Tournedos Rossini on klassinen ranskalainen
liharuoka, joka on saanut nimensä 1800-luvun säveltäjän, Gioachino Antonio
Rossinin mukaan. Reseptiin kuuluu voissa paistettu sisäfileepihvi, jonka päälle
on grillattu viipale hanhenmaksaa, ja jotka tarjoillaan paahdetun briossin
päällä. Annos viimeistellään mustatryffeliviipaleilla ja
madeira-demiglacekastikkeella. Jos ei nyt ihan raaski lähteä ostamaan noin
kalliita aineksia, niin edullisempi, mutta silti erittäin maukas ”köyhän kokin
versio” valmistetaan broilerista ja maustetaan tryffelisuolalla. Hanhenmaksan
korvaa Hauhalan hanhifarmin eettisesti tuotettu hanhenmaksapasteija.
Ystävänpäivänä 14.2. oma kulta varmasti osaa arvostaa, jos hänelle valmistaa
päivälliseksi tällaisen sovelletun ”tournedos broilerinin”. Tai jos ei silloin,
niin ainakin viikonloppuateriaksi. Mikäli ostaa kokonaisen broilerin, siitä
riittää aineksia toiseenkin ruokaan.
Tournedos broileriniin käytetään
broilerin rintalihat ja rangasta keitetään liemi, josta valmistetaan kastike.
Koivet voi paistaa erikseen johonkin toiseen ateriaan. Liemestä saa kastikkeen
lisäksi kanakeiton, kun keiton joukkoon riivitään siivistä ja rangasta irtoavat
lihat. Melko edullista, vaikkakaan ei mitään pikaruokaa.
Broilerin rintafileet on kypsennetty
ensin sous vide –menetelmällä ja se kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä jotta
paketit ehtivät tekeytyä viileässä. Samalla keitetään myös liemi, joka sekin
voi siivilöitynä odotella jääkaapissa seuraavaan päivään. (Paljon vähemmällä
vaivalla toki selviää, jos ostaa pari broiskunfileetä ja paketin kanaliemikuutioita.)
Lisukkeena lautasella on kuivatuista
sienistä murennetulla sienijauheella maustettuja herkkutattiviipaleita (voidaan
korvata herkkusieniviipaleilla), peruna-porkkanapyreetä ja ryöpättyä pinaattia.
Yhdestä broilerista tulee neljä annosta, kaksi kummastakin rintafileestä.
Tournedos Rossini (”Broilerini”)
1 kokonainen broileri
tryffelisuolaa
Irrota broilerista ensin rintalihat sekä koipireidet. Säästä
ranka siipineen liemen keittoon. Koipireisien kypsentämiseen yksi resepti mm täällä.
Leikkaa rintafileet kirjan muotoon ja taputtele niitä vielä
hiukan litteämmiksi. Ripottele pinnalle hiukan tryffelisuolaa ja kääri filee
tiukalle rullalle tuorekelmun sisään. Rullaa päätyjä niin tiukalle niin että
filee kelmun sisällä muotoutuu mahdollisimman tiukaksi paketiksi. Kääri paketti
vielä toiseen kelmuun niin että se pysyy hyvin kasassa. Tee toinen samoin. Vakumoi
fileepaketit tai laita ne minigrip –tyyppiseen uudelleen suljettavaan pussiin
ja painele ilma pois upottamalla pussi lähes reunoja myöten veteen ja sulje
tiukasti. Kypsennä fileepaketit joko sous vide –kylvyssä 68,5 asteessa 1,5
tuntia tai kattilassa hiljalleen poreilevassa kiehuvassa vedessä noin 50
minuuttia. Poista vakuumi- tai minigrip -pussi ja laita fileepaketit vähintään
8 tunniksi jäähtymään jääkaappilämpöisiksi. Näin liha pysyy paremmin muodossaan
lopullisen paistamisen aikana.
kanaliemi:
2 rkl voita
broilerin ranka ilman koipireisiä ja
rintalihoja
1 dl kuivaa vermuttia
2 dl kuivaa valkoviiniä
pieni pala juuriselleriä
puolikas varsiselleri
pieni porkkana
purjon valkoinen osa
pari isoa herkkusientä
pienehkö sipuli
muutama tuore timjaminoksa
muutamia mustapippureita
vettä
Leikkaa kasvikset pienemmiksi paloiksi. Leikkaa broilerin
siivet irti ja ranka pariin, kolmeen osaan. Sulata kattilassa voi ja ruskista
siinä broilerin palat. Possauta kuumaan kattilaan vermutti ja anna sen haihtua.
Tee sama valkoviinille. Lisää kasvispalat, timjami, mustapippurit sekä vettä
sen verran että ainekset peittyvät. Keitä lientä pari tuntia hiljaa poreillen
ja kun liemi on valmista, siivilöi se ja jätä jäähtymään.
kastike:
25 g voita
25 g vehnäjauhoa
muutama desilitra broilerista
keitettyä kanalientä
tryffelisuolaa ja mustapippuria
myllystä
Sulata kasarissa voi ja lisää jauho. Kuumenna sekoitellen
kunnes jauhot ovat ruskistuneet vaaleanruskeiksi. Lisää sitten lientä desilitra
kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Kun kastike tuntuu olevan sopivan paksuista,
keitä sitä vielä matalalla lämmöllä 5-10 minuuttia jotta jauho kypsyy kokonaan.
Mausta tryffelisuolalla ja mustapippurilla. Ole varovainen tryffelisuolan
kanssa. Se antaa makua enemmän kuin luulisikaan.
lisäksi:
porkkana-perunapyreetä (voidaan
valmistaa etukäteen ja lämmittää)
herkkutatti- tai
herkkusieniviipaleita
nokare voita
ripaus kuivatuista sienistä
murennettua sienijauhetta
briossisämpylöitä
ryöpättyä tuoretta pinaattia
Hauhalan hanhifarmin
hanhenmaksapasteijaa
hiukan tuoretta timjamia
Valmista perunasta ja porkkanasta sose ja painele se siivilän
läpi jotta soseesta tulee mahdollisimman sileä.
Ruskista herkkutatti- tai herkkusieniviipaleet pannulla
voissa ja mausta ne ripauksella kuivatuista sienistä murennettua sienijauhetta.
Viipaloi briossisämpylät ja paahda ne. Ota paahdetuista
viipaleista rengasmuotilla broilerirullan kokoisia ympyröitä.
Ryöppää tuore pinaatti kevyesti suolatussa vedessä, siivilöi
ja puristele pinaatti kohtalaisen kuivaksi.
Pura broilerirullat paketeistaan, leikkaa päät suoriksi ja
kumpikin rulla kahdeksi palaksi. Ruskista rullat paistinpannulla voissa.
Yritä saada eri komponentit valmiiksi suunnilleen samoihin
aikoihin ja kokoa annokset heti, jotta kaikki on lämmintä tarjoiltaessa. Mausta
kauttaaltaan pienellä määrällä tryffelisuolaa ja viimeistele nokareella hanhenmaksapasteijaa
ja timjamilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti