mittakaava... |
Usein valitetaan, että laskiaispullat
ovat aivan liian suuria. Siispä meillä tehtiin tänä vuonna laskiaispullat sen
kokoisiksi, ettei kenelläkään ole syytä moittia näitä liian suuriksi ja
lihottaviksi. Minimuffinivuoassa paistettuna näistä tuli parin suupalan
kokoisia herkkupaloja.
Täytteenä on ihan perinteinen
mansikkahillo ja kermavaahto, paitsi että tämä hillo on metsämansikkahilloa.
Sain syksyllä Viron tuliaisina pienen rasian pakastettua metsämansikkasosetta
ja siitä lähtien olen säästänyt sitä kuin kultakimpaletta juuri tätä varten.
Viime viikolla keitin sen hilloksi ja nyt se nautittiin erikoisherkkuna
laskiaispullien täytteenä. Koska tein ihan normaalin puolen litran taikinan, se
ei kaikki mennyt minilaskiaispulliin. Lopun taikinan jaoin 12:een noin 100
grammaa painavaan palaan ja niistä väkersin minipitkoja. Ohessa myös kuvat
siitä, miten tällainen pieni solmupitko tehdään yhdestä pitkästä taikinapötköstä. Googletin sanan solmupitko enkä löytänyt sellaista mistään, joten röyhkeästi otan itselleni kunnian tästä uudissanasta.
Ja muista, että pulla kuin pulla on parasta syötynä tuoreeltaan samana päivänä. Jos pullaa on liikaa, laita loput pakastimeen ja sulata sieltä tarpeen mukaan.
Ja muista, että pulla kuin pulla on parasta syötynä tuoreeltaan samana päivänä. Jos pullaa on liikaa, laita loput pakastimeen ja sulata sieltä tarpeen mukaan.
Pullataikina
(24 minipullaa ja 12 solmupitkoa)
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 rkl kardemummaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
14 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää voita
voiteluun:
2 munaa
(raesokeria)
minimuffinivuokaan:
voitele kolot huolella pehmeällä
voilla
Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja
anna pehmetä huoneenlämpöiseksi. Laita yleiskoneeseen taikinakoukku ja kaada
kulhon pohjalle kädenlämpöiseksi lämmitetty maito. Liota hiiva maitoon ja lisää
kardemumma, sokeri sekä suola. Lisää jauhot hiljalleen taikinaa yleiskoneella
alustaen. Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta niin että se irtoaa kulhon
reunoilta. Lisää sitten pehmeä voi vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa vielä
noin 10 minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi eli noin puoli tuntia.
Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
Voitele minimuffinivuoan kolot pehmeällä voilla. Ota kohonneesta taikinasta
500-550 g painava kimpale ja jaa se 24 tasakokoiseen palaan joista jokainen
painaa 20-23 grammaa. Käytä vaakaa. Pyörittele palat palloiksi ja laita muffinivuoan
koloihin. Anna pullien kohota vielä kerran, voitele vatkatulla kananmunalla,
ripottele halutessasi pinnalle hiukan raesokeria ja paista minipullia 9-12
minuuttia kunnes ne ovat pinnalta kauniisti ruskistuneet ja myös pohjasta
kypsät. Kun otat vuoan pois uunista, pyöräytä kevyesti pullat irti koloista ja
nosta ne ritilälle jäähtymään.
Jaa loppu taikina 12 osaan, joista
jokainen painaa noin 100 grammaa tai hiukan enemmän. Pyöritä pala kerrallaan
noin 60 cm pitkäksi taikinapötköksi ja letitä solmi siitä minipitko
kuvan ohjeen mukaan. En huomannut kuvata taikinan solmimista, mutta tässä sama
narunpätkästä:
Kohota solmupitkot uunipellillä
lämpimässä paikassa, voitele ne vatkatulla kananmunalla, ripottele raesokeria
pinnalle (mikäli pitkot nautitaan samana päivänä mutta sokeria ei kannata vielä laittaa jos pitkot
menevät pakkaseen) ja paista 220 asteessa 9-12 minuuttia kunnes ne ovat
pinnalta kauniisti ruskistuneet ja myös pohjasta kypsät.
Ne minipitkot joita ei ole tarkoitus syödä
samana päivänä, kannattaa pakastaa ja lämmittää suoraan pakkasesta. Ei ihan
tuoreen veroisia, mutta melkein.
Minipullat täytyy jäähdyttää ennen
täyttämistä. Pullasta leikataan irti lakki (noin 1/3 korkeudesta), pohjan
leikkauspinnalle kaivetaan pikkuinen kolo, koloon riittävästi sopivaa täytettä ja ympärille
kermavaahto. Lakki päälle, viimeistely tomusokerilla ja pullat tarjolle.
Noin 24
minipullan kermavaahtoa varten tarvitaan 2 dl vispikermaa. Näin pieniä pullia
voi syödä useita, jolloin täytteitäkin voi vaihdella eikä tarvitse laittaa
kaikkiin yhtä ja samaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti