Kaalilaatikko,
kaalikääryleet, kaalikeitto, kaalisalaatti – ne kaikki ovat hyviä ja edullisia
sesonkiruokia varhaiskaaliaikaan ja grillattu kaali on suorastaan trendikästä.
Meillä kaalikääryleitä pitää saada joka syksy, mutta harvemmin tulee kuitenkin
tehtyä kaalipiirakkaa, joka on perinteinen vanhan ajan kotiruoka kotoisista
aineksista. Kaalikääryleiden askartelemisen rinnalla kaalipiirakan teko on kuitenkin
paljon nopeampaa ja helpompaa. Kun herkku on sitten valmis, sen lämmittäminen
sujuu käden käänteessä ja kaaliruokien tapaan sen makukin vain paranee
uudelleen lämmitettäessä. Niinpä piirakka kannattaa valmistaa vaikka edellisenä
päivänä kiireettömästi muiden askareiden ohella ja nauttia työn hedelmistä
rauhassa kun se aika koittaa.
Kaali-jauhelihapiirakka
1
iso sipuli
2
rkl voita
400
g jauhettua naudan rintaa (20 % rasvaa)
noin
1 kg ohuelti suikaloitua varhaiskaalia
1
pieni ruukku tuoretta meiramia
pari
desilitraa kiehuvaa vettä (tai kasvis-/ lihalientä)
3
rkl tummaa siirappia
2-3
tl suolaa
mustapippuria
myllystä
1
rkl valkoviinietikkaa
2
pakettia ohutta LIDLin Puff Pastry –lehtitaikinaa
1
kananmuna voiteluun
Kuori
sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kaali pitkittäin neljään
osaan ja suikaloi neljännekset ohuelti. Revi meiramin lehdet kaalisuikaleiden
joukkoon. Kuumenna isossa kattilassa voi ja kuullota siinä sipulit. Heitä
kattilaan sitten jauheliha ja ruskista se kevyesti sipuleiden joukossa. Lisää
kaalit ja meiramit sekä hiukan kiehuvaa vettä, sekoita ja anna hautua viitisen
minuuttia. Lisää sitten mausteet: siirappi, suola, mustapippuri sekä etikka ja
hauduta kaali pehmeäksi välillä sekoitellen Tähän kuluu aikaa puolisen tuntia.
Tarkista maku ja jos siltä tuntuu, lisää mausteita ja sekoita vielä kerran
huolella.
Laita
uunin ritilä toiseksi alimmaiselle tasolle ja uuni lämpiämään 225 asteeseen
(normaali ylä-alalämpö).
Kaada
kypsä kaali-jauhelihaseos isoon siivilään valumaan, jotta piirakan täyte ei
olisi liian kosteaa. Levitä toinen voitaikinalevy leivinpaperin päälle
työtasolle ja leikkaa toisesta päästä pois noin 5 cm suikale, sillä koristeita
varten tarvitaan hiukan taikinaa (Oikeasti tämä mitta tuli suoraan paistovuoan koosta...). Lusikoi ja tasoita valutettu täyte
voitaikinalevyn keskelle siten että reunoille jää noin 3-4 cm taikinaa
näkyviin. Leikkaa sitten toisesta voitaikinalevystä suunnilleen
kaali-jauhelihaseoksen kokoinen kansi ja aseta se täytteen päälle. Kostuta
vedellä ala- ja yläpuolen reunat, käännä alaosan liepeet ylös ja nipistele
reunat toisiinsa kiinni.
Nyt
jäljellä on vielä hiukan taikinaa. Yhdistä taikinapalat ja kauli niistä
vehnäjauhojen avulla isohko suorakulmainen levy. Viillä levyyn pieniä viiltoja
siten että taikinaa venyttämällä siitä muodostuu verkkokuvio, kostuta piirakan pintaa vedellä ja nosta verkko
piirakan päälle. Älä usko että kukaan tekee ”verkkoa” muka veitsellä. Sitä varten on
olemassa ihan oma työkalu.
Jos sinulla ei ole sopivaa työkalua, leikkaa vaikka
kapeita nauhoja ja asettele niitä piirakan päälle ristiin-rastiin. Voitele
piirakka vatkatulla kananmunalla, nosta leivinpapereineen uunivuokaan tai uunipellille ja
työnnä uuniin. Laita ajastin hälyttämään 20 minuutin kuluttua ja pidennä aikaa
tarvittaessa pari minuuttia kerrallaan. Kun piirakka näyttää lähes valmiilta,
säädä uuni pelkälle alalämmölle 225 asteeseen ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia
pelkällä alalämmöllä jotta piirakan alapuoli ei jäisi raa’aksi.
Jos nautit tämän heti, anna piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia uunista ottamisen jälkeen.
Jos nautit tämän heti, anna piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia uunista ottamisen jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti