Viime viikkoina olen kuullut ja lukenut, että ”vappu ei ole päivämäärä vaan mielentila”. Ehkä näin on, kun usein viime aikoina on tuntunut olevan ihan se ja sama, monesko päivä on tai mitä viikonpäivää eletään. Tai jopa mitä kello on, kun ruokakaupatkin ovat auki 24/7 jos sinne on asiaa mennä. Tarvittaessa ajan ja viikonpäivän on voinut tarkistaa tietokoneen ruudulta.
Näin poikkeusoloissa huomaa hyvin,
kuka on oikea introvertti. Me ilmeisesti ollaan, koskapa yhtään ei harmittanut,
vaikka vietettiin rauhallinen vappu kahdestaan eikä edes tuntunut tylsältä. Hyvää ruokaa ja kuplivaa, mikäs
siinä on ollessa. Ylioppilaslakit tosin unohdettiin kotiin, mutta onneksi mökillä
oli lippis ja karvalakki, jotka sitten vappuaattona painettiin päähän ja
skoolattiin samppanjaa. Tavanmukaisten vapun vesi-, rae- ja räntäsateiden
välillä on tarjennut ulkoilla kunhan on pukenut lämmintä ylle ja pysynyt
liikkeellä. Vappupiknik ulkona on jäänyt haaveeksi, mutta onneksi sisällä on
lämmintä ja kuivaa ja tarvittaessa vappua voi jatkaa täällä vielä muutamalla päivällä
jos siltä tuntuu.
Korona tai ei ja kotona tai mökillä, mutta vapun ruokaperinteestä
pidetään kiinni ja vappupäivän brunssi oli tavan mukaan erittäin
kalapainotteinen. Silleistä ja graavisiiasta ei saa mitään uutta, mutta koska
hyvä päivitys aina sisältää reseptin, myöhemmin illalla grilliribsien (vanha reseptimme) kanssa
nauttimamme punakaali-sellerislaw oli ihan niin huippu, että sen resepti on
pakko jakaa. Tämä coleslaw pitää valmistaa edellisenä päivänä ennen tarjoilua,
jotta kaikki maut ehtivät tekeytymään ja raasteet mehevöitymään.
Punakaali-sellerislaw
1 dl majoneesia
1 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl dijon sinappia
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl curryjauhetta
0,5 tl hienoa merisuolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
myllystä
1 banaanisalottisipuli
300 g juuriselleriä karkeana
raasteena
300 g punakaalia ohuina suikaleina
2 päärynää
1 maustekurkku
3 kevätsipulia
2,5 dl hienoksi leikattua
lehtipersiljaa
Sekoita ensin majoneesikastike niin isossa kulhossa
että siihen mahtuu koko coleslaw.
Kuori banaanisalotti, leikkaa se ihan
pieniksi kuutioiksi ja sekoita majoneesikastikkeeseen. Sekoita kaikki muut
ainekset heti raastamisen/viipaloinnin jälkeen majoneesikastikkeen joukkoon: kuorittu ja karkeasti raastettu juuriselleri, enintään 2
mm suikaleiksi leikattu punakaali, kuoritut ja karkeasti raastetut päärynät, pieniksi kuutioiksi leikattu maustekurkku ja ohuelti viipaloidut kevätsipulit. Lopuksi lisää
hienonnettu lehtipersilja ja sekoittamisen jälkeen peitä kulho ja laita se
jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään asti. Tarjoile grilliruoan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti