Kesäruokaan kuuluu varhaiskaali
ja nimenomaan grillattu varhaiskaali. Toki sen voi ”grillata” uunissakin jos
ulkona sataa ja tuiskuaa. Nythän on ihan virallisesti todistettu, että Suomen
kesä on lyhyt ja vähäluminen: Kilpisjärvellä satoi lunta kesä-heinäkuun
vaihteessa ja muutama päivä sen jälkeen mm Lappeenrannassa tuli rakeita taivaan täydeltä. Onneksi täällä etelämpänä lämpötilat ovat pysyneet enimmäkseen plussan puolella, mitä nyt vettä on tullut taivaalta milloin enemmän, milloin vähemmän, mutta ei se mitään. Ulos grillaamaan,
siis, jos sattuu tauko sateeseen. Varhaiskaalin lisäksi grillasimme muitakin kasviksia salaatiksi, jonka
nautimme grillatun flank steakin kanssa.
Tämä oli harvinaisen hyvin (8
viikkoa) riippunut lihanpala, jonka näki siitä että kun sitä painoi sormella,
sormenjälki pysyi kuopalla eikä ponnahtanut ylös. Grillaamisen jälkeen liha sai vetäytyä foliossa
kymmenisen minuuttia ja folion pohjalle valunut neste
toimi aivan ihanasti lihan kastikkeena. Flankin kypsentäminen ei ole mikään ”ameriikan
temppu” ja siitä meillä on reseptiä jo ennestään esimerkiksi täällä ja täällä,
joten pysytään nyt vaan heinäkuun teemassa ja grillikasvissalaatissa, joka
nautittiin sinihomejuustokastikkeen kera. Salaatin ainekset grillattiin ensin ja
vasta niiden jälkeen liha.
Grillikasvissalaatti
1
pieni varhaiskaali
2
uutta sipulia
pari
terttua pieniä terttutomaatteja
1
kesäkurpitsa
neljännes
cantaloupemelonia
2
rkl ruokaöljyä
1
rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
kastikkeeseen
1
dl vispikermaa
100
g hyvää sinihomejuustoa
hiukan
suolaa, mustapippuria ja pari tippaa hunajaa
Valmista
ensin kastike jotta se ehtii jäähtyä. Kuumenna kerma ja sulata siihen
sinihomejuusto pieninä paloina. Ei se kokonaan sula kermaan, mutta onpahan
vähän enemmän kastikkeen näköistä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tosi
varovasti hunajalla. Laita kastike jääkaappiin jäähtymään.
Leikkaa
kaali noin 10-12 lohkoksi siten että lohkot ovat kiinni kaalin kannassa.
Halkaise sipulit pitkittäin. Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin neljään osaan ja
leikkaa pois siemenet. Viipaloi cantaloupemeloni parin sentin viipaleiksi. Sekoita
keskenään öljy sekä viinietikka ja sivele sillä kaikki kasvikset molemmin
puolin. Ripottele sitten kasviksille suolaa sekä mustapippuria.
Asettele
grillin ritilälle ensin sipulinpuolikkaat sekä kaalinlohkot ja grillaa niihin tummat
raidat molemmin puolin. Vaihda sitten grillille kesäkurpitsat, tomaatit ja cantaloupeviipaleet.
Ota tomaatit pois heti kun ne näyttävät alkavan halkeilla. Muussa tapauksessa
ne pehmenevät ihan tohjoksi. Cantaloupe on niin mehukas että siihen ei muodostu
kunnollisia grilliraitoja, mutta kyllä sekin hiukan grillissä paahtuu.
Kesäkurpitsa on valmista kun siinä on tummat raidat.
Irrota
tomaatit kannoistaan, poista cantaloupen kuori ja leikkele kasvikset
pienemmiksi paloiksi ja tee niistä salaatti suoraan lautasille. Viimeistele
sinihomejuustokastikkeella ja lisää suolaa sekä mustapippuria jos tarvitsee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti