Kevään ensimmäisistä raparpereista
tuli tällä kertaa yksinkertainen piirakka, vanha kunnon Tarte Tatin. Akuuttiin
raparperipiirakkatarpeeseen se valmistuu nopeiten ja vähimmillä aineksilla mitä
mikään muu raparperipiirakka. Varsinkin jos käyttää valmistaikinaa, kuten minä
nyt käytin. Tärkein työkalu tässä reseptissä on uuninkestävä iso paistinpannu.
Raparperi Tarte Tatin
150 g sokeria
1 rkl vaniljasokeria
pikku ripaus suolaa
2 rkl vettä
500 g raparperinvarsia
iso levy (n 350-400 g) voitaikinaa
tarjoiluun vaniljajäätelöä
Ota voitaikina pakasteesta huoneenlämpöön. Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne
sormenpään kokoisiksi paloiksi. Laita uuni
lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa yhteen astiaan sokeri, vanijasokeri sekä
suola. Kauli voitaikina niin suureksi levyksi että saat leikatuksi siitä ohuen,
paistinpannun kokoisen pyöreän kiekon.
Kaada sokeriseos
paistinpannulle tasaiseksi kerrokseksi. Valuta sokerin päälle vesi pieninä
noroina ja odota että sokeri on kostunut lähes kauttaaltaan. Kuumenna sokeria
paistinpannulla niin että se vähitellen sulaa, lakkaa kuplimasta ja alkaa ruskistua.
Jos sokeria on tarvis sekoittaa, tee se paistinpannua kallistelemalla, mutta
älä koske sokeriin millään lusikalla tms ettei sokeri ala kiteytyä. Kun sokeri
alkaa olla vaalean kuparinruskeaa, ota pannu pois lämmöltä ja kallistele
sokeria pannulla niin että se on kauttaaltaan suunnilleen saman väristä.
Ripottele raparperinpalat yhtenäiseksi kerrokseksi ruskistuneen sulan sokerin päälle (varo roiskeita!) ja taputtele niitä vielä vähän tasaisemmaksi paistinlastalla painellen. Lopuksi nosta taikinakiekko pannulle raparperien päälle ja painele taikinan reunat raparperin ja paistinpannun reunan väliin. Työnnä pannu uuniin ja paista piirakkaa ensin 15 minuuttia 200 asteessa, minkä jälkeen vähennä lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia.
Ripottele raparperinpalat yhtenäiseksi kerrokseksi ruskistuneen sulan sokerin päälle (varo roiskeita!) ja taputtele niitä vielä vähän tasaisemmaksi paistinlastalla painellen. Lopuksi nosta taikinakiekko pannulle raparperien päälle ja painele taikinan reunat raparperin ja paistinpannun reunan väliin. Työnnä pannu uuniin ja paista piirakkaa ensin 15 minuuttia 200 asteessa, minkä jälkeen vähennä lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia.
Kun piirakan taikina alkaa pinnaltaan
olla kypsän ruskeaa, ota pannu pois uunista ja irrottele piirakan reunoja
pienellä paistinlastalla irti pannusta. Laita pannun päälle sitä isompi
lautanen tai piirakkavuoka. Ota tukeva ote toisella kädellä paistinpannun
kahvasta (älä unohda pannulappua!!!) ja toisella kädellä lautasen/piirakkavuoan
pohjasta, ja käännä koko komeus ylösalaisin. Nyt piirakan tulisi irrota
pannulta ja pudota lautaselle oikein päin.
Leikkaa raparperi tarte tatin viipaleiksi ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti