Sekoita, lisää pastan keitinvettä jos liian paksua ja annostele.
Ripottele sitruunapersiljaa pastalle ja nauti. Koska ruoka ei ole tyypillinen
italialainen, lisäsin omaan annokseeni vielä hieman parmesaaniraastetta
pinnalle. Helppo, hyvä ja nopea ruoka.
2 kommenttia:
Jeps, ostin ulkonaliikkumiskiellon alussa 20 purkkia tonnikalaa, ja tonnikalapastaa tuli myös tehtyä.Muutama purkki vielä jäljellä;D Kiva vinkki tuo sitruunapersilja, olen käyttänyt molempia pastoissa, mutta tuoreena, mutta tuo kuivattu versio tosi kätevä:)
Halusin nimeenomaan tehdä tonnikalasta pastan ilman kermaa tai tomaattia. Sitruunapersilja teki siitä juuri sellaisen mitä hain. Sittemmin sitä on ollut purkissa valmiina käyttöön.
Lähetä kommentti