Huomattiin taas kerran, että
pakastimesta pitäisi muistaa ahkerammin käyttää sinne säilöttyjä aineksia eikä
aina vain pakastaa lisää ja haudata upeita raaka-aineita uudempien alle.
Pakastinta tyhjennettäessä sieltä löytyi kokonainen possun sisäfilee ja muutama
paketti esikäsiteltyjä herkkutatteja. Tarjouspossu oli ollut siellä jo syksystä
asti eli se oli nyt laitettava ruoaksi. Possunfileen kanssa sopii sienikastike
ja niiden seuraksi fenkoli-sinihomejuustosalaatti. Kokonainen possunfilee on
ihan liian suuri kahdelle, mutta mitä siitä päivälliseltä jää, voi seuraavina
päivänä vaikka viipaloida voileivänpäällysteiksi. Moni pelkää paistaa possun
sisäfileen siksi, että vähärasvaisena se helposti kypsyy liikaa ja siten jää ikävän kuivaksi.
Mutta jos on käytettävissä paistolämpömittari, possun sisäfileestä tulee
todellista herkkua.
Täydellisen mehevä possun sisäfilee
1 kokonainen porsaan sisäfilee
hienoa merisuolaa ja mustapippuria
myllystä
1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl voita
Paista filee sellaisella
paistinpannulla jonka voit laittaa uuniin.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota filee huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.
Leikkaa fileestä pois ylimääräiset rasvat ja kalvot mikäli siellä sellaisia on.
Kuumenna paistinpannu ja siinä
voi-öljyseos melko kuumaksi. Taputtele filee kuivaksi talouspaperilla ja mausta
filee joka puolelta suolalla ja mustapippurilla. Ruskista filee joka puolelta,
myös päistään, kauniin ruskeaksi. Aseta paistolämpömittarin hälyytys 54
asteeseen, työnnä anturi keskelle fileetä ja laita filee paistinpannuineen uuniin.
Kypsyminen riippuu siitä mikä fileen sisälämpötila on ollut sitä paistettaessa,
mutta 54 asteen tavoitelämpötilan saavuttaminen tuskin kestää puolta tuntia
kauempaa. Kun mittari piippaa ja filee on valmis, ota paistinpannu pois
uunista, kääri filee alumiinifolioon ja anna sen sisälämpötilan tasaantua sen
aikaa kun valmistat fenkoli-homejuustosalaatin. Folion sisällä fileen sisälämpötila nousee vielä parilla asteella.
Fenkoli-sinihomejuustosalaatti
1 rkl oliiviöljyä
1 iso fenkoli
2 kevätsipulia
2 dl kana- tai kasvislientä
hienoa merisuolaa ja mustapippuria
myllystä
muutama kourallinen rucolaa
100 g hyvää sinihomejuustoa
0,5 dl suolapaahdettuja
pistaasinsydämiä
Leikkaa fenkolista ensin talteen vihreät
töyhdöt. Niitä tarvitaan viimeistelyyn. Halkaise fenkoli ja viipaloi se kokonaan
parin millin siivuiksi. Viipaloi myös kevätsipulit ohuiksi siivuiksi. Kuumenna
paistinpannulla oliiviöljy ja lisää fenkolit sekä kevätsipulit. Kuullota kasvikset,
lisää kana/kasvisliemi, hauduta viipaleet pehmeiksi ja mausta suolalla sekä
pippurilla. Sekoita keskenään paistinpannun sisältö sekä rucola. Jaa salaatti
lautasille ja viimeistele sinihomejuustolla, pistaaseilla sekä fenkolin
töyhdöillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti